Hotdoggen er måske født i Tyskland, men den blev først rigtig sig selv i USA – i en blød bolle, i hånden og klar til at blive spist på vej et sted hen. Men verden har taget konceptet til sig, og i dag findes der et væld af versioner, der går langt ud over ketchup og ristede løg. Nogle af dem er geniale. Andre er lidt… sære. Men fælles for dem alle: De sætter standard-hotdoggen i perspektiv.
Her er 17 hotdogs, du kan finde ude i verden – fra baconbomber i Mexico til rejesalat-eksplosioner i Sverige.
1. Steamie & Toastie (Canada)
I Montreal kan du vælge mellem dampet (steamie) eller ristet (toastie) hotdog. Begge med den klassiske “all dressed”-combo: sennep, relish, løg og en surkål-lignende slaw.
Læs også:
2. Sonoran Dog (Mexico)
En bacon-indpakket hotdog i bolillo-bolle toppet med pinto beans, jalapeños, tomat, mayo og en chili ved siden af. Mættende og vanvittigt lækker.
3. Gamja Hot Dog (Sydkorea)
Tænk corn dog – bare level 100. Med kartoffeltern, panko, ramen-krummer og ketchup/sennep/mayo/chili-sauce. Nogle gange med ost indeni. Andre gange med sukker udenpå.
4. Choripán (Argentina)
En saftig chorizo i baguette-lignende brød med chimichurri eller salsa criolla. Helt enkelt. Helt genialt.
5. Pølse i lompe (Norge)
Den norske standard: en pølse rullet ind i kartoffel-fladbrød med ketchup og sennep – og måske kartoffelsalat eller rejesalat. Jep, rejesalat.
6. Cachorro Quente (Brasilien)
En pølse kogt i tomatsauce, lagt i brød med mos, ærter, majs, pommes frites-sticks, ost og hvad end der er tilbage i køleskabet.
7. Filipino Hot Dog (Filippinerne)
Sød, rød pølse med bananketchup, friturestegt hvidløg og syltet papaya-slaw. En eksotisk smagsbombe.
8. Perro Caliente (Colombia)
Hotdog overload: bacon, ananas-sauce, ost, quail eggs, kartoffelchips og salsa rosada (mayo, ketchup og lime).
9. Ristet Pølse (Danmark)
Klassikeren! Grillet rød eller brun pølse i bolle med ketchup, sennep, remoulade, løg i to varianter og agurkesalat. En ægte institution.
10. Snag (Australien)
Grillet pølse i skive franskbrød med stegte løg og “tomato sauce”. Især populær på valgdage – så meget, at de kalder den “democracy sausage”.
11. Completo (Chile)
Pølse + moset avocado + sauerkraut + tomat + mayonnaise = en hotdog, der kræver to hænder og stærke håndled.
12. Sosis Bandari (Iran)
Sliced pølse i krydret tomatsovs med kartofler, gurkemeje og chili. Serveres i brød med syltede grøntsager og mayo.
13. Pylsur (Island)
Lammepølse med rå og ristede løg, remoulade, brun sennep og ketchup. Bonuspoint hvis du får én fra Bæjarins Beztu i Reykjavík.
14. Kuuma Koira (Finland)
En pølse i… en donut. Toppet med syltede agurker og finsk sennep. Ja. En pølse i en donut.
15. Japadog (Canada)
Japansk-inspireret hotdog fra Vancouver: tempurarejer, teriyakisauce, tang og mayo ovenpå en pølse. Der er ingen regler her.
16. Shuco (Guatemala)
Navnet betyder “snavset”, og det passer. Guacamole, pølser, ketchup, mayo og chirmol-salsa i en baguette-lignende bolle. Griset og skønt.
17. Tunnbrödsrulle (Sverige)
Hotdog, kartoffelmos, agurkesalat, ketchup og rejesalat – rullet ind i fladbrød. Anthony Bourdain kaldte den “a hideous load of goodness”. Spot on.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: