Madnyheder

45 forskellige typer pasta – og hvordan du bruger dem i madlavning

En verden af pasta!

Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 24. maj 2025

Vi ved det godt – du har en pakke penne i skabet og bruger den til alt fra tomatsovs til natmad. Men der findes over 300 slags pasta, og de er ikke kun lavet for at se pæne ud i en delikatessebutik i Firenze.

Pastaens former, tykkelse og overflade er skabt med ét mål: at matche saucen. Lette oliesaucer? Brug noget slankt. Tykke ragùer? Brug noget groft og hult. Når du først fanger systemet, vil du aldrig bare “koge noget pasta” igen.

Her får du 45 pastatyper, du burde kende – og hvornår du rent faktisk skal bruge dem.

1. Acini di pepe

Små som peberkorn. Bruges i supper, pastasalater – og i “Frog Eye Salad” (ja, det er en ting i USA).

2. Bucatini

Spaghetti med hul i midten. Perfekt til Amatriciana og folk der vil have sovs i røret – bogstaveligt talt.

3. Cannelloni

Store rør til fyld og bagning. Ricotta, spinat, kød, you name it.

4. Capellini (angel hair)

Meget tynd spaghetti. Brug kun med lette saucer – ellers ender du med grød.

5. Caramelle

Slikpapirformet fyldt pasta. Findes kun håndlavet. Elegant – og lidt show-off.

6. Casarecce

Snoet rør – perfekt til pesto eller tomatsovs med kød.

7. Cascatelli

Ny pastaform fra 2021, designet til at holde på mest mulig sauce. Perfekt i stærke saucer og til at imponere pasta-snobber.

8. Cavatappi

Spiralslange-rør – bedre end macaroni til ostesovs og pastasalater.

9. Colonne Pompeii

Lange spiraler inspireret af søjlerne i Pompeji. Passer perfekt til tykke tomatsaucer.

10. Conchiglie

Skaller – små til supper, store til fyld. God med cremet ost eller kød.

11. Corzetti

Møntformet pasta med tryk. Brug i lette saucer – fx valnøddepesto – så mønsteret kan ses.

12. Ditalini

Små rør – kendt fra minestrone og pasta e fagioli. Perfekt til skeføde.

13. Egg noodles

Typisk ikke-italiensk. Bruges i gryderetter og strogonoff – eller som hurtig erstatning.

14. Elbows (macaroni)

Kongen af mac n’ cheese. Brug med tykke ostesaucer eller i klassiske bakes.

15. Farfalle (butterflies/bowties)

Holder formen godt. Brug i cremede saucer eller pastasalater.

16. Fettuccine

Tykke bånd – perfekt til cremede retter som Alfredo (selvom det ikke er en ting i Italien…).

17. Fileja

Spiralsnoet Calabrisk specialitet – ideel til spicy Nduja eller kødsovs.

18. Fusilli

Klassisk spiral. Holder på sovs. Brug i tomatsaucer, pastasalater, meal prep.

19. Garganelli

Rillet rør lavet i hånden. Brug med kød- eller flødesauce.

20. Gemelli

Tvinet spiral. Fanger sauce og fungerer i næsten alt.

21. Gigli (campanelle)

“Lille klokke”. Bruges i vegetarretter, flødesaucer og som fyldholder.

22. Gnocchi

Kartoffelbaseret dumpling. Steg dem, bag dem, spis dem med smør eller tomat.

23. Lasagne

Du kender den. Brug i lag – eller rul den og lav cannelloni.

24. Linguine

Flad spaghetti. Brug med pesto eller seafood.

25. Mafaldine

Lange bånd med rillede kanter. God til ricotta, svampe og simple saucer.

26. Manicotti

Tykke rør – lidt som cannelloni, men med riller. Perfekt til fyld og ovnretter.

27. Mezzelune

Halvmåne-ravioli. Ofte håndlavet – egner sig godt til smør- og salviesauce.

28. Orecchiette

“Små ører”. Fantastisk med broccoli, pølser eller raps.

29. Orzo

Ligner ris. Brug i supper, salater og pilaf-lignende retter.

30. Paccheri

Store rør – bruges ofte til fyld med skaldyr eller tung kød-ragù.

31. Pappardelle

Bredeste bånd. Brug med vildt-ragù, svampe eller kæmpe saucer.

32. Vermicelli

Tynd spaghetti. Brug i lette saucer eller suppe.

33. Pastina

Alt småt pasta – bruges ofte til børn eller supper.

34. Penne

Klassikeren. Brug rigate (med riller) til tomatsovs. Drop lisce (glat) – ingen gider den.

35. Ziti

Glattere, kortere penne. Bruges i bagte retter og festmad i Napoli.

36. Radiatori

Små radiatorer. Holder alle saucer fast. Sjov form.

37. Ravioli

Fyldt pasta. Brug lette saucer for at lade fyldet shine.

38. Rigatoni

Store rør med riller. Perfekt til bagt pasta og tykke kødretter.

39. Rotelle (wagon wheels)

Legesyg form. Brug i supper, salater eller cheesy retter.

40. Rotini

Tæt spiral – god i salater og tykke tomatsaucer.

41. Spaghetti

Du kender den. Brug til bolognese, aglio e olio, tomatsauce.

42. Spiralini

Hul spiral. Sjov tekstur – god til puttanesca eller pesto.

43. Tagliatelle

Perfekt til ragù (den rigtige pastatype til bolognese).

44. Testaroli

“Pasta-pandekage” fra Toscana. Skæres i tern og serveres med pesto.

45. Tortellini

Små ringformede pastapakker. Bedst i bouillon eller smør og salvie.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.