Mandekogebogen

9 opskrifter med hyldeblomst

Forskellige måder at udnytte sæsonens smagfulde blomst på!

Vi nærmer os snart sommerperioden, men grundet det fantastiske vejr i maj, så har vi allerede hyldetræer i fuldt udspring allerede nu!

Selvom de i sig selv er en fryd for øjet i landskabet, så er det bare med at udnytte den korte sæson til at få masser af sommerlige smage til sæsonen - og til lageret til de mørke vintertider.

Derfor har jeg givet 8 bud på, hvordan du kan udnytte denne fantastiske parfumerede blomst i madlavningen.

Se med herunder!

 
ANNONCE
 1. Hyldeblomstsaft

Den evige klassiker. Du kan købe hyldeblomstsaft året rundt, men det er bare aldrig det samme som smagen af hjemmelavet. Denne opskrift er frisk, syrlig og utroligt velsmagende - og så kan du med fordel fryse flasker ned af det til de triste vintertimer.

Se grundopskriften lige her - opskrift på hyldeblomstsaft.

Tip: Drinks med hyldeblomst

Saften er genial til mange forskellige drinks.

Her er et par eksempler på, hvordan det kan bruges:

Hyldeblomst G&T - 1 del gin, 1 del Hyldeblomstsaft, 1 del tonic.

Champagne og hyldeblomst - 2 cl koncentreret saft i et glas champagne er en fantastisk sommersdrik.

Sommerbowle:

1 liter hyldeblomstsaft, 70 cl lys Rom eller vodka, 2 liter vand.

 1. Hyldeblomstsorbet

En dejlig ekstra egenskab ved processen med hyldeblomstsaften - det kan varmt anbefales at hælde den afkølede saft i ismaskinen. Du får en lækker, cremet sorbet fyldt med saft og kraft!

 1. Hyldeblomst-glasur

Igen, hyldeblomstsaften er fuld af overraskelser. Når du laver en glasur, så hæld 70/30 hyldeblomstsaft/vand i din flormelis og få en syrlig, parfumeret smag, der kan pifte enhver kage op.

 1. Hyldeblomst-vand

Skal man holde lidt igen på sukker og søde sager, så er hyldeblomstskærme i sig selv heldigvis spækket med smag. En lille nem tørstslukker i varmen laves ved 5-10 hyldeblomstskærme og en økocitron i skiver pr. liter vand. Lad det trække i ca. 20 minutter i køleskabet og så er der iskold sommer på glas!

 1. Hyldeblomstsirup

Når du har ladet hyldeblomstblandingen trække og siet resterne fra, så kan du sætte væsken på komfuret og lade den simre videre.

Kog siruppen ind til den ønskede konsistens. Du kan tjekke konsistensen ved at placere en dråbe på en kold underkop og stille den tilbage i køleskabet – efter kort tid er den kølet af og du kan se, hvor meget den løber ud. Perfekt til brunchpandekager, sommerdressinger og som substitut til andre slags sirup i kagebagning.

 1. Hyldeblomstsukker

Denne kan laves på to måder, men uanset versionen skal man regne med ca. 5-7 skærme pr. dl sukker. Den ene version er lynversionen, som passer til ting, hvor du skal drysse sukker på til sidst - eksempelvis friske danske jordbær. Her klipper du blot hvert blomsterhoved af og blander det sammen med din sukker. Så får du små bidder af hyldeblomst, som desuden også giver smag til sukkeret og visuelt ser skønt ud.

Den anden version er at blende det hele sammen, hvorpå du får en mere fintmalet sukker, som kan bruges til bagning. Smagen træder mere i karakter ved denne version.

I begge tilfælde vil sukkeret måske blive fugtigt ved kontakt med blomsterne. Hæld massen på en bageplade og lad det tørre i en kold ovn, hvor du jævnligt roder rundt i det. Det er klart, når der ikke længere er store klumper i sukkeret.

 1. Hyldeblomstsnaps

Et dejligt eksempel på at undgå madspild - når du har trukket smag til din hyldeblomstsaft, så kan du hælde resterne fra sien over i en vodka eller klar snaps. Lad den trække i minimum 2 uger og så har du en frisk og mild snaps til de forskellige sæsoner.

 1. Hyldeblomst-pandekager

Brug grunddejen fra disse brunchpandekager - når alle ingredienser er samlet, så tilsætter du afklippede blomster fra ca. 10-15 skærme. Vend det hele sammen grundigt og sæt det til at trække en smule i køleskabet i 20 minutter. Derefter kan de steges som normalt - blot med endnu mere smag!

?9. Hyldeblomst-rabarbersyltetøj

En anderledes og aromatisk syltetøj, som forener forår og sommer i en lækker kombination! Se opskriften her. 

 
ANNONCE
9 opskrifter med hyldeblomst
Udskriv opskriften

Hyldeblomstsaft

Smagen af forår!

10 portioner 120 timer, 20 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 120 timer
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 700 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 800 gram rørsukker
 • 3 spsk. citronsyre
 • 2 l vand
 • 2 stk citron, økologisk
 • 35 stk hyldeblomstskærme

Fremgangsmåde

 1. Bring vandet i kog og opløs sukkeret og syren.
 2. Skær citronerne i tynde skiver og læg dem sammen med hyldeblomsten i en stor gryde.
 3. Hæld den varme væske over og lad det trække i køleskabet i 5 dage. Du kan enten lade det trække i gryden med en tallerken over, eller hælde det på opbevaringsglas. Efter 5 dage kan man fugte et viskestykke og si saften og hælde den på flasker.
 4. Jeg plejer at hælde min saft på 0.5 liters flasker, som kommer i fryseren. Mængden er passende til at hive en flaske frem til enten en varm sommerdag i haven, eller som en fantastisk måde at drukne den tunge, metalliske smag af vodka.
 5. Blandingsforhold: ca. 1:4
Del

Seneste nyt

Annonce