Bagværk

Spansk mandelkage

Den lækreste svampede mandeltærte fra det spanske

Mikkel M. Vermeulen
Af Mikkel M. Vermeulen 16. maj 2022
edf

Netop hjemvendt efter en uges ferie på Mallorcas landside, har fyldt mig med overskud – men også en længsel efter det spanske køkken.

Mandelkagen er en af den slags desserter, der findes i et væld af forskellige regionale varianter i Spanien – den mest kendte er nok Tarta de Santiago (Spansk Mandeltærte), der serveres med et sirligt udformet kors i midten af flormelis-pynten. 

Kager på mandelmel kan hurtigt komme til at virke tunge og marcipanagtige i det, men på de baleariske øer har de et trick, der gør kagen mere frisk i det – selvom den stadig er føles tung, syndig og meget mættende – Tricket: Egnens fantastiske citroner.

Det er egentlig helt simpelt: Tilføjer du skallen fra en økologisk dyrket citron til kagedejen, får du en lækker omgang sommerfriskhed, der står i perfekt kontrast til den ellers tunge sødme. 

For mig er en spansk mandelkage et helt fantastisk stykke kage, der er mazarintærten langt, langt overlegen (Medmindre mazarinen er komponent i nøddetrekanter!) – og at kagen som udelukkende bruger mel af mandler oven i købet er glutenfri, er jo bare et plus – hvis man går op i den slags. 

Det er faktisk meget sjældent, at jeg har mandelmel stående på hylden, men til gengæld er der ofte mandler i skabet – og så er det jo fantastisk heldigt, at de lynhurtigt kan smuttes og hældes en tur i blenderen, for så at være tryllet om til mandelmel. 

Når man selv maler mandelmelet har man også en anden fordel: Man kan selv bestemme hvor grynet kagen må være – jeg kan godt lide at kagen ikke er bagt med gennemført finmalet mel, for de større stykker giver kagen mere lethed og en smule crunch – selvom det selvfølgelig går lidt ud over sammenholdskraften. 

Jeg vil anbefale dig at eksperimentere med malingsgraden på mandlerne, så du finder din favorit-konsistensen på kagen. 

Gracias, por favor og hvad man nu ellers siger på de sydlige kanter! God fornøjelse!

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Ventetid 10 min
Tilberedningstid 35 min
Antal 8 pers.

Ingredienser

Sukker 200 gram
Æg 4 stk
Mandelmel 200 gram
Citron, økologisk 1 stk
Bagepulver 1 tsk
Flormelis 0.50 dl

Fremgangsmåde