Mandekogebogen

Apfelstrudel

En østrigsk kage-klassiker.

Apfelstrudel er en klassisk østrigsk dessert, hvor man pakker en masse saftige, søde og syrlige æbler sammen med rosiner og rasp ind i en dej, der minder om filodej. 

Den har sin oprindelse i Wien, hvor den ældste daterede opskrift på en 'Strudel' er helt tilbage fra 1697.

Dejen laver man selv på en ret sjov måde, hvor man med en kombination af citronsaft, olie, vand og mel får en stærk gluten-effekt på dejen, som efter udrulning kan strækkes, så den bliver helt papirstynd.

Kagen er meget nem og simpel at lave - og har en god dyb smag. Du kan bruge de fleste æbler til formålet, men æbler med en god syre eller madæbler fungerer rigtig godt til formålet. 

Selve kagen samles med nyskrællede både af æbler, rasp stegt i smør, rosiner 'druknet' i rom og et tyndt lag filodej.

Du kan bruge de fleste slags rasp til formålet - men en en rasp med en god størrelse i krummen fungerer bedst. Se eksempelvis min opskrift på hjemmelavet rasp

Du kan også vælge at 'snyde' og bare købe filodej til formålet - det fungerer også rigtig fint, men det er nu alligevel lidt sjovt at stå og jonglere med en dej, som bliver helt gennemsigtig.

Tricket er, at man skal kunne lægge et stykke papir med et ord skrevet på under dejen - kan du læse ordet? Så er dejen klar til leg!

Fang opskriften på en klassisk hjemmelavet Apfelstrudel herunder:

ANNONCE
Efter udrulning strækkes dejen med knoerne. - Apfelstrudel Efter udrulning strækkes dejen med knoerne.
Så meget så muligt, så den bliver papirstynd. - Apfelstrudel Så meget så muligt, så den bliver papirstynd.
Så tynd, at man skulle kunne læse en håndskrevet note i gennem. Ordet er 'surdej'. - Apfelstrudel Så tynd, at man skulle kunne læse en håndskrevet note i gennem. Ordet er 'surdej'.
Fordel raspen. - Apfelstrudel Fordel raspen.
Fordel romrosinerne. - Apfelstrudel Fordel romrosinerne.
Fordel æblerne. - Apfelstrudel Fordel æblerne.
Fold siderne ind på det lange led. - Apfelstrudel Fold siderne ind på det lange led.
Rul fra æblefyldet og henad, så du får en 'roulade'. - Apfelstrudel Rul fra æblefyldet og henad, så du får en 'roulade'.
Pensles med smør, bages og toppes med flormelis og flødeskum! - Apfelstrudel Pensles med smør, bages og toppes med flormelis og flødeskum!
Udskriv opskriften

Apfelstrudel - Østrigsk æblekage

En Wien-klassiker!

6 portioner 1 time, 45 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 35 minutter
Ca. 600 kcal pr. portion

Ingredienser

Dej
 • 160 gram hvedemel, økologisk
 • 90 gram vand
 • 1 knsp. fint salt
 • 1 spsk. olivenolie
 • ½ tsk citronsaft

Fyld
 • 400 gram æbler, skrællet
 • 50 gram smør
 • ½ dl rosiner
 • 70 gram rørsukker
 • 1 tsk kanel, stødt
 • 3 spsk. rom (til rosinerne)
 • 70 gram rasp

Topping
 • 2 spsk. flormelis
 • 2 dl piskefløde

Fremgangsmåde

 1. Start med at lave dejen - bland alle ingredienserne til dejen sammen og ælt det i ca. 10-12 minutter, indtil dejen er helt smidig, elastisk og slipper kanterne i skålen. Den skal være lidt trylledej/pastadej-agtig i konsistensen. Smid dejen i en luftæt beholder i og lad den stå og hvile en time på køkkenbordet.
 2. I mellemtiden overøses rosinerne med rom i en lille skål - lad det stå i 20-30 minutter og trække.
 3. Smelt smørret i en pande - når det bruser op, tilsættes raspen, som steges let gylden i 3-5 minutter. Tag den af varmen og hæld den i en skål. Bland den sammen med sukkeret og kanel.
 4. Når dejen har hvilet en times tid, skrælles æblerne og skæres i både - vend lidt citronsaft sammen med dem, så de ikke bliver brune.
 5. Tag dejen frem og rul den ud til til en aflang rektangel på et let meldrysset bord, så tynd du kan - lad den stå sådan i 10 minutters tid. Herefter kan du forsøge at massere og udvide dejen enten på bordet eller i hænderne, hvor du bruger vægten af dejen til at strække og udvide den til en tyndere dej. Man skal gerne kunne læse en seddel under dejen. Den skal være gerne være omkring ca. 60x30 cm, men det kommer ikke så nøje, så længe den er tyndt udrullet.
 6. Fordel raspen på 1/3 af dejen - derefter rosinerne (uden den resterende rom) og afsluttet med æbleskiverne. Tjek foldningen længere oppe i artiklen!
 7. Bag den i en forvarmet ovn på 190 grader varmluft i ca. 35 minutter. Lad den afkøle let og drys med lidt flormelis på toppen sammen med en ordentlig klat flødeskum!
Del

Seneste nyt

ANNONCE