Mandekogebogen

Blomkålsgratin

Ægte klassiker fra det danske køkken!

Blomkålsgratin har i en kæmpe del af min barndom altid været min livret - og det er egentlig lidt sjovt at tænke på, når det nok er en ret, der måske vil få de fleste børn til at rynke lidt på næsen.

Men godt smager det! Det er en meget klassisk opskrift - som af mine bedsteforældre har fået lidt et twist, så det ikke længere bare er tilbehør, men derimod en opskrift på en hovedret.

Hvor blomkålsgratin oftest har været serveret som en sidedish, er det her hele måltidet - og det fungerer bare!

Det er uhyre nemt, mætter mange munde og fyldt med smag og næring - det er en god resteret, hvor man kan få brugt en rest af en skinke eller hamburgerryg og så supplere med blomkål og æg for at få en ret, hvor det hele vendes sammen.

Fang opskriften på den perfekte blomkålsgratin herunder - vil du lave den som tilbehør? Så kan du blot skippe kødet og et enkelt æg. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Blomkålsgratin

Nemt og klassisk!

4 portioner 1 time, 5 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 45 minutter
Ca. 450 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 60 gram hvedemel
 • 60 gram smør
 • 1 stk blomkålshoved
 • 200 gram kold skinke, kan undlades
 • 5 stk æg
 • ½ tsk muskatnød, revet
 • 1 dl rasp
 • 2 dl sødmælk

Fremgangsmåde

 1. Tænd ovnen på 200 grader. Bring en gryde med vand i kog, bræk blomkålen i buketter og kog din blomkål næsten møre i 6-8 minutter. Læg dem til side. Snit din skinke i strimler og stil til side.
 2. Varm smørret op i en gryde ved middelhøj varme, indtil det begynder at sprutte - tilføj melet og rør det godt sammen. Lad det stege et par minutter. Tilføj herefter sødmælk og lad det koge op ved middelvarme under omrøring, indtil du har en tyk og cremet masse. Lad den køle lidt af i 10 minutter.
 3. Del æggene i en skål med blommer og en skål med æggehvider - æggeblommerne piskes i melmassen sammen med revet muskatnød og smages til med salt og peber.
 4. Æggehviderne piskes helt stive - når de kan vendes over hovedet, vender du det forsigtigt ind i æggeblommemassen. Start med en klat, som du rører 'hårdt' i, så konsistens bliver mere let - resten skal vendes forsigtigt i.
 5. Find nu et højt fad, hvor du fordeler halvdelen af blomkål og skinke, efterfulgt af halvdelen af æggemassen, dernæst det sidste skinke, blomkål og æggemasse. Drys gavmildt med rasp på toppen.
 6. Blomkålsgratin bages i ca. 45 minutter - hvis du har en lidt temperamentsfuld ovn, kan du lægge et stykke stanniol over de sidste 10 minutter, så raspen ikke bliver mørk.
Del

Seneste nyt

Annonce