Aftensmad

Caponata

Siciliansk grøntsagsklassiker med stor velsmag.

Caponata
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 1. september 2021

Italienerne forstår sig på at lave fantastisk mad med få ingredienser og fokus på kvalitet. 

Hvad enten vi snakker lækre simple pastaretter såsom Cacio e Pepe eller måske en citronpasta – eller hvis vi drager over Sicilien og kaster os over den sommerlige Caponata. 

Caponata er en grøntsagsret, hvor hovedelementet er aubergine, som svøbes i en sursød italiensk sauce, der kaldes en Agrodolce.

En Agrodolce er i bund og grund mødet mellem det sure og det søde, eksempelvis via æblecidereddike og sukker, som løfter de andre elementer i retten.

I bund og grund defineres en Caponata ud fra mange forskellige versioner – en 'original' opskrift skal således blot indeholde aubergine, tomater og Agrodolce, mens man kan variere med mange forskellige råvarer.

Du kan også vende den med basilikum eller bredbladet persille. 

I en Caponata mødes auberginen og Agrodolcen en håndfuld solmodne tomater, bladselleri, rød peber og løg, som sammen får lov til at blive møre, saftige og nærmest karamellisere sammen. 

De fleste opskrifter du finder på Caponata siger, at du steger grøntsagerne på panden, indtil du får den rette konsistens – jeg foretrække at stege dem i ovnen, da de på den måde bevarer mere af deres struktur og ikke bare bliver en omgang sammensmeltede grøntsager.

Du kan selvfølgelig uden problemer stege det på panden – samme opskrift gælder, hvor du blot steger og tilbereder opskriften på en varm pande. 

Det hele forenes med en gavmild dosis god olivenolie, som cremer hele retten sammen – toppet med rosiner og pinjekerner.

Det virkelig vegetarmad, når det smager allerbedst!

Det er en ret, der kan laves året rundt – sæsongrøntsagerne smager selvfølgelig bedst i høstsæsonen, men en Caponata er designet til at sprede sommerstemning både til vinter og sommer. 

Caponata serveres enten som en sidedish eller en vegetarisk hovedret med et par gode skiver ristet brød.

Fang min version på ovnbagt Caponata herunder: 

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 5 min
Tilberedningstid 45 min
Antal 2 pers.

Ingredienser

Aubergine 1 stk
Cherrytomater 10 stk
Bladselleri 2 stk
Peberfrugt, røde 1 stk
Rørsukker 2 tsk
Eddike (gerne fransk æblecidereddike) 2 spsk.
Olivenolie 0.50 dl
Salt + peber 1 tsk
Rosiner 40 gram
Pinjekerner 30 gram

Fremgangsmåde