Aftensmad

Fish n Chips

Sprød fisk, sprøde fritter!

Fish n Chips
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 2. januar 2021

Mangler du en opskrift på Fish n chips? Så er du kommet til det rette sted!

Her får du en opskrift på den klassiske engelske ret, hvor man har smidt hele pivtøjet i den gyldne brønd.

What's not to like?

Selve konceptet med en opskrift sammensat af friturestegt fisk, sprøde pommes frites og sauce tartare blev meget populært i midten af det 19. århundrede, hvor kærligheden til frituren opblomstrede.

Selv forfatter Charles Dickens nævner en restaurant med friturestegt fisk i sin ikoniske Oliver Twist – så det er en cementeret del af den engelske/britiske badkultur. 

Den engelske opskrift på Fish n chips er nærmest en religion for englænderne – chipsene skal være på en bestemt måde, paneringen på fisken skal laves af en bestemt øldej og meget andet.

Men herunder finder du en god, klassisk opskrift på en traditionel fisk med pommes frites, som er nem at lave. 

Jeg har lavet opskriften herunder baseret på min triple fried fries, men hvis du ikke har tid og overskud til at lave pomfritterne så omstændigt – så kan du 'blot' bage kartoffelbåde i ovnen, indtil de er gyldne og sprøde. Det fungerer også rigtig godt. 

Grundessensen i en god fish and chips udover et par sprøde kartofler er at finde en god hvidfisk til formålet – en som ikke har så tung fiskesmag, men masser af saft og kraft og konsistens.

Her vil jeg anbefale eksempelvis torsk, kuller, kulmule, lange og lyssej/mørksej.

Dernæst skal du lave en øldej, som skal være tyktflydende, så du kan dyppe fisken i dejen så den hænger fast og ikke bare drypper af. 

I al sin enkelthed er det en lille snackret, hvor man vender et stykke frisk fisk i øldej, frituresteger det og serverer sammen med en omgang sprøde fritter og sauce tartare.

Snackfood på højt plan – herunder får du en lækker opskrift, som giver dig knasende sprøde pommes frites, saftig fisk og sprød panering.

Det er nok det tætteste englæderne kommer på autentisk streetfood – og det smager til gengæld også helt fantastisk. 

Og fritterne?

Hemmeligheden bag de perfekte pommes frites finder du lige her.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 10 min
Tilberedningstid 5 min
Antal 4 pers.

Ingredienser

Hvedemel 230 gram
Hvidfisk (Torsk, lange, kuller, lyssej, etc.) 400 gram
Mørk øl 1 stk
Pommes Frites (se opskriften i artiklen) 200 gram
Salt 1 tsk
Bagepulver, kan undlades 0.50 tsk
Creme Fraiche 2 dl
Cornichoner 4 stk
Løg, revet 0.50 spsk.
Dijon-sennep 2 tsk
Mayonnaise 1 dl
Kapers 1 tsk
Citronsaft 0.50 tsk
Friskkværnet peber 0.50 tsk
Fritureolie 1 l

Fremgangsmåde