Fish tacos
Taco med sprød fisk og spicy salsa.
Tacos er en fantastisk spise, som kan fyldes med alt fra kød til vegetarisk og vegansk guf - og denne gang har jeg prøvet at lave den i en fuldkornsversion.
I samarbejde med Fuldkornspartnerskabet har jeg udviklet en nem og simpel opskrift på fuldkornstacos, som bevarer den bløde taco-konsistens, men får en dybere smag.
Tricket til at få de bløde tacos finder du længere nede i opskriften - og hvis du istedet vil køre helt klassisk, så finder du stadigvæk den originale opskrift på bløde tacos her.
Til denne opskrift har jeg eksperimenteret med den ikoniske 'fish taco' og lavet min egen version af den.
Den byder på sprødstegt torsk, spicy tomat-salsa, chili-mayo og avocado.
Fang opskriften herunder:
Fish tacos
Sprøde og spicy!
10 portioner
25 minutter
Forberedelse: 15 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 450 kcal pr. portion
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ingredienser
- ½ stk chili (habenero, rød chili, ancho etc.) (kan undlades)
- 2 tsk røget paprika
- 1 dl god mayonnaise (hjemmelavet eller købt)
- 1 stk æg
- 4 dl fritureolie
- 1 stk lime, økologisk
- 1 tsk salt + peber
- 1 tsk honning, el. sirup
- 1 spsk. fransk æblecidereddike
- 300 gram hvedemel
- ½ stk rødløg
- 1 håndfuld koriander, frisk
- 5 stk tomater
- 2 dl rasp (pankorasp, alm. rasp eller knuste tvebakker)
- 500 gram hvidfisk (torsk, lange, kuller, lyssej, etc.)
- 2 dl vand
- ½ tsk salt
- 50 gram fuldkornshvedemel (groft rugmel, fuldkornshvedemel, grahamsmel, etc.)
Fremgangsmåde
- Start med at gøre fisken klar til madlavningen - tag den ud af køleskabet lidt før tid. Alt efter udskæring og størrelse skal de skæres ud i mindre, aflange stykker.på 10-12 centimeter.
- Krydr dem godt med et lag salt og peber. Lad dem stå i 10 minutter, mens du laver dejen.
- Hæld 2 deciliter vand i en skål og tilsæt den halve teskefuld salt - rør det rundt, indtil salten er opløst. Dette er vigtigt, da man med sådan en dej som taco-dej godt kan risikere, at der sidder saltkorn tilbage, hvis man blot tilføjer saltet sammen med melet.
- Når saltet er opløst, tilsættes hvedemel og fuldkornshvedemel. Rør det grundigt sammen og hæld det så ud på køkkenbordet, hvor du ælter videre, indtil du har en sammenhængende konsistens, som ikke smuldrer - alt efter meltype du bruger, så kan du eventuelt spæde til med enten vand eller mel, indtil du får den rigtige konsistens.
- Lad dejen stå som en bold på køkkenbordet, mens du laver salsaen.
- Hak tomater og rødløg i små, fine tern og bland sammen hakket chili - hæld disse ingredienser i en si, så tomatsaften løber væk. Derefter klip bladene af dit bundt frisk koriander (disse skal bruges som fyld senere) og skær stilkene fra bundtet. Hak nu stilkene fint og bland dem sammen med tomat-blandingen. Tilsæt æblecidereddike, honning og lidt salt og peber. Smag til og justér eventuelt.
- Nu skal der laves tacos og steges fisk! Varm en stor pande op til middelhøj varme uden fedtstof.
- Slå et æg ud i en dyb tallerken og pisk det ensformet med en gaffel - hæld din rasp i en anden dyb tallerken og hæld lidt mel på en tredje tallerken. Nu dypper du enkeltvis dine torskestykker først i melet, dernæst i ægget og til sidst i raspen - mel-laget gør, at ægget hænger bedre fast og dermed gør, at raspen hænger bedre fast og du i sidste ende får en mere sammenhængende panering, som indkapsler fiskens saftighed!
- Rul taco-dejen ud til en pølse og hak 10-12 lige store portioner ud af den. Klem hver portion sammen til en lille cirkel på forhånd, inden du ruller dem ud med en kagerulle - det gør, at du hjælper på at formen forbliver en cirkel og ikke bliver skæv. Rul den ud til ca. 0,5 centimeters tykkelse.
- Når panden er varm, smider du en af dine dej-tacos på - hold godt øje. De skal blot have et par minutter. Vend dem, når de begynder at blive mørke og den matte farve i dejen bliver hvid og 'gennemstegt'. Læg dem herefter på et viskestykke, som du folder over dine tacos, hver gang du har lavet en ny - dampen bliver indelukket og sørger for, at de forbliver smidige.
- Når du er kommet i gang med stegningen af dine tacos, tænder du for din fritureolie i en gryde ved siden af - den skal ca. op og ramme 170 grader, og hvis du ikke har et termometer, så blot smid lidt af paneringen i for at teste varmen.
- Når olien er varm, lægger du forsigtigt 1-2 stykker torsk ned i gryden og friterer dem i 1-2 minutter. De skal være gyldne og sprøde på ydersiden - er du i tvivl om varmen og stegningen, så prøv med et enkelt stykke af gangen - tag så det stykke op og læg på et stykke fedtsugende papir og skær den over for at tjekke tilberedningen.
- Når fisken er stegt og tacoerne er færdige, skæres avocadoen og limen i skiver. Rør din mayo op med den røgede paprika.
- Fyld dine bløde tacos med tomatsalsa, sprødstegt fisk, koriander og avovado og top af med lidt mayo med røgsmag! Husk at presse godt med limejuice udover, inden den ryger i mundtøjet!