Mandekogebogen

Mistanke om mår og mårhund? Sådan holder du skadedyret væk

Slip for ubudne gæster!

Mårhunden (Nyctereutes procyonoides) og måren (Martes martes) kan begge være uønskede på din ejendom, da de kan udgøre en trussel mod smådyr, fugle og husdyr. Selvom måren er en naturlig del af den danske fauna, kan den forårsage skader på ejendom og husdyr, mens mårhunden er en invasiv art. Det er vigtigt at tage foranstaltninger for at holde begge arter væk, hvis de forårsager problemer.

Og hvis du hører eller ser, at der er en mår eller mårhund løs i dit område? Så kan du måske bruge lidt hjælp i guiden herunder!

 

ANNONCE
Sådan holder du mår og mårhund væk

1. Forebyggelse: Skab en ugæstfri miljø

Den mest effektive måde at holde både mår og mårhund væk er at gøre området så uattraktivt som muligt for dem. Her er flere metoder, du kan anvende:

a. Sikring af affald og fødevarer

  • Luk affaldscontainere tæt: Begge arter tiltrækkes af madrester. Sørg for, at affaldscontainere er godt lukkede, og undgå at efterlade affald udendørs, især natten over.
  • Fjern madrester og kompost: Hvis du har kompost, bør denne også sikres, da både måren og mårhunden kan finde mad der. Brug en lukket kompostbeholder.

b. Sikring af husdyr og foder

  • Hold hønsehuse sikre: Mår og mårhund kan begge angribe høns og æg. Sikr dine hønsehuse med stærkt trådnet og en fast bund.
  • Fjern foderstationer om natten: Hvis du fodrer husdyr eller har foderstationer til kæledyr, bør disse fjernes om natten for at undgå at tiltrække mår og mårhund.

c. Sikring af vandkilder

  • Sikring af damme og vandbassiner: Vandkilder kan tiltrække både mår og mårhund. Overvej at dække dem til med net om natten for at forhindre adgang.

d. Skærm og beskær planter

  • Fjern gemmesteder: Begge dyr søger skjul i tæt bevoksning, under bygninger og i skure. Beskær tæt beplantning og buske, og luk eventuelle huller under bygninger for at forhindre dem i at lave skjulesteder.
  • Brug fysiske barrierer: Et solidt hegn med lille maskestørrelse kan forhindre både mår og mårhund i at trænge ind på din ejendom. Det skal graves ca. 50 cm ned i jorden, da især mårhunden kan grave sig ind under hegnet.

 

2. Tegn på mår og mårhunds tilstedeværelse

At opdage mår og mårhund kan være svært, da de begge er nataktive. Der er dog flere tegn, du kan holde øje med:

a. Spor og efterladenskaber

  • Poter: Mårhundens spor har fem tæer med tydelige kløer, mens mårens spor er lidt mindre og rundere. Begge arter efterlader tydelige kloaftryk.
  • Afføring: Både mår og mårhund efterlader afføring med rester af deres kost, såsom små pattedyr, insekter, frugt og æg. Afføring findes ofte på åbne stier.

b. Observationer

  • Nataktivitet: Begge arter er aktive om natten. Mårens bevægelser er hurtigere og mere smidige, mens mårhunden har en langsommere, mere bjørneagtig gang.
  • Kameraovervågning: Opsæt et vildtkamera, hvis du mistænker mår eller mårhund i området. Det kan give dig visuel bekræftelse.

c. Lyde

  • Vokalisering: Mår og mårhund kommunikerer med forskellige lyde. Mår kan knurre og hvæse, især i konflikt med andre dyr, mens mårhunden gøer, knurrer og hyler.

 

3. Håndtering af mistanke om mår eller mårhund

Hvis du har mistanke om tilstedeværelse af mår eller mårhund på din ejendom, kan du tage følgende skridt:

a. Kontakt de relevante myndigheder

  • Naturstyrelsen: For mårhund skal du kontakte Naturstyrelsen, der har et bekæmpelsesprogram for den invasive art. Måren, selvom naturligt hjemmehørende, kan også kræve intervention, hvis den skaber problemer.
  • Lokale jægere: Mange jægere har erfaring med både mår og mårhund. De kan hjælpe med at fange eller aflive dem, hvis det er nødvendigt.

b. Opsæt fælder

  • Godkendte fælder: Brug godkendte fælder, hvis du ønsker at fange mår eller mårhund selv. Disse fælder kan ofte købes eller lejes gennem lokale myndigheder.
  • Placer fælder strategisk: Fælder bør placeres, hvor du har observeret spor eller aktiviteter fra mår eller mårhund. Brug passende lokkemad som fisk, kød eller æg.
  • Lovkrav: Følg lokale regler for brug af fælder og aflivning af fangede dyr.

c. Brug af hunde til opsporing

Uddannede hunde kan spore både mår og mårhund, hvis du har et stort område, hvor deres tilstedeværelse mistænkes.

 

4. Hvad gør man, hvis man fanger en mår eller mårhund?

Hvis du fanger en mår eller mårhund, skal du overholde de gældende regler:

a. Aflivning

  • Human aflivning: Mårhunde skal aflives, da de er en invasiv art. Dette kan ske ved skud eller ved hjælp af autoriseret personel. For mår er det kun tilladt at aflive, hvis der er givet tilladelse, da de er beskyttede i visse områder.

b. Rapportering

  • Registrer fundet: Mårhunde skal rapporteres til Naturstyrelsen for at holde styr på bestanden. Hvis du fanger en mår, kan det være en god idé at rapportere det til de lokale myndigheder, hvis det er nødvendigt.

c. Sundhedstjek

  • Sygdomme: Begge arter kan bære sygdomme, såsom rabies og parasitter. Brug handsker, når du håndterer dem, og følg god hygiejnepraksis.

 

5. Langsigtede løsninger

Bekæmpelse af både mår og mårhund kræver vedvarende indsats. For at sikre, at området bliver ved med at være fri for begge dyr, kan du:

a. Løbende overvågning

Fortsæt med at overvåge dit område regelmæssigt for tegn på mår eller mårhund ved brug af vildtkamera eller andre midler.

b. Samarbejde med naboer

Det er ofte en fordel at samarbejde med naboer og lokalsamfundet. Jo større område, der dækkes, desto større er chancen for at holde mår og mårhunde væk.

c. Deltag i mårhundebekæmpelsesinitiativer

Deltag i lokale eller nationale initiativer til bekæmpelse af mårhunde og eventuelt mår, hvis det er relevant.

 

6. Alternative løsninger

For yderligere at minimere risikoen for invasion fra mår og mårhund kan du overveje disse metoder:

a. Brug af skræmmemidler

  • Lyd og lys: Mår og mårhund kan skræmmes af høje lyde og skarpt lys. Sensorer, der aktiverer lys eller lyde ved bevægelse, kan hjælpe med at holde dem væk.
  • Elektroniske skræmmere: Ultralydenheder kan være effektive mod begge arter.

b. Hundehold

  • Hunde som afskrækkelse: En stor, vagtsom hund kan afskrække både mår og mårhund fra at nærme sig din ejendom.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce