Mandekogebogen

Nemme ciabattaboller

Nemme, hurtige, sprøde og luftige ciabattaboller!

Når det kommer til ciabattabrød, så er der altid to ting, man stiler efter - sprødhed og store lufthuller!

Jeg har haft stor succes med at få disse to elementer inkorporeret med min ciabattadej, som laves på fordej og hviler natten over - fang opskriften på ciabatta-flutes her.

Men kan det gøres lidt nemmere og lidt hurtigere?

Det fik jeg afprøvet, og det kan faktisk gøres på lidt over 3 timer - i alt!

Og med denne opskrift fik jeg en pladefuld lækre, luftige ciabattaboller, hvoraf de fleste havde fine, voluminøse lufthuller - og endda med helt almindelig hvedemel.

Du kan sagtens vælge at køre manitoba-mel eller 50/50 hvedemel og durummel, hvis du vil toppe den endnu mere på krummen, konsistensen og smagen, men hvis du 'bare' lige har klassisk hvidt hvedemel i huset, så passer opskriften også perfekt til det.

Fang opskriften herunder:

ANNONCE

Ciabattaboller

Luftige og sprøde!

10 portioner 3 timer, 24 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 3 timer
Tilberedning: 14 minutter
Ca. 300 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 400 gram hvedemel
  • 4 dl vand
  • 15 gram gær
  • 1 tsk groft salt

Fremgangsmåde

  1. Opløs gæren i vandet.
  2. Tilsæt hvedemelet og kør dejen på en køkkenmaskine med en dejkrog i ca. 1 minut, indtil dejen er samlet.
  3. Tilsæt nu salten og skru op på middelhastighed - ælt dejen i 10 minutter, og stop så maskinen. Nu skal du lige prøve at lave en gluten-test, som er ret vigtig for en dej som denne.
  4. Gluten-test: væd dine fingre i lidt vand og grib lidt af dejen på dejkrogen, som du trækker forsigtigt ud i. Du skal næsten kunne strække den ud, så den bliver let gennemsigtig, inden den går i stykker - så sidder den lige i skabet.
  5. Gluten-testen foretages, når dejen slipper skålen og næsten bunden, og kryber sig om dejkrogen - bryder den for hurtigt fra hinanden, så giv den et minut mere.
  6. Når dejen er æltet færdig, så handler det i princippet om at røre så lidt ved dejen som overhovedet muligt.
  7. I stedet for at hælde den i en skål til hævning, vil jeg anbefale, at du hælder den i et højt lasagne-fad eller lignende - smør fadet meget grundigt med olie, hvorefter du skraber dejen ned i den. Læg husholdningsfilm over og læg fadet i køleskabet i 1 time.
  8. Tag herefter dejen ud og stil den et lunt sted i 2 timer. Når der er en halv time tilbage af hævningen, tændes ovnen på 250 grader varmluft. Smid et bagestål i ovnen nu, hvis du bruger dette - og ellers sæt en bageplade ind.
  9. Hæld forsigtigt dejen ud igen på et meldrysset bord - drys nu et godt lag mel op toppen af dejen. Med en dejskærer eller dejskraber hakker du 10-12 stykker ud af dejen - endelig ingen æltning eller efterfølgende formning!
  10. Brug en spatel eller to dejskrabere til at løfte dejene over på et stykke bagepapir, som du løfter ind i den varme ovn - giv dem ca. 14. minutter.
  11. Lad dem køle lidt af før udskæring.
Del

Seneste nyt