Nemme ciabattaboller
Nemme, hurtige, sprøde og luftige ciabattaboller!
Hvis du leder efter en opskrift på en nem og hurtig opskrift på ciabattaboller med store lufthuller og en sej krumme? Så er du kommet til det rette sted!
Selve konceptet med ciabattabrød blev opfundet i Italien som en pendant til den franske baguette - i 1982 opfandt en bager i Adria Italien de famøse ciabattabrød med en sej krumme.
Siden da har hele verden taget opskriften til sig og bruger ciabatta til sandwich, tapas, morgenbordet og meget andet.
Når det kommer til ciabattabrød og ciabattaboller, så er der altid to ting, man stiler efter - sprødhed og store lufthuller!
Jeg har haft stor succes med at få disse to elementer inkorporeret med min ciabattadej, som laves på fordej og hviler natten over - fang opskriften på ciabatta-flutes her.
Men kan det gøres lidt nemmere og lidt hurtigere, hvis man vil bage dem i en travl hverdag, og ikke lige har tid til en lang hævning?
Det fik jeg afprøvet, og det kan faktisk gøres på lidt over 3 timer - i alt!
Kun 3 timer med æltning, hævning og bagning - på den tid udvikler dejen en masse luftbobler, som giver store lufthuller og en lækker, saftig og sej krumme under skorpen.
Og med denne opskrift fik jeg en pladefuld lækre, luftige ciabattaboller, hvoraf de fleste havde fine, voluminøse lufthuller - og endda med helt almindelig hvedemel.
Du kan sagtens vælge at køre manitoba-mel eller 50/50 hvedemel og durummel, hvis du vil toppe den endnu mere på krummen, konsistensen og smagen, men hvis du 'bare' lige har klassisk hvidt hvedemel i huset, så passer opskriften også perfekt til det.
Det handler i bund og grund om at have en meget våd dej til at starte med - og så skal man røre så lidt som muligt ved den, når den skal formes eller hakkes ud til ciabattaboller.
Ciabattabollerne bliver så bagt ved hård varme, så de får en lækker overflade med en luftig krumme i midten.
Min opskrift på Ciabattaboller giver dig en masse lækre brød, som holder sig friske i et par dage og desuden er velegnet til at fryse ned.
Det giver også sig selv - men du kan vælge at bruge denne opskrift til at lave lidt længere flutes. Samme teknik giver også et klassisk luftigt ciabattabrød!
Fang opskriften herunder:
Ciabattaboller
Luftige og sprøde!
Ventetid: 3 timer
Tilberedning: 14 minutter
Ingredienser
- 400 gram hvedemel
- 4 dl vand
- 15 gram gær
- 1 tsk groft salt
Fremgangsmåde
- Opløs gæren i vandet.
- Tilsæt hvedemelet og kør dejen på en køkkenmaskine med en dejkrog i ca. 1 minut, indtil dejen er samlet.
- Tilsæt nu salten og skru op på middelhastighed - ælt dejen i 10 minutter, og stop så maskinen. Nu skal du lige prøve at lave en gluten-test, som er ret vigtig for en dej som denne.
- Gluten-test: væd dine fingre i lidt vand og grib lidt af dejen på dejkrogen, som du trækker forsigtigt ud i. Du skal næsten kunne strække den ud, så den bliver let gennemsigtig, inden den går i stykker - så sidder den lige i skabet.
- Gluten-testen foretages, når dejen slipper skålen og næsten bunden, og kryber sig om dejkrogen - bryder den for hurtigt fra hinanden, så giv den et minut mere.
- Når dejen er æltet færdig, så handler det i princippet om at røre så lidt ved dejen som overhovedet muligt.
- I stedet for at hælde den i en skål til hævning, vil jeg anbefale, at du hælder den i et højt lasagne-fad eller lignende - smør fadet meget grundigt med olie, hvorefter du skraber dejen ned i den. Læg husholdningsfilm over og læg fadet i køleskabet i 1 time.
- Tag herefter dejen ud og stil den et lunt sted i 2 timer. Når der er en halv time tilbage af hævningen, tændes ovnen på 250 grader varmluft. Smid et bagestål i ovnen nu, hvis du bruger dette - og ellers sæt en bageplade ind.
- Hæld forsigtigt dejen ud igen på et meldrysset bord - drys nu et godt lag mel op toppen af dejen. Med en dejskærer eller dejskraber hakker du 10-12 stykker ud af dejen - endelig ingen æltning eller efterfølgende formning!
- Brug en spatel eller to dejskrabere til at løfte dejene over på et stykke bagepapir, som du løfter ind i den varme ovn - giv dem ca. 14. minutter.
- Lad dem køle lidt af før udskæring.