Mandekogebogen

Rugbrød

Sprød skorpe med en saftig kerne, der holder sig blød i mange dage!

Findes der noget bedre end duften af hjemmebagt rugbrød?

Rugbrød er en klassisk opskrift med rugmel og kerner, som oftest laves med en base af surdej, hvor dejen efterfølgende hæver natten over.

Der findes utallige variationer af rugbrød, men det vigtigste for det perfekte rugbrød er masser af kerner, saftighed og tålmodighed.

Du kan sagtens lave dit rugbrød på gær fremfor surdej, men hvis man har god tid og tålmodighed, så giver surdej en bedre konsistens og luftighed til dit rugbrød.

Netop fordi, at dejen skal stå og hæve natten over og dermed får lov til at udvikle smag og langsomt få sin rette konsistens. 

Rugbrød med surdej er den perfekte kombination af sprød skorpe og en luftig, saftig krumme, som også kan optimeres med eksempelvis revet gulerod. 

Jeg har eksperimenteret med rugbrød i nogle år nu, og har fundet den grundopskrift, der fungerer helt eminent.

Udvalget af kerner kan varieres til det uendelige, men her er mit bud på det perfekte rugbrød!

Se også opskriften på surdej.

Rugbrød er lidt en dansk klassiker, og det er sjældent, at man ser danskernes opfattelse af klassisk rugbrød i udlandet.

Du har sikkert oplevet, at når du har været ude og rejse og opleve verden - så glæder man sig ret meget til at komme hjem og få en rugbrødsmad med leverpostej?

Jep, rugbrød er et stykke dansk klenodie, som til dagligt bliver indtaget både til morgenmad, frokost og aftensmad. 

Rugmelet blandet med de lækre kerner har bare en fantastisk smag, og der er intet, der slår hjemmebagt rugbrød - hverken på duften, når de kommer ud af ovnen, eller smagen, når de har fået lov til at køle af.

Men det kan være svært at modstå lige at nappe et stykke af den rygende varme rugbrød direkte fra ovnen med en skive tandsmør på toppen!

Rugbrød skal gerne være groft og er egentlig grundprincippet bag denne slags bagværk - du kan sagtens lave dit rugbrød uden kerner, men de er med til at holde på saftigheden og bidrager med en stor smag. 

Et godt trick til at bevare sprødheden på dit hjemmebagte rugbrød og desuden lige spæde til med lidt ekstra smag?

Lige når dine rugbrød kommer ud af ovnen, så smører du skorpen med lidt smør.

Bare pak lidt smør ind i bagepapir og gnid det på overfladen - det giver ekstra sprødhed og saftighed til dit rugbrød.

Følg med herunder, hvor du får mit bud på det perfekte hjemmebagte rugbrød:

 

ANNONCE
Hjemmebagt rugbrød direkte fra ovnen! - Rugbrød Hjemmebagt rugbrød direkte fra ovnen!
Udskriv opskriften

Rugbrød

Saftig og kernefyldt!

2 portioner 13 timer, 25 minutter
Forberedelse: 15 minutter
Ventetid: 12 timer
Tilberedning: 1 time, 10 minutter
Ca. 6600 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 3 dl surdej
  • 250 gram rugmel
  • 250 gram hvedemel
  • 600 ml vand
  • 200 gram knækkede rugkerner
  • 30 gram havregryn
  • 2 dl græskarkerner
  • 2½ dl hørfrø
  • 3 dl solsikkekerner
  • 2 stk gulerod
  • 1 spsk. honning
  • 1 spsk. salt
  • 20 gram smør

Fremgangsmåde

  1. Opløs surdejen i vandet. Tilsæt alle de resterende ingredienser og rør grundigt sammen. Smør 2 forme med smør og fordel massen. Lad dem hæve i ca. 12 timer under et fugtigt viskestykke. Er der væsentligt længere tid til, at du skal bage det end 12 timer? Så kan du stille det i køleskabet de første timer, og så tage det ud ved stuetemperatur de sidste 12 timer.
  2. Efter hævningen prikker du 10-15 huller i dejen med en stegenål for at undgå en separat skorpe.
  3. Bag de to rugbrød ved 200 grader i 70-75 minutter. Gnid lidt smør på skorpen, når de kommer ud af ovnen for at få en sprød og lækker overflade!
Del

Seneste nyt

Annonce