Mandekogebogen

Grundopskrift til surdej

Grundbasen til dit livs bedste brød!

Surdej er lidt af en sjov størrelse i køkkenet. Den er fantastisk at have ved hånden til bagning af diverse brød og rugbrød, men har også den famøse evne til at drille lidt – jeg har lavet surdej i mange herrens år efterhånden, og hver gang jeg laver en ny, sker der nærmest en ny proces. Selv med samme opskrift. Her er en fin lille grundopskrift, som ved den rette udvikling kan bruges til alskens tryllerier i køkkenet. 

Skal du ikke bruge den i et stykke tid, så stil den i en lufttæt beholder i køleskabet. Der kan den holde sig i rigtig lang tid, hvis du sørger for at friske den op hver 2. uge med en ny portion mel. 

Når du så skal bruge den, skal du bare tage den ud på køkkenbordet, fodre den med lidt mere vand og mel, hvorefter den gerne skulle være aktiv igen efter en 5-6 timer. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Surdej

Genial grundopskrift!

1 portion 5 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 5 minutter
Ca. 1800 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 200 gram hvedemel
  • 50 gram groft rugmel
  • 3 dl vand

Fremgangsmåde

  1. Bland alle ingredienserne grundigt sammen i en skål og læg et låg eller en tallerken på – den skal ikke være lufttæt, da dejen har brug for ilt til at udvikle sig. Konsistensen skal være tynd tapetklister i starten.
  2. Dejen skal gerne være lidt flydende i konsistensen. Lad den stå på køkkenbordet i et døgn, hvor du løbende holder øje med den og rører i den et par gange.
  3. Dagen efter rører du 1 dl rugmel i igen, og tilsætter vand, så den bevarer samme konsistens. Får du for meget surdej end hvad du tror, du kan få brugt, så kasser 1/3 hver dag, mens du frisker op. Lad den stå et døgn igen med samme proces. Er der kommet skorpe på, fjerner du denne, inden du frisker op. Herefter skulle den gerne lugte syrligt og måske have små bobler i overfladen – og desuden være lidt mere sammenhængende i konsistensen.
  4. Hvis dette er tilfældet, er surdejen klar til brug. Det tager ofte mellem 3-5 dage fra start til aktiv surdej. Hvis ikke, gentages processen indtil dette opnås. Smag eventuelt på dejen – smager den surt, er den klar til bagning! Når den flyder oven på, når du lægger en teskefuld dej i en kop vand, er den klar til leg!
Del

Seneste nyt

Annonce