Rustikt og velsmagende grydebrød
Smid brødet i en gryde og ind i ovnen!
Grydebrød er en lækker og nem opskrift at bruge med surdej, når man vil have en fin form på sit brød og samtidig kunne kontrollere hævningen og bagningen lidt mere.
Hvis du har en surdej - ellers så kan du finde en grundopskrift her - så tjek om den er aktiv ved at hælde en spiseskefuld i vand. Flyder den på toppen, er den klar til leg!
Se med herunder til en nemt, velsmagende og rustikt grydebrød:
Grydebrød med surdej
Luftigt og lækkert!
1 portion
12 timer, 55 minutter
Forberedelse: 15 minutter
Ventetid: 12 timer
Tilberedning: 40 minutter
Ca. 5600 kcal pr. portion
Ventetid: 12 timer
Tilberedning: 40 minutter
Ingredienser
- 6 dl vand
- 300 gram hvedemel
- 300 gram groft rugmel
- 1½ tsk salt
- 2 dl surdej
Fremgangsmåde
- Opløs surdejen i vandet. Tilsæt mel og rør det grundigt sammen, hvorefter du tilføjer salten. Ælt herefter ca. 10 minutter på en køkkenmaskine.
- Lad dejen hæve i 8-12 timer i en skål, som er meget større end dejen dejen hæver nemlig ret voldsomt. Stil den i køleskabet.
- Hæld dejen ud på et meldækket bord og vend den forsigtigt sammen ikke ælt dejen, men saml den forsigtigt med en dejskaber.
- Læg den i en oliesmurt ildfast gryde på omkring 5-6 liter og lad den hæve i 30 minutter på køkkenbordet.
- Tænd ovnen på 220 grader. Når ovnen er varm, lægges låg på gryden og brødet bages med låg i 20 minutter. Tag herefter låget af, skru ovnen op på 250 grader og bag den færdig 20-25 minutter uden låg.
- Lad brødet køle af og vend brødet ud af gryden. Når du banker i bunden på brødet skulle det gerne lyde meget hult lad den køle helt af, før du skærer stykker af den.