Mandekogebogen

Syltede grønne tomater med chili

Spicy tilbehør til efteråret og vinter!

Står du med mange grønne tomater, der ikke når at modne? Så skal der syltes!

Når vi går ind i efteråret og vejret så småt begynder at ændre sig fra solskin og t-shirt til regnfrakker og handsker? Så er tiden kommet til at få konserveret nogle af sommerens smage til de kolde vintertimer!

En god måde at konservere smagen af sommeren er at sylte og konservere frugt og grøntsager, inden de er nået deres modne stadie - på det modne stadie kan de ofte være svære at gemme på, uden at de skal ændre konsistens eller tilberedes til noget andet. 

Den tidlige sommer byder på syltemuligheder med grønne jordbær, som kan hengemmes i mange måneder og giver en syrlig, saftig jordbærsmag til langt henover året - og en anden god sylteteknik sidst på sæsonen, er syltede grønne tomater.

Syltede grønne tomater er en klassisk spise, hvor man ofte laver den klassiske syltning, som indebærer eddike, sukker, kanel og vanilje - det er lidt et sjovt miks, man normalt ikke forbinder med tomater, men her giver det en sød-syrlig smag, der kan bruges både i det salte og det søde køkken.

Men en anden teknik til at sylte grønne tomater er at chili-sylte dem - så får du et tilbehør, en snack og en base til en relish, som sparker røv på smagen, styrken og varmen til vinter!

Du kan endda være så snedig at bruge et par af de chilier, du måske har i gang på selvforsyning - hvad enten du er til den milde røde chili eller ildebrand i lungerne med habanero. 

Du vælger selv styrken - men de får ret meget chilismag, når selv en mild chili ryger med i syltelagen. Så prøv dig frem!

Chili-syltede grønne tomater er mere dedikeret til det salte køkken og er brugbar til alt fra grydesteg, 'asie-tilbehør' eller som en grøntsag, du kan hakke og bruge til relish, dip, saucer, dressing og salater. 

Du får den syrlige tomatsødme sammen med chilistyrken - og så kan du selv vælge, hvilke krydderier, du gerne vil have i syltelagen.

Den klassiske er altid sennepskorn og peberkorn - men jeg valgte i denne portion at bruge stjerneanis og fennikelfrø, som giver en fantastisk lakrids-note til tomaterne.

Herunder får du opskriften på en nem måde at sylte grønne tomater.

Her er opskriften på vaniljesyltede grønne tomater.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Chili-syltede grønne tomater

Spicy konservering!

1 portion 10 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 5 minutter
Ca. 1950 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 300 gram grønne tomater
  • 3 dl eddike
  • 2 dl sukker
  • 1 stk chili (rød chili, habanero, jalapenos, cayenne, etc.)
  • 10 stk peberkorn
  • 3 stk stjerneanis, kan undlades
  • ½ tsk fennikelfrø, kan undlades

Fremgangsmåde

  1. Alt efter størrelsen på dine tomater, kan du vælge at prikke de små tomater med en gaffel og skære de store tomater i skiver. Hæld dem på et skoldet glas i en passende størrelse, mens du forbereder syltelagen. Alt efter hvilket sylteglas du bruger, kan det godt være, at du skal bruge mere eller mindre lage.
  2. Bring sukker og eddike i kog - når sukker er opløst, tilsættes fennikelfrø, peberkorn og stjerneanis og simrer et par minutter. Skal der være smæk på chilismagen, kan du også koge dem med i nogle minutter.
  3. Hæld nu tomaterne i syltelagen og giv dem et opkog - lad dem småsimre i 5-8 minutter alt efter, hvor store de er. Læg nu tomaterne i glassene og hæld syltelagen over tomaterne, så de bliver dækket. Sæt låg på. Lad det trække i gerne 4-6 dage, inden ud spiser dem - gerne et par uger. Men de kan allerede spises efter et par dage.
Del

Seneste nyt

Annonce