Mandekogebogen

Tarte Bourdaloue: fransk pæretærte med mandelcreme

Lækker dessert-tærte med pocherede pærer.

Tarte Bourdaloue er en ikonisk klassiker fra Frankrig og det franske køkken.

Det er en lækker dessert-tærte med pærer, mørdej og mandelcreme - nemt, enkelt og lækkert!

Selve navnet på opskriften stammer fra den adresse, hvorpå kagen blev kreeret første gang, nemlig Rue Bordaloue i Paris.

Kagen blev opfundet omkring 1850'erne og blev ofte lavet som en slags fransk wienerdej, hvor de mere moderne udgaver er med mørdej og en form for frangipane. 

Den bliver af og til kaldet en Amandine-tærte, som egentlig er en mandeltærte - men arrangementet med pocherede pærer i skiver på toppen er kendetegnet ved en Tarte Bourdaloue.

Kagen har sprødheden fra mandelmørdej, cremethed og aroma fra mandel-cremen og friskheden fra pocherede pærer.

Toppet med en venlig klat letpisket flødeskum, naturligvis. 

Det er nem desserttærte, som mætter mange - og så kan du også vælge at bruge andre slags frugt til formålet. Æbler, ferskner, abrikoser, kirsebær og meget andet.  

Fang min version af den franske klassiker af en tærte herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Tarte Bourdaloue: Fransk mandeltærte med pærer

Nem fransk dessert!

6 portioner 1 time, 20 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 30 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Ca. 1050 kcal pr. portion

Ingredienser

Mandel-mørdej
  • 250 gram hvedemel
  • 50 gram malede mandler (eller mandelmel)
  • 0,3 tsk fint salt
  • 80 gram sukker
  • 100 gram smør

Mandelcreme
  • 50 gram flormelis
  • 70 gram groftmalede mandler
  • 1 stk vaniljestang
  • 2 stk æg
  • 100 gram marcipan
  • 50 gram smør
  • 4 spsk. mørk rom

Pocherede pærer
  • 500 ml vand
  • 150 gram sukker
  • 4 stk pærer
  • ½ stk vaniljestang

Fremgangsmåde

  1. Start med at pochere dine pærer. Skræl pærerne, flæk dem på midten og fjern kernehuset - kog vand og sukker op i en gryde og tilsæt en halv vaniljestang sammen med kornene derfra. Når vandet koger, smider du pærerne i. Lad dem småkoge i 15 minutter. Sluk for varmen og lad dem trække og afkøle i lagen, mens du forbereder de andre ting.
  2. Bland hvedemel, mandelmel, sukker og salt sammen - tilsæt det kolde smør i tern og smuldr det ind i melet, indtil du har en krummet masse. Saml dejen med et æg, indtil du har en sammenhængende masse - den skal ikke æltes, blot samles. Pak den i film og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.
  3. Bland groftmalede mandler, flormelis, revet marcipan, smør, mørk rom, æg og kornene fra vaniljestangen sammen - pisk det til en lind creme og stil på køl, indtil de andre ting er klar.
  4. Forvarm ovnen på 180 grader. Smør et tærtefad på 24-26 cm i diameter med smør. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir, indtil du har en cirkel, der er lidt større end tærteformen - fjern det ene stykke bagepapir og løft mørdejsbunden over på det smurte tærtefad. Tryk den let ned og trim kanterne.
  5. Tag mandelmassen ud af køleskabet og smør den jævnt på den ubagte mørdej.
  6. Løft de afkølede, pocherede pærer op af lagen og dup dem let med køkkenrulle - skær dem i tynde strimler og anret dem pænt på toppen af mandelcremen.
  7. Drys eventuelt lidt hakket mandel på toppen og bag den herefter i ovnen i 30-35 minutter, indtil den er let gylden og har sat sig.
  8. Lad den afkøle, til den blot er lun - der er den bedst. Og så serveres kagen med en god klat flødeskum eller cremefraiche til!
Del

Seneste nyt

ANNONCE