Aftensmad
Daube
Smørmørt kød i fransk simreret!
Simremad er en gudespise året rundt, men især i de mørke efterårs- og vinterdage.
Her får man masser af smag, fylde, mæthed og varme med nogle retter, der bare passer sig selv.
Du finder inspiration til masser af simremad lige her – 10 opskrifter til aftensmad med god tid.
Denne gang har jeg kastet mig over en fransk klassiker – mere specifikt en opskrift fra Provence – som går under navnet Daube.
Den minder meget om den evige klassiker Boeuf Bourguignon, hvor man tilbereder billige udskæringer af oksekød i rødvin med grøntsager.
Men denne Daube er lidt mere middelhavsinspireret med hvidløg, tomat og oliven og Provence-krydderier.
Det giver et ekstra pift og et snert af solskin på en grå vinterdag!
Selve opskriften er utrolig nem at lave og passer sig selv – det eneste 'vigtige' er, at den simrer længe nok.
Den skal til det absolutte minimum simre i 2 timer, men er bedst efter 4-5 timer – på det stadie er saucen cremet ind på grund af, at kødet er nedbrudt og kollagen binder retten sammen.
Den skal naturligvis serveres med en smørmættet kartoffelmos og gerne med et glas vin i hånden!
Der findes utallige variationer af Daube og måder at tilberede på – flere variationer bliver eksempelvis også svesker eller måske krydderier såsom kanel, nelliker, enebær, muskat og appelsinskal.
Skal det være helt efter de gammeldags opskrifter, så skal kødet marineres i rødvin i et døgn, og så skal selve retten, når den reelt set har simret færdigt, sætte sig i et døgn før man spiser den!
Denne version er dog lidt hurtigere uden at gå på kompromis med smagsoplevelsen!
Fang min udgave af en provencalsk Daube herunder:
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Opskrift
Ingredienser
Oksebov, tykkam, okseinderlår etc.
800 gram
Løg
2 stk
Hvidløg
6 fed
Knoldselleri
0.50 stk
Gulerod
4 stk
Tomater
3 stk
Champignon (brune eller hvide)
200 gram
Bacon (kan undlades)
50 gram
Oksebouillon
400 ml
Rødvin
2.50 dl
Timian, tørret
1 tsk
Rosmarin, tørret
1 tsk
Laurbærblade
3 stk
Oliven
1 håndfuld
Salt
1 tsk
Fremgangsmåde
Læs også: