Simremad: 10 opskrifter til aftensmad med god tid
Slowcooking, når det er allerbedst.
Simremad eller slowcooking er en fantastiske spise, hvor man lige sætter madlavningen i frigear og lader tingene bliver tilberedt over længere tid.
Simremad giver ofte mørt kød, mere smag på saucer og desuden simreretter, der er bedre bundet sammen til en smagseksplosion.
Det er ikke ligefrem en opskrift på hurtig hverdagsmad - der skal du i stedet kigge med her:
10 opskrifter på nem og hurtig aftensmad
Denne artikel fremhæver mine opskrifter, som får lidt ekstra kærlighed blandt kogegryderne og som er perfekt til weekend og aftensmad, hvor der er god tid tid at forberede måltidet.
Simremad kan spises hele året rundt, men er ofte retter, man spiser, når det er vinter, koldt og regnen slår på ruden.
Det er de opskrifter, man tyer til, når kulden rammer ansigtet udenfor og der skal noget ekstra hygge og comfortfood på bordet for at kunne få varmen.
Og det gode ved det er, at der ofte er kort forberedelse og blot lang tilberedning - men gældende for dem alle er, at de ofte passer sig selv, mens du eventuelt skovler sne eller sætter mælk over til eftermiddagens varme kakao.
Men man skal heller ikke kimse af en solid gryderet til en varm sommeraften med en mørk, krydret rødvin.
Simremad kan laves med både oksekød, svinekød og fjerkræ.
Det gode ved simremad er også, at det er billig aftensmad - ofte bruger man billig kød og billige udskæringer, som man ikke kan få møre bare med en hurtig stegning.
Her skal de gerne svøbes i grøntsager, krydderier og bouillon og gerne rødvin, hvidvin eller øl i nogle timer - så ender de nærmest ud med at blive de bedste og meste møre stykker kød på markedet!
Ofte bliver kødet så mørt, at det kan tygges med øjenbrynene! Smørmørt kød og en lækker sauce.
Det er madlavning, som varer i timevis - bare uden, at skal stå for det!
Der er ikke noget bedre end at forvandle en håndfuld råvarer til en skøn simreret, som bare står og bobler og dufter i hele køkkenet i løbet af dagen.
Og bikser man så lige en god omgang kartoffelmos eller lignende frem til sin aftensmad, når simreretten er tilberedt færdig? Så smager det som englene synger.
Simreteknikken gør, at man udvinder al saft og kraft og smag i sine råvarer og at de bedre arbejder sammen i gryden og bringer retten som helhed på på et højere niveau.
Og sidst men ikke mindst? Det er ofte drabeligt nemt.
Følg med herunder, hvor jeg har udplukket en håndfuld af mine mest lækre, nemme og velsmagende simreretter.
Beef Pie med Brown Ale
Oksekød tilberedt i brown ale og dernæst bagt i ovnen med et butterdejslåg!
Gullasch Pie
Langtidssimret Gullasch, som afsluttes i ovnen med et lag af bagt kartoffelmos!
Bouef Bourguignon
Den franske klassiker med rødvin, oksekød og perleløg!
Shepherd's Pie
Britisk kødtærte med lam - kan også laves med oksekød til en Cottage Pie!
Langtidsbraiseret svinebryst
Perfekt som steg, asiatisk pulled pork, bao-fyld og meget mere!
Shepherds Pie
Simreret med kartoffelmos-låg!
Ventetid: 20 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 500 gram hakket lamme- eller oksekød
- 1 stk løg
- 1 fed hvidløg
- 1 stk gulerod
- 2 stk bladselleri
- 2 spsk. koncentreret tomat
- 1½ spsk. hvedemel
- 1 spsk. worchestershiresauce
- 1 dl ærter (friske eller frosne)
- 700 gram kartofler
- ½ tsk muskatnød, revet
- 50 gram smør
- 1 tsk timian (tørret eller frisk)
- 1 tsk rosmarin (frisk eller tørret)
- 500 ml bouillon (oksebouillon til cottage pie, kylling/grøntsagsbouillon til shepherd's pie)
Fremgangsmåde
- Start med at brune kødet hårdt af på en pande med lidt olivenolie. Læg det til side.
- Snit løg og hvidløg, som du svitser i lidt olivenolie i en gryde, indtil de er blevet lidt matte i farven - snit herefter gulerødder og bladselleri, som svitses med.
- Tilsæt kødet i gryden sammen med koncentreret tomat og svits det i et par minutter - tilsæt herefter timian, rosmarin, ærter, hvedemel, worchestshiresauce og til sidst bouillonen - lad det simre i 20-30 minutter ved svag varme, indtil det har tyknet og reduceret i væsken.
- I mellemtiden skrælles kartoflerne, skæres i tern og koges møre i ca. 18 minutter - når vandet er hældt fra tilsættes muskatnød, smør og lidt salt og peber. Brug eventuelt lidt mælk for at gøre den mere lind og nemmere at smøre ud på fadet - Mos det grundigt sammen til en lind og sammenhængende kartoffelmos - stil den til side.
- Forvarm ovnen til 200 grader. Find et lasagnefad eller lignende og fordel kødstuvningen i bunden - top af med klatter af kartoffelmosen, som du lukker henover farsen ved at smøre den forsigtigt ud. Lav eventuelt lidt dutter med mønster i en sprøjtepose, hvis du har lyst/god tid.
- Bag den i ovnen i 20-25 minutter, indtil den er let gylden på toppen og lad den lige sætte sig i 5-6 minutter, inden du går i krig med den!