Braiserede svinekæber med øl
Stegetid og tilberedning af svinekæber.
Hvis du leder efter en opskrift med tilberedning og stegetid på svinekæber, som er så møre, at du kan tygge dem med øjenbrynene?
Så siger jeg pænt velkommen til!
Braiserede svinekæber er en fantastisk spise, som tilberedes med øl eller rødvin og gerne en god sjat bouillon og grøntsager.
Det er en utrolig simpel og nem opskrift, som indgår under de klassiske simreretter.
Hvor lang til braiserede svinekæber skal have, kommer ikke så nøje - men et minimum af 1,5 time og måske maksimalt 4-5 timer. Det er ikke nødvendigt at gå længere end 3 timer, hvis du spørger mig.
Den gyldne mellemvej ligger omkring 2-2,5 timer.
Det er en perfekt ret til vinter eller de kolde efterårsdage - men man skal heller ikke kimse af en solid omgang braiserede svinekæber en sommerdag på terrassen med en god flaske vin ved sin side.
Jeg vælger at bruge most i min braisering, da det giver en dejlig sødme - både til svinekæberne, men også til en eventuel sovs på braiseringsvæsken.
Her kan du vælge at springe mosten over - det gør ikke noget for den egentlige smag - og ellers kan du smide et par skiver æble med i gryden.
Svag varme og længere tid giver smørmørt kød med dyb smag af de ting, som man har valgt at putte i gryden.
Svinekæber er en fantastisk udskæring, som for alvor har vundet indpas hos danskerne og til hverdagsmad i de senere år.
Svinekæber sidder - sjovt nok - ved kæbeleddet og er en af de muskler, som bliver brugt allermest på dyret. Grisen bruger kæberne til at rode rundt i jorden efter mad og desuden til at tygge alt det, den finder.
Svinekæber er et meget skært stykke kød, som bliver mørt og saftigt, når det bliver langtidstilberedt med masser af kærlighed.
Denne opskrift på braiserede svinekæber kan også sagtens bruges til andre udskæringer fra grisen, som skal have lang tid - eksempelvis skank eller nakkefilet.
Spiritusmæssigt er det en smagssag, om du vil bruge rødvin eller mørk øl - det giver ikke den store forskel på andre fronter, end smagen.
Du kan også endda bruge lidt lysere øl a la en IPA, som giver en herlig friskhed og bitterhed til svinekæberne.
Tilbehør til svinekæber er ofte kartoffelmos - men du kan også vælge rodfrugter, ris, hele kartofler eller noget helt andet.
Braiserede svinekæber kan desuden:
- Fryses ned efter tilberedning
- laves 1-2 dage før
Braiserede svinekæber
Møre og saftige.
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 2 timer
Ingredienser
- 500 gram svinekæber (ca. 4-6 stk)
- 1 stk løg
- 3 fed hvidløg
- 100 gram knoldselleri
- 3 stk laurbærblade
- 3 dl mørk øl (eksempelvis brown ale, porter, stout, etc.)
- 1 dl æblemost
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 3 tsk timian (tørret eller frisk)
- 20 gram smør
- 100 gram champignon (brune)
Fremgangsmåde
- Start med at snitte knoldselleri, gulerødder, løg og hvidløg helt fint - hvidløg og løg for sig og gulerødder og knoldselleri for sig. Skær champignon i tynde skiver og brun dem af på en pande med olivenolie, inden de skal i gryden.
- Varm en gryde op med lidt smør til middelhøj varme - afpuds fedtkanter og sener fra svinekæberne, så du har rent kød, drys med lidt salt, og brun den grundigt af i gryden.
- Tag herefter svinekæberne op og læg dem til side. Tilføj en sjat olivenolie/eller smør til gryden og tilsæt løg og hvidløg. Lad dem stege, til de bliver lidt klare i farven.
- Tilføj nu knoldselleri og gulerødder og svits dem af i nogle minutter.
- Tilføj nu øl, most og bouillon til retten og lad det koge op - når det begynder at koge, tilføjer du frisk timian, laurbærblade og 1 tsk. salt.
- Læg svinekæberne i gryden igen og sæt låg på - skru med på simrevarme og lad det braisere i ca. 2-3 timer.
- Du kan herefter servere de smørmøre svinekæber til en god omgang kartoffelmos - og du kan vælge at si braiseringsvæsken og koge den ind til en tredjedel, montere med lidt smør og fløde og jævne til en lækker, fyldig sovs/sauce.