Aftensmad
Enchiladas: fyldte madpandekager i ovn
Nem hverdagsmad inspireret af det mexicanske køkken!
Enchiladas er en gudespise fra det mexicanske køkken, hvor man fylder majstortillas med krydret oksekød, bønner og mole, som så efterfølgende bliver rullet sammen til små ruller, man dynger til i ost og smider i ovnen.
Herhjemme i Danmark har vi i mange år været glade for dem – lige siden TexMex-bølgen for alvor fik indhug i vores spisevaner.
Dette er lidt en afart derfra, men den kan heldigvis varieres på mange måder – alt fra at tilføje en pose krydderimix til at lave den selv.
TexMex-køkkenet er lidt en lovehate-ting for mig. Jeg var vild med det som barn, hvor jeg nu er lidt mere tilbøjelig til at blande krydderierne selv – men skal det være rigtig nemt, så findes der mange forskellige løsninger til en travl hverdag.
Enchiladas kan laves både med tortillas, majstortillas og hjemmebagte madpandekager – det er lidt en smagssag.
De autentiske er selvfølgelig tortillas lavet på majs, men en god hjemmelavet madpandekage på panden fungerer også rigtig godt rent konsistens- og smagsmæssigt.
Her er min opskrift på hjemmebagte tortillas, hvis du har lyst til at afprøve den tilgang.
Fyldet i enchiladas kan også varieres i det uendelige – den klassiske er at fylde dem med oksekød, men du kan også lave med kylling eller vegetarisk.
Foruden kødet bruger man også tit bønner i forskellig stil – eksempelvis kidney-bønner – og måske majs, løg, hvidløg og en god krydret sauce.
Herunder har jeg lavet en nem og hurtig opskrift på enchiladas der er perfekt til en travl hverdag – krydderierne blander jeg selv, så smagen sidder lige i skabet.
Derudover er det utrolig nemt at lave både med tortillas og madpandekager alt efter, hvor god tid du har.
De skal blot samles omkring fyldet, drysses med ost og ekstra sovs, og så bages i ovnen.
Fang opskriften herunder og få et par tips og tricks til at lave hjemmelavet enchiladas:
Brug passada
Normalt bruger man flåede tomater eller hakkede tomater – men hvis du vælger passata – som er en blendning af solmodner tomater – så får du også mere væde end hvis du brugte hakkede tomater.
Saucen skal have den rigtige konsistens
Sørg for at koge godt ind i saucen. Men ofte er den allerede ret cremet, når du kun bruger passata – den må ikke koge tør, men skal stadigvæk være til at håndtere, så du kan fylde pandekagerne og folde dem uden at det løber ud.
Madpandekager vs. tortillas
Det kommer lidt an på, hvad du foretrækker – det er selvfølgelig nemmere at bruge færdiglavede tortillas, men det er også ret lækkert med en blød madpandekage. Det er op til dig!
Kan man bruge TexMex-krydderi?
Det kan du sagtens. Jeg foretrækker selv at blande krydderierne, men skal det være nemt og hurtigt, kan du sagtens bruge et brev krydderi.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Opskrift
Ingredienser
Tortillas eller madpandekager (Se opskrifterne oppe i artiklen)
6 stk
Hakket oksekød
500 gram
Majs, friske eller på dåse
1 dl
Kidneybønner (alm. eller chili), dåse
1 stk
Oregano
2 tsk
Spidskommen, stødt
2 tsk
Koriander, stødt
2 tsk
Røget paprika
2 tsk
Kanel, stødt
1 tsk
Salt + peber
1 tsk
Passada eller hakkede tomater
400 gram
Løg
1 stk
Hvidløg
3 fed
Revet ost (mozzarella, emmenthaler, gouda etc.)
100 gram
Læs også: