Mandekogebogen

Knuste kartofler

Sprød og cremet snack med kartofler.

Knuste kartofler er en lækker måde at tilberede dine kartofler på - det er en opskrift eller teknik, som giver dig både en cremet og sprød konsistens.

Man starter med at koge kartofler med skræl, hvorefter man giver dem et let tryk, så de flækker og åbner sig - herefter smører man dem med smeltet smør, krydderier og hvidløg og så skal kartoflerne bages i ovnen.

Jeg plejer at lave mine knuste kartofler ved at rive hvidløg ned i smeltet smør sammen med en hånfuld timian og oregano, som så pensles på min kartofler, inden de ryger i ovnen.

Det er en fin måde at variere sin aftensmad og tilbehør på, så det hverken er kartofler bagt i ovn eller kogte kartofler - her får man hele turen!

De passer perfekt som tilbehør til kød eller som del af et vegetar-måltid, eller også kan det stå helt for sig selv som en snack eller form for tapas, hvor man dypper dem i sauce og dressing. 

Det er en rigtig god idé at lade skrællen blive på kartoflerne, når du laver knuste kartofler - det gør, at skrællen bliver sprød og desuden bidrager med mere smag til hele retten.

Det kan sagtens lykkes med skrællede kartofler, så får man bare lidt mere klassiske bagte kartofler i ovn. 

Det er den perfekte sommerret med nye, danske kartofler såvel som en måde at pifte de kedelige vinter-kartofler op - det er sprødt, cremet og lækkert!

Du kan også 'genoplive' dine kogte kartofler fra dagen før på denne måde - de skal bare knuses og i et fad med smør og krydderier og så er de pludselig blevet til ny, nem hverdagsmad.

Det gode ved knuste kartofler er også, at de kan suge en masse sovs! Og så er de perfekte til grillmad.

Hvad du vælger at krydre dine knuste kartofler med, er helt op til dig - du kan køre klassisk med salt og smør, eller du kan afprøve med frisk estragon, revet vesterhavsost, røget paprika eller noget helt andet.

Lige hvad du har lyst til at spise med dine kartofler. 

Fang min opskrift på knuste kartofler herunder.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Knuste kartofler

bagte og kogte kartofler!

2 portioner 40 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 35 minutter
Ca. 600 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 600 gram kartofler
 • 20 gram smør, smeltet
 • 1 fed hvidløg
 • 2 tsk tørrede eller friske krydderurter - oregano, timian, estragon, etc.
 • 1 tsk salt
Pynt
 • 1 stk forårsløg
 • ½ stk rød chili

Fremgangsmåde

 1. Forvarm ovnen på 180 grader varmluft. Skrub dine kartofler og lad skrællen sidde på - læg dem i en gryde og dæk dem med koldt vand.
 2. Kog dem i 15 minutter (tilsæt 1 tsk. salt). Læg dem herefter på en bradepande og giv dem et let tryk med en spatel eller bunden af et glas, så de knuses og flækker.
 3. Smelt din smør og bland den med 1 tsk. salt, revet hvidløg og friske eller tørrede krydderurter - pensl det grundigt udover dine knuste kartofler og stil dem i ovnen.
 4. Bag dem i ovnen 15-20 minutter, indtil kartoflerne er blevet gyldne og sprøde. Top eventuelt med friskhakket chili og forårsløg og eventuelt en klat fed cremefraiche!
Del

Seneste nyt

Annonce