Bagværk

Malawach: Jødisk fladbrød

Flaget og sprødt!

Malawach: Jødisk fladbrød
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 30. januar 2022

I det jødiske køkken, mere specifikt Yemenit-køkkenet, finder man et fladbrød, som er ufattelig lækkert, sprødt og flaget.

Og så er det ovenikøbet utrolig nemt at lave!

Det går under navnet Malawach og består af blot 4 ingredienser – teknikken ligger i at få den rette konsistens på dejen og strække den nok til, at man kan få mange lag.

Det er lidt en slags snydevej til wiener-konsistensen i det salte køkken – lidt a la at lave hjemmelavet butterdej. 

I den oprindelige, ældgamle opskrift, tog det faktisk omkring 3 dage af lave brødet – men nu har vi mulighed for at lave en version, der kun tager lidt over en time!

Det kan bruges til alt muligt dip, saucer eller som snacks til aftensmaden – den minder lidt om Parathas og har samme formål som eksempelvis naanbrød

Og så bager man det i ovnen, så man hurtigere kan få den rigtige konsistens og ikke risikerer at stege den for tør på panden. 

Fang min version af det jødiske fladbrød Malawach herunder:

Dejen efter hviletid - elastisk og klar til udrulning!
Dejen efter hviletid – elastisk og klar til udrulning!

Rulles til rektangel på ca. 30x50 cm.
Rulles til rektangel på ca. 30×50 cm.

Pensl med et tyndt la
Pensl med et tyndt la

Fold 5 centimeter ind på det lange led, pensl med smør og fold indover igen.
Fold 5 centimeter ind på det lange led, pensl med smør og fold indover igen.

2133450 scaled

.. indtil du har en aflang, flad sammenfoldet pølse.
.. indtil du har en aflang, flad sammenfoldet pølse.

Slå en knude på den. Slå igen en knude, indtil du bare har en stor, 'kanelsnurre'.
Slå en knude på den. Slå igen en knude, indtil du bare har en stor, ‘kanelsnurre’.

Lad den hvile i 20 minutter.
Lad den hvile i 20 minutter.

Rul flad - klar til ovnen!
Rul flad – klar til ovnen!

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 5 min
Ventetid 50 min
Tilberedningstid 12 min
Antal 4 pers.

Ingredienser

Hvedemel 200 gram
Koldt vand 100 ml
Fint salt 0.80 tsk
Smør, til pensling 30 gram

Fremgangsmåde