Det lette

Panzanella

Sommerfrisk brødsalat fra Toscana.

Panzanella
Panzanella - toscansk brødsalat med tomater, rødløg, olivenolie, basilikum og mozzarella
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 31. marts 2023

Panzanella er en traditionel italiensk salat fra Toscana-regionen, som består primært af brød og tomat, men der kan også være andre grøntsager såsom agurk, løg og andet lækkert i den.

Brødet i panzanella er normalt daggammelt eller tørt, hvilket gør det godt egnet til at absorbere smagen af den vinaigrette, som salaten ofte er klædt i.

I nyere tid bruger mange lige teknikken med at vende det daggamle brød i olivenolie og riste det i ovnen, så det bliver ekstra sprødt.

Der er mange forskellige måder, man gør det i Italien – nogle lader den trække i op til flere timer, hvor der ikke er sprødhed tilbage, men brødet simpelthen har suget al smagen.

Det fungerer også rigtig godt – men jeg foretrækker bare, at der også er lidt crunch tilbage.

Det er en af de retter, hvor man ofte spiser den i sommersæsonen, hvor tomaterne er allerbedst – men det kan sagtens laves året rundt, så længe man har gode tomater og god olivenolie.

Andre ingredienser, som ofte tilsættes til panzanella inkluderer oliven, basilikum, capers og mozzarella ost. Panzanella er en simpel men lækker ret, der ofte serveres som en forret eller en let hovedret i sommermånederne.

Det er en skøn og lækker sommersalat, som virkelig smager fantastisk med få ingredienser – jeg ynder også gerne at tilføje lidt god frisk mozzarella til retten for mere fylde. 

Tricket er at lade lidt af brødet suge masser af smag og væske, mens resten forbliver sprødt – så bliver det den skønneste sprøde, friske og smagfulde salat.

Fang opskriften herunder:

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 10 min
Tilberedningstid 10 min
Antal 2 pers.

Ingredienser

Daggammelt franskbrød/surdejsbrød 0.50 stk
Tomater (farvemix eller de bedste, du kan finde i sæsonen) 300 gram
Frisk mozzarella (kugler eller i skiver) 100 gram
Rødløg 0.50 stk
Olivenolie (den bedste du kan finde!) 1 dl
Frisk basilikum 1 håndfuld

Fremgangsmåde