Mandekogebogen

Sådan laver du stikkelsbær-syltetøj

Frisk og syrligt syltetøj!

Stikkelsbær er nok et af de bær, som er nemmest at finde vild i naturen, hvis du ikke har en busk eller to hjemme i baghaven.

De vokser vildt ved vejkanter og alle mulige steder i alle mulige forskellige sorter - og de smager fantastisk. 

Hvis man ikke får sig revet til blods på de tornede grene, så er det en nem og hurtig omgang selvforsyning, man kan plukke og tage med på farten.

Der findes rigtig mange forskellige sorter af dette bær - nogle bliver gule, nogle bliver røde, nogle forbliver grønne. Den sidstnævnte kan man af og til godt kan være i tvivl om, hvorvidt bærret egentlig er modnet - men de plejer for det meste at blive til gule stikkelsbær.

De røde, saftige bær er bedst egnet til at nyde i rå tilstand, så de grønne bær - og endda gerne umodne, så længe de har en god størrelse - er eminente til marmelade.

Stikkelsbær har altid en lidt hård skal, som kan være lidt kedelig at tygge i - og derfor er bærret perfekt til en opskrift på syltetøj og marmelade. 

Men du kan lave marmelade af både de gule, grønne og røde - en blanding ville endda være perfekt, så du får pektinen (stivelsesmiddel) fra de halvumodne grønne stikkelsbær og den solmodne, sødlige smag fra de røde stikkelsbær. 

Den grønne er særdeles velegnet, fordi den har en fantastisk naturlig syre og bærret er nemt at justere i smagen uden at få det for sukkersød.

For det andet indeholder det grønne, umodne bær meget mere pektin, så man får en perfekt konsistens hver gang!

Jeg har også brugt stikkelsbær til en række forskellige opskrifter - eksempelvis Stikkelsbærstang, Stikkelsbær-lagkage og Berlinere med stikkelsbærfyld.

Note: Hvis du bruger frosne stikkelsbær er pektinmængden lavere, men det burde stadigvæk ikke være nødvendigt at bruge geleringsmiddel - men hvis du vil være på den sikre side, så kan du bruge lidt syltesukker. 

Stikkelsbærsyltetøj kan bruges til mange formål - på toppen af en ostemad, i din smoothie-bowl, til trifli, på desserter, i lagkager og meget andet. 

Denne opskrift herunder kan bruges til alle slags stikkelsbær - og mængden af sukker passer gennemsnitligt til syreindholdet i et stikkelsbær, så du kan lige smage den til med eventuelt mere, hvis du vil have en mindre frisk og syrlig marmelade.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Syltetøj med stikkelsbær og vanilje

Sprød og lækker smag!

1 portion 10 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 1050 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 150 gram stikkelsbær
  • 1 dl rørsukker
  • ½ stk vaniljestang

Fremgangsmåde

  1. Alle ingredienserne kommes i en gryde og bringes i kog. Marmeladen skal koge i ca. 8-10 minutter, hvorefter man stadig kan fornemme lidt struktur på de runde bær. Hvis man ønsker en lidt mere lind konsistens, så giv den et par minutter ekstra!
  2. Holdbarhed: ca. 1 måned.
Del

Seneste nyt

ANNONCE