Stikkelsbærstang
Flødeispinde med stikkelsbærovertræk.
Is er noget, man kan spise året rundt - men der er ikke noget, der slår en stor gammeldags isvaffel eller en læskende sodavandsis på en varm sommerdag.
En klassiker i det danske isunivers er den famøse Københavnerstang eller ananasstang, hvor man har flødeis overtrukket af ananassorbet.
Jeg har lavet mit eget take på iskonceptet - Stikkelsbærstang.
En cremet, fløjsblød og lækker vaniljeflødeis, som bliver overtrukket af en let syrlig blanding af røde stikkelsbær.
Det giver en sublim smag af sol og sommer - og så er de faktisk ret nemme at lave.
Det kræver dog, at du har en silikoneform, der passer til pindis - formen til mine ispinde har jeg fundet her.
Du kan sagtens bruge min opskrift på hjemmelavede ispinde til andre slags frugter og bær - alt efter lyst, sæson eller hvad du lige har i baghaven.
Det kunne være solbær, jordbær, hindbær eller måske en syrlig ribsstang!
De holder sig lækre i fryseren i flere måneder, men har bedst af at blive spist indenfor 30 dage.
Fang opskriften på lækre, hjemmelavede ispinde med flødeis og stikkelsbær herunder:
Stikkelsbærstang/ispinde med stikkelsbær og flødeis
Ventetid: 8 timer
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 2 dl piskefløde
- 2 dl sødmælk
- 1 dl sukker
- ½ stk vaniljestang
- 6 stk æggeblomme
- 400 gram stikkelsbær (røde eller grønne)
- 2 dl rørsukker
Fremgangsmåde
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland sammen med 1 deciliter sukker - hæld det i en skål sammen med æggeblommerne. Pisk det til en luftig æggesnaps i 3-4 minutter.
- Pisk ved laveste hastighed mælk og fløde ind i massen - sørg for bagefter at bruge en dejspatel for at få rørt det helt sammen, hvis der sidder noget fast i bunden.
- Hæld det i en gryde og varm det op ved middelvarme til en temperatur på ca. 83 grader, hvor isen legerer - hæld den straks over i en skål, hvordan skal køle helt ned.
- Mens isen køler ned, hælder du dine stikkelsbær og 2 deciliter sukker i en gryde. Lad det simre under låg i ca. 10-15 minutter, hvorefter du blender med en stavblender. Smag til - stikkelsbærmassen skal være ret syrlig, så den står i kontrast til vaniljeisen. Hæld stikkelsbær-overtrækket i et højt glas, som passer med størrelsen og højden på de ispindeforme, du har valgt.
- Når ismassen er afkølet, køres den på ismaskine - når isen er rørt, smøres den i dine isforme og sættes i fryseren. Min gav mig nok til ca. 5 ispinde.
- Lad ispindene sætte sig og fryse helt ind i fryseren i ca. 3-4 timer. Herefter kan du tage dem ud af formen og forsgtigt dyppe dem ned i stikkelsbærmassen. Løft dem forsigtigt op igen og læg dem med afstand på et stykke bagepapir - læg dem i fryseren igen i 1-2 timer, hvorefter isen har sat sig. Har stikkelsbærmassen løbet lidt, kan du skære det fra med en kniv efter den er frosset. Klar til servering!