Det lette

Semidried tomater i ovn

Klassisk konserveringsmetode – semi dried tomater.

Semidried tomater i ovn
Semidried tomater
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 22. februar 2021

Semidried eller semi dried tomater er en utrolig nem og lækker opskrift, som giver dig en meget intens tomatsmag samtidig med, at du kan forlænge holdbarheden på dine tomater.

Hvad enten du er kommet til at have for mange tomater til overs i køleskabet eller ude i køkkenhaven om sommeren, så fungerer denne opskrift året rundt.

Det er i al sin enkelthed en måde, at give tomaterne jævn varme i ovnen ved langtidsbagning og dermed koncentrere smagen, fjerne væsken og give den længere holdbarhed.

Når de er tørrede og afkølede, så skal man blot lægge dem i et syltetøjsglas og hælde lidt olivenolie over, så det dækker – og så kan de holde sig i op til et helt år, hvis de står køligt!

Det er sådan en tilberedning, som bare er gaven, der bliver ved med at give – du får lækre råvarer i køkkenskabet til vintersæsonen (eller hele året rundt) og smagen bliver koncentreret.

Semi dried tomater er perfekte til salater, pizzaer, snacks, tapas og meget andet – og du kan vælge at putte ting i din opbevaringsolie, som giver ekstra smag.

Eksempelvis en kvist frisk timian eller måske et par fed hvidløg – og hey, så kan olien efterfølgende bruges som dressing, når den har suget smag fra tomaterne.

Det er jo genialt. 

Hvis du elsker smagen af tomater om sommeren, som virkelig har suget lys og næring i drivhuset, så er det ofte en noget flad fornemmelse at bide i en tomat uden for sæson.

Men her bevarer du smagen – og magien sker ved lav varme over længere tid, som indkapsler og koncentrerer smagen til perfektion. 

Jeg bruger eksempelvis også tit Too Good To Go-appen, hvor man kan undgå madspild ved at købe små lykkeposer i løbet af ugen, som er varer, der ikke længere kan blive solgt.

Her fik jeg et ordentligt læs tomater, hvor der var et par stykker, som var mugne – og dermed usælgelige – men resten var helt perfekte, og dermed perfekt til denne opskrift.

Hvilken tomat skal jeg bruge til denne opskrift?

Den bedste tomat at bruge til opskriften er cherrytomater – de har den perfekte størrelse. Både til bagetiden i ovnen til ovntørring såvel som størrelsen på 'snacken'.

De er nemme og passer bare sig selv i ovnen. 

Du kan sagtens bruge alle slags tomater til denne opskrift – bøftomater, blommetomater og almindelige tomater – her skal du blot skære dem enten i skiver, tern eller lignende, så de har nogenlunde samme størrelse som halverede cherry-tomater. 

Halverede cherrytomater med olivenolie og salt på vej i ovnen.
Halverede cherrytomater med olivenolie og salt på vej i ovnen.

To timer senere - semidried tomater!
To timer senere – semidried tomater!

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 2 min
Tilberedningstid 120 min
Antal 2 pers.

Ingredienser

Cherrytomater 600 gram
Olivenolie, til pensling 3 spsk.
Fint salt 1 spsk.
Olivenolie, til opbevaring 300 ml

Fremgangsmåde