Mandekogebogen

Sol over Gudhjem: danske stjernekokke og passionerede madgæster i symbiose

Årets kokkekonkurrence løb af stablen i weekenden.

I weekenden løb årets Sol over Gudhjem af stablen - og for dem der ikke har kendskab til fænomenet, så snakker vi altså ikke den famøse sildemad i denne omgang, men derimod en dedikeret kokkekonkurrence, som kan fejre sit 10 års jubilæum i 2018.

Kokken Mikkel Marschall har lavet en lille genistreg, da han for 10 år siden sammen med familie, venner og bekendte påbegyndte denne tradition, som i starten var en lille, beskeden forsamling med fuldt ud passionerede kokke, der dystede om dagens ære. Nu har konceptet vokset sig til en velduftende turistattraktion, som lokker folk til øen for at opleve stemningen, atmosfæren og selve følelsen af at være en del af dansk madkultur.

Konkurrencen blev afviklet på Gudhjem Havn, hvor op til 10.000 passionerede madelskere, kokke, turister og heldige forbipasserende kunne opleve en pulserende stemning af gastronomi, lokale råvarer og godt håndværk.

 
ANNONCE
Sol over Gudhjem: danske stjernekokke og passionerede madgæster i symbiose

Vi drog afsted til solskinsøen i sidste uge for at nyde et par dage i selskab med Bornholms første take på den ugelange madfestival, Kulinarisk ø, som løber af stablen for første gang i år. Efter en lille tur i gennem de snørklede, stejle gader bliver man 100 meter fra havnen ramt af en liflig duft i næseborene - allerede her begynder sanserne at hive en afsted mod havnen som en klassisk Disney-kortfilm, hvor den brandvarme tærte står til afkøling i vindueskarmen og lokker forbipasserende folk ind med en legende duftsky.

For de morgenfriske gæster kunne man nyde dessertkonkurrencen i aktion, hvor Thomas Pasfall, Brian Mark Hansen og Jonas Mikkelsen jonglerede diverse søde sager i kamp om at imponere dommerne - alt fra billig smiger til farverige cocktails var tilladt, hvor Brian Mark Hansen i sidste ende løb med sejren. Stort tillykke.

ANNONCE
Sol over Gudhjem: danske stjernekokke og passionerede madgæster i symbiose

Taget i betragtning af, at 10.000 mennesker skulle kunne slå sin vej forbi Gudhjem Havn på én lørdag, så har folkene bag arrangementet virkelig formået at bygge etablissementet helt eminent op - man føler på intet tidspunkt, at du står i en ubevægelig folkemængde, hvor du er ude af stand til at komme ind til boderne for at smage på de lokale råvarer. Der er en solidt flow i besøget og desuden en naturlig runde i gennem alle de fantastiske muligheder.

Mens man venter på at se årets salte retter i aktion kreeret af Dak Wichangoen (Kiin Kiin) - stort tillykke til Dak, den første kvindelige vinder af konkurrencen nogensinde! - , Rene Mammen (Substans), Jesper Vollmer (RÅ) og Kasper Tind Hasse (Falsled Kro), kan man med rette sondere terrænet omkring, hvor et væld af forskellige boder byder dig velkommen - alt fra keramik til servering (og vanvittigt flotte Instagram-billeder!) til forskellige smagsprøver, autentiske råvarer og fantastiske kreationer. Heriblandt omtrent Danmarks bedste slushice med havtorn fra Høstet og et væld af lækkerier såsom flødebolle-softice, sildehåndmadder og rabarberdrik.

 
ANNONCE
Sol over Gudhjem: danske stjernekokke og passionerede madgæster i symbiose

Man får på en gang en madoplevelse for livet og har desuden i øjeblikket en finger på pulsen af, hvad der rør sig i dansk gastronomi for tiden - et efterhånden dedikeret blik på råvarerne som den essentielle del af madoplevelsen og en evigt voksende kærlighed til maden, naturen og omgivelserne omkring Danmark.

Jeg kan på det varmeste anbefale at drage et smut til solskinsøen næste år for at opleve Mikkel Marschall og co. i aktion igen i en konkurrence, som vi forhåbentlig får at se i mindst 10 år mere!

Læs mere om Sol over Gudhjem og Kulinarisk Ø.

ANNONCE
Sol over Gudhjem: danske stjernekokke og passionerede madgæster i symbiose
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt