Mandekogebogen

Spidskålssalat med nødder, kerner og æbler

Sommerfrisk salat til sommermad og grillmad!

Leder du efter en god, nem og simpel opskrift på hjemmelavet spidskålssalat, der kan bruges året rundt? Så skal du prøve vores spidskålsalat med lækker dressing og kerner!

Spidskålssalat kan spises året rundt, men som med mange andre lækre grøntsager vinder man meget på smag og konsistens ved at spise i sæson.

Så salat med spidskål er en vaskeægte sommerklassiker for mange! Den er let at lave, let at spise og passer perfekt som tilbehør til grillmad, sommer mad og mange andre lækkerier, man spiser i haven om sommeren.

Tricket til at få den perfekte spidskålssalat er meget simpel - spidskålen skal skæres så tynd som overhovedet muligt.

Den er lidt mere drøj i konsistensen, end konventionel salat såsom iceberg-salat og romaine-salat. Så jo finere strimler, jo bedre mundfølelse.

Derudover skal man holde salaten meget simpel, så man ikke overdøver smagen af spidskål - jeg plejer blot at smide lidt frisk, syrlig æble på toppen med lidt ristede kerner, som giver ekstra smag og konsistens.

Og så en meget simpel dressing, som giver syre, sødme, styrke og fedme - uden at overdøve smagen.

Spidskålssalat er en genial spise, der både er frisk, sprød, saftig og mættende. Man behøver egentlig ikke særlig meget kål for at blive mæt.

Den fungerer både som et let hovedmåltid, tilbehør til kød og frikadeller eller måske den lidt sunde linje med ovnstegte kyllingelår eller en god krydret indisk ret.

Spidskålssalat er sundt og nemt og alsidigt. Spidskål mætter meget mere end almindelig salat, men samtidig meget egnet til at fylde med andre lækkerier i salaten - for eksempelvis friske danske jordbær, fintsnittet pære, nøddeblandinger og meget mere.

Spidskålssalat er en klassisk og nem salat, som hurtigt kan bikses sammen og med få råvarer. Den er perfekt designet til sommermad - specielt mad på grill. Hvad enten vi snakker møre spareribs eller måske en solid omgang grillpølser.

Herunder får du et par tips og tricks til den perfekte spidskålssalat:

ANNONCE
Spidskålssalat - sådan laver du den

Hvor meget spidskål pr. person?

Det kan være svært at give et præcist mængdeantal på denne, da spidskål varierer meget i størrelse og desuden ‘kompakthed’ i løbet af sæsonen. I samme ombæring som eksempelvis hvidkål, kan de være pakket i mange eller få lag, som kan snyde lidt. Men grundreglen er, at et almindeligt spidskålshoved kan bespise 4 personer som salat og tilbehør.

Kan man lave spidskålssalat i forvejen?

Får du mange gæster, kan du sagtens lave salaten flere timer på forhånd - eller måske endnu bedre hakke spidskålen på forhånd og blot blande den med resten af fyldet og dressingen lige inden servering.

Kan man bruge hvidkål og andre kåltyper?

Hvidkål er mere grov i det og egner sig bedre til stuvninger og kålgryder - men snitter man det helt fint, fungerer det næsten lige så godt. Du kan også bruge samme teknik med dressing og fyld til eksempelvis grønkål og savoy-kål. 

Hvad putter man i og på en spidskålssalat?

Eksempelvis ristede nødder - enten en forudbestemt blanding fra snackhylden eller neutrale nødder såsom mandler, hasselnødder, pinjekerner, cashewnødder og meget andet. Det er også lækkert med en masse frø - såsom solsikkekerner, eller måske mere fylde i form af kogt bulgur eller måske quinoa.

Skal der andre grøntsager eller frugt i en spidskålsalat?

Du kan eksempelvis bruge tern af frisk frugt - og det er helt op til dig. De klassiske er æbler og pærer, men også ananas eller mango ville fungere super!

Dressing eller ingen dressing i en spidskålssalat?

Det er op til dig. Den er mere sprød og frisk, hvis du springer dressingen over - men på den anden side: Hvad bliver ikke bedre af lidt dressing? Du kan køre klassisk fuldfed mormordressing eller måske bare min opskrift på dressing til spidskålsalat, som er med olivenolie, dijon sennep, fransk æblecidereddike og honning.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Spidskålssalat

Sprødt og nemt!

2 portioner 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 200 kcal pr. portion

Ingredienser

Spidskålssalat
  • ½ stk spidskål, fintsnittet
  • 1 dl nødder og kerner (eksempelvis solsikkekerner og pinjekerner)
  • 1 stk æbler

Dressing til Spidskålssalat
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1½ tsk dijon-sennep
  • 2 tsk honning, el. sirup
  • 2 spsk. eddike (gerne fransk æblecidereddike)

Fremgangsmåde

  1. Bræk de 1-2 yderste blade af dit spidskål og skyl det - flæk det på midten og brug halvdelen til en spidskålssalat til ca. 2 personer. Fjern stokken og snit spidskålen så fint som muligt.
  2. Rist pinjekernerne på en varm, tør pande, indtil de tager farve - hæld dem sammen med solsikkekernerne. Bland ingredienserne til dressingen og rør det sammen med spidskålen i en skål.
  3. Fordel spidskålssalaten på et serveringsfad - snit æblerne i små tern (skræl eller ingen skræl er op til dig) og fordel dem udover. Afslut med et drys af kernerne inden servering.
Del

Seneste nyt

Annonce