Mandekogebogen

Svaneke Bryghus: Økologi, tålmodighed og Danmarks måske bedste alkohol-fri øl

Det bornholmske bryggeri fortsætter med nye succeskreationer.

Under vores reportage på Bornholm fik vi også muligheden for at komme på Bornholms største bryggeri, nemlig Svaneke Bryghus. De store iøjnefaldende flasker har længe været tilgængelige i det lokale supermarked og fået folk til at få øjnene op for bornholmsk ølbryg under diverse ølsmagninger og tilfældige hapsere på hylden. Men når man lige giver sig selv et øjeblik til at smage godt efter, så ligger Svaneke Bryghus i toppen af dansk ølbranche.

Og det skyldes blandt andet, at de nu kan profilere sig på at lave udelukkende økologiske øl i deres sortiment. Det giver ikke blot et ekstra plus på samvittigheden, men sætter også sit tydelige præg på smagsprofilen - foruden økologisk brygning har bryggeriet også benyttet sig af den klassiske slow brew-teknik. Det går i al sin enkelthed ud på, at man, i stedet for at filtrere sine øl og dermed miste en stor del af den naturlige smag, lader den være ufiltreret og danne bundfald. Så kan man i bryghusets store tanke selv tappe gæren ud i bunden og derved lade øllen forblive så naturlig som mulig.

Tålmodighed er en dyd og absolut i øllets favor. Som brygmesteren Jan Paul beskriver: “Det kræver kun fem ingredienser for at brygge en god øl. Den vigtigste er tid.”

Vi fik en solid rundvisning af administrerende direktør Daniel Barslund, som udstråler en stor passion og interesse i øllets velbefindende og sætter sin lid til, at man ikke kan fremskynde kvalitet.

“Jeg sætter min fulde lid til vores brygmester. Han er et øl-geni, og hvis han siger, at det tager et år at få øllen til at smage, som den skal - så får den lov til det. Vi sætter ikke vores kvalitet over styr for at fikse nogle hurtige ordrer - vores kvalitetsstempel på smagsfronten er vigtigst.”

En rundtur i bryghuset giver hurtigt idéen om, at der her ikke bliver sprunget over, hvor gærdet er lavest. Jeg har tidligere haft stor fornøjelse af at besøge whisky-destillerier, hvor man op til ‘øl-mash’-delen egentlig bygger på samme principper - hvor Svaneke Bryghus adskiller sig er, at øllet ikke bliver filtreret, destilleret og ‘skyllet’ på samme måde. Den får i stedet lov til at hygge sig under kontrollerede forhold og ‘modne’.

En hyggelig konstant hvisle-lyd mindende om en luftmadras, som er punkteret, pryder lagerlokalet, hvilket indikerer, at øllene bobler og syder og langsomt udvikler den velkendte smag, Svaneke bryghus står for.

Og der er rigeligt af det. Bryghuset eksperimenterer hele tiden og har foruden de godt og vel 15 faste øl i sortimentet hele tiden nye samarbejder i spil.

En vigtig ting værd at nævne i forbindelse med Svaneke Bryghus og deres konstante udvikling er, at de også nu har udviklet en alkoholfri øl - som du rent faktisk nyder!

Mens vi i alt for mange år har været vant til Super Light, så har Carlsberg Nordic lanceret en frokostøl på 0,5, som har været drikkelig. Men Svanekes Don’t Worry IPA sidder lige i skabet!

Med sin ufiltrerede slowbeer-tilgang får man nemlig den bitre, frugtige nuance - uden at man sidder og mangler alkoholsmagen. Den er lettere frugtig, sommeragtig og dejligt forfriskende. Og ikke mindst en øl man smagsmæssigt sidestiller med en almindelig øl.

Respekt til det - den skal nok vinde frem i verden!

Skulle du slå et smut forbi Bornholm, så bør du tage en håndfuld af bryghusets fineste flasker, pakke strandtasken og nyde solnedgangen med en slowbeer i hånden.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt