Test af Airfryer: Sådan fungerer tilberedningen
Pommes frites på den halve tid?
Går du og leder efter en solid, brugervenlig og effektiv Airfryer? Jeg har lavet en Airfryer test af Cook & Baker-udgaven herunder, så du kan få inspiration til en nem, solid og billig udgave af køkkenmaskiner med varmluft-tilberedning.
Jeg har længe kigget på det famøse fænomen med Airfryer-teknologien og tænkt, hvad det egentlig gik ud på.
Det blev hurtigt kategoriseret som en måde at skære ned på brugen af fedtstof, når man skal lave mad, men er der ikke mere bag fænomenet?
Jeg fik en Airfryer til test for nyligt og har endelig fået syn for sagen i forhold til, hvad en Actifryer kan bidrage med til dit arsenal af køkkenmaskiner!
Nøgleordene i mulighederne er fedtfattig madlavning, hurtig tilberedning, ovnvenlige råvarer på den halve tid og ikke mindst brugervenlighed og tidsbesparelser i en travl hverdag!
Kort produktintroduktion
En Airfryer bruger en teknologi, som hedder konvektion - i al sin enkelthed er det en cirkulation af varm luft, som opvarmer det element, du sætter i maskinen.
Og Cook & Baker Airfryer har dobbelt cirkulationskredsløb, samt kontrol for overophedning. Hvilket på godt dansk betyder mere effektivitet på varmefordelingen - ergo hurtigere tilberedning.
Selve maskinen er opbygget meget simpelt:
Du har en skåleindsats, hvori der er en lille skåleformet rist - risten bruges til at ‘løfte’ maden, så luften kan cirkulere bedre rundt i skålen, men risten kan fjernes, hvis man eksempelvis vil fylde en dej eller lignende i og udnytte hele skålen.
Og når man har fyldt tingene i skåleindsatsen?
Ja, så skal den blot indsættes i Airfryeren og herefter aktiveres touch-panelet.
Touchpanelet giver mulighed for justere varmecirkulationen med en temperaturveksling mellem 80-200 grader - med mulighed for tilberedning i den givne temperatur i op til 60 minutter.
Herefter aktiveres luftcirkulationen automatisk og bombarderer dine råvarer med varm luft, så du kan skrue ned for fedtstoffet og tilberedningstiden uden at gå på kompromis med tekstur og smag.
Vanvittigt tidsbesparende
En af de tanker jeg havde omkring Airfryeren, inden jeg fik den i hænderne, var - “Jamen, hvis den tilbereder med varm luft, hvorfor kan man ikke lige så godt skrue op for ovnen og kører sine tilberedninger med vamluftfunktion?”
Og her trækker køkkenmaskinen sit største triumfkort.
For ja, ofte kan du opnå samme resultat med en ovn - men her går det bare dobbelt så hurtigt!
Og den første test var selvfølgelig - kan den lave pommes frites?
Og her var jeg spændt på resultatet af min test - hvordan blev konsistensen? Var det bedre end friture? Var de sprøde?
Konklusionen på pommes frites test?
Airfryeren kan lave ovnlignende fritter på blot 23 minutter, hvor man i en normal ovn må forvente op mod 45-50 minutter for at opnå samme resultat.
De bliver ikke frituresprøde, men har en fin afbagt, sprød overflade med en cremet konsistens i midten.
Selve processen blev skabt med 2 bagekartofler og blot en teskefuld olie - that’s it.
Du skal blot lige huske at trække skålen ud og ryste den et par gange, men det er samme proces, som når du roder rundt i dine fritter i ovnen.
Det er ret imponerende - selvom man ikke opnår sprødheden fra en friture (hvilket i øvrigt kan være en hel videnskab - fang min opskrift på perfekte fritter her), så får man ovnsmagen og konsistensen på den halve tid.
En anden test blev brugt under processen til min opskrift på hjemmelavede samosaer, hvor jeg testede evnen til at lave sprød overflade på dejen.
Her kom Airfryeren på en klart 2. plads efter frituren - og milelangt foran ovnen.
Den fik en sprød overflade trods blot en pensling med olie, hvor ovnudgaven (i øvrigt på dobbelttid) blev blød og nærmest ikke afbagt.
Airfryeren har utroligt mange muligheder i forhold til at spare tid på tilberedning - jeg smed et par kyllingelår i maskinen på 200 grader.
De var blot smurt ind i en dryrub, ingen olie eller noget - og de sprøde, knasende og tilberedt på 25 minutter.
Hvis man skal nævne et enkelt benspænd, som selvfølgelig opstår, når man kan tilberede noget så hurtigt - så er det mængden, man kan tilberede af gangen.
Skålen har endnu en gang den størrelse, den har - og med en MAX-linje for fyld, så er den egnet til at lave mad til et 2-personers måltid, med mindre du vil lave råvarerne af flere omgange.
Legetøj: Er den nødvendig/essentiel del af dit grundkøkken?
Det korte svar er nej. Men det skal ikke menes som noget negativt - du kan opnå mange af de samme resultater fra en Airfryer med ovn, mikroovn og i gryde, men du kan på ingen måde opnå det samme resultat SÅ HURTIGT!
Det er en maskine, som er perfekt designet til den travle hverdag, hvor du hurtigt skal have dine måltider stablet på benene uden at bruge for meget tid og energi - og endda uden at gå på kompromis med smag, konsistens og kvalitet!
Desuden er den en sjov gadget at have i køkkenet, fordi du hele tiden kommer til at tænke på: “Hmm, gad vide hvor hurtigt jeg kan tilberede det i min Airfryer?”
Den er en god hjælper i køkkenet, hvis du forsøger at holde den slanke, sunde linje og ønsker at skære ned for fedt og fedtstoffer i tilberedningen - og derudover er det en lifesaver, når du er under tidspres og ikke har husket at sætte kartoflerne i ovnen til aftensmaden.
Med en halveret tilberedning på eksempelvis fritter? Så kommer du langt med et improviseret måltid under tidspres!
Konklusion
Cook & Baker Airfryer er effektiv, brugervenlig og en nem måde at tilberede mad uden fedtstoffer og på den halve tid af, hvad de ofte kan opnå i en konventionel ovn. Den er lidt robust og voldsom i størrelsen, som gør, at det ikke lige er maskinen, du har til at stå fremme på køkkenbordet. Men lige så hurtig den er at hive frem fra køkkenskabet, lige så hurtigt har den brugt konvektionsvarme til lynhurtigt at tilberede din måltid i en travl hverdag.
Cook & Baker Airfryer
Pris: 1.199,95 kroner