Aftensmad

Tlayuda: Sprødstegt tortilla med fyld

Mexicansk klassiker fra Oaxaca.

Tlayuda: Sprødstegt tortilla med fyld
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 29. november 2021

Det mexicanske køkken bugner af lækkerier, og mens de fleste kender mest til klassikere såsom tortillas, burritos og guacamole?

Så findes der et utal af undervurderede og måske lettere ukendte opskrifter i Mexico!

En af disse små perler finder man i staten Oaxaca, hvor man har forvandlet en klassisk tortilla til noget helt unikt – nemlig en Tlayuda.

I al sin enkelthed er en Tlayuda en meget stor tortilla, som enten bliver grillet eller stegt helt sprød, hvorefter den fyldes med alskens lækkerier.

I det helt autentiske køkken er deres tortillas lavet med en speciel type majsmel, og mens vi her i Danmark mest er vant til majsgryn, som ikke giver den ønskede konsistens, så er min opskrift lavet på hvede-tortillas.

Oftest bliver den fyldt med ‘refried beans’, som er forkogte bønner, der blendes eller moses til en mole, der smages til med krydderier og bruges som creme eller dip.

Derudover lidt grønt efter behov, stegt eller grillet kød, avocado og en god fast smelteost. Gerne toppet med lidt friskhakket koriander.

Det minder lidt om en sprød mellemting mellem en pizza og taco!

Tlayuda er utrolig nem at lave og du kan selve lege med, hvilken slags fyld, du gerne vil have på – det eneste ‘must’ i min optik, er den lækre bønne-mole, som lige binder det hele sammen.

Udover det kan du selv freestyle med protein, grøntsager og smagsgivere.

Hvad enten du er til syltede jalapenos, salsa, syltede rødløg og meget andet.

Fang min opskrift på en klassisk Tlayuda herunder.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 10 min
Ventetid 30 min
Tilberedningstid 15 min
Antal 2 pers.

Ingredienser

Hvedemel 150 gram
Fint salt 0.50 tsk
Solsikkeolie el. olivenolie 0.50 dl
Vand 0.50 dl
Sorte bønner el. Kidney-bønner, dåse 1 stk
Spidskommen, stødt 1 tsk
Røget paprika 0.50 tsk
Salt + peber 0.30 tsk
Citron- eller limesaft 1.50 tsk
Chiliflager, kan undlades 0.50 tsk
Ribeye, flanksteak, tykstegsbøf, okseinderlår etc. 200 gram
Hvidløg, revet 0.50 tsk
Appelsin, økologisk 0.50 stk
Hvidløg, revet 1 tsk
Spidskommen, stødt 0.50 tsk
Salt + peber 1 tsk
Avocado 1 stk
Frisk koriander, syltede rødløg, limebåde 1 håndfuld
Friskhakket chili el. peberfrugt 1 stk
God smelteost: Cheddar, gouda, vesterhavsost, parmesan etc. 30 gram
Olivenolie 2 spsk.

Fremgangsmåde