Mandekogebogen

Gammeldags fastelavnsboller

Lækre, luftige og cremede fastelavnsboller!

I min bog er de absolutte bedste fastelavnsboller dem, hvor man tilføjer både vaniljecreme og marcipan til en klassisk, blød gærdej.

Den slår alt!

Herunder får du min version af de klassiske, gammeldags fastelavnsboller - nemme, lækre og uimodståelige!

ANNONCE
Udskriv opskriften

Fastelavnsboller

Vaniljecreme og marcipan!

16 portioner 1 time, 25 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 450 kcal pr. portion

Ingredienser

Dej
  • 250 ml sødmælk
  • 20 gram gær
  • 1 stk æg
  • 100 gram smør

Dej
  • 1 tsk vaniljesukker

Dej
  • 450 gram hvedemel
  • 1½ tsk kardemomme, stødt
  • 50 gram sukker

Vaniljecreme
  • 1 stk vaniljestang
  • 2 spsk. majsstivelse
  • 2 stk æg
  • 4 dl sødmælk
  • 60 gram sukker

Ekstra fyld
  • 150 gram marcipan
  • 1½ dl flormelis + vand, til pynt

Fremgangsmåde

  1. Start med at lave dejen - lun 2,5 deciliter mælk i en gryde og skær smørret i mindre stykker. Tilsæt smørret i mælken, indtil den er smeltet. Massen skal være lillefingervarm.
  2. Opløs nu gæren i mælkesmørret og tilsæt kardemomme, 50 g sukker, vaniljesukker og 1 æg. Bland grundigt sammen. Tilsæt nu hvedemelet lidt efter lidt og ælt enten i hånden eller på maskine - i hånden skal den æltes, indtil den kan arbejdes med på bordet uden at klistre, og i maskine skal den æltes i ca. 4-5 minutter, indtil den slipper kanterne.
  3. Form dejen til en bold på køkkenbordet og lad den hæve under et viskestykke i ca. 30-40 minutter.
  4. Lav i mellemtiden vaniljecremen, som skal køle af - bland maizena, 4 dl mælk, 1 æg, kornene fra en vaniljestang og 60 g sukker i en gryde. Kog det op, indtil det begynder at boble og rør grundigt undervejs - tag den af gryden, når den har kogt lidt i gennem og fået en tyk konsistens. Stil til afkøling.
  5. Rul nu dejen ud til en stor firkant med en tykkelse på 0,5-1 centimeter - skær firkanter ud på ca 12x12 (eller hvad størrelse, du nu ønsker). Fordel en afkølet spiseskefuld vaniljecreme i midten af hver firkant. Jeg fik ca. creme nok til ca. 16 boller. Skær marcipanen i 16 stykker og klem dem til en lille cirkel, som lægges ovenpå vaniljecremen.
  6. Fold enderne indover midten på firkanten og klem dem sammen, så den lukker tæt. Vend dem med samlingen nedad på en bageplade med bagepapir. Lad dem herefter efterhæve i 30 minutter.
  7. Forvarm ovnen på 180 grader og bag dem i ovnen i ca. 15-16 minutter, indtil de er gyldne.
Del

Seneste nyt

Annonce