Mandekogebogen

Hawaii-pizza

Den forbudte pizza!

Hawaii-pizza eller ananaspizza er en mytisk størrelse i køkkenet og gastronomien.

På den ene side er det en opskrift, der giver en god, fin balance mellem sødt og salt, og på den anden side virker det lidt som et værk af en galning.

Hawaii-pizzaen er en opskrift på pizza, hvor man foruden den obligatoriske ost og tomatsauce topper den sprøde bund af med ananas og skinke.

Man har i historien kunne opleve ananas på en pizza helt tilbage til 1957, hvor man hos Francine’s Pizza Junke i Portland, Oregon blandt andet kunne få frugt på sin pizza.

Dog er restaurantejer Sam Panopoulos manden, som påstår, at han var den første til at skabe den Hawaii-pizza, vi kender i dag - det skulle efter sigende være sket i hans restaurant Satellite Restaurant i Chatham Ontario Canada i 1962.

Her lavede han et miks af ananas og skinke på pizza efter inspiration fra de kinesiske køkken, hvor de blander søde og salte smage.

Uanset hvornår den er blevet opfundet og hvem der er ejermanden, så har den lige siden sin introduktion på madmarkedet delt vandene noget så gevaldigt.

Pizzakendere enten hader eller elsker en ananas-pizza - og debatten om, hvorvidt denne opskrift bør indfinde sig i vores dagligdag, diskuteres stadigvæk den dag i dag.

Men uanset om italienerne og folk fra Napoli vender sig i søvne om natten med mareridt om folk, der drysser ananas på deres pizzaer, så kan man her i Danmark have svært ved at finde et pizzeria, hvor der IKKE er en afart af ananaspizza på menukortet.

Jeg hører til den overbevisning, at en ananaspizza fungerer helt sublimt.

Men den skal laves ordentligt og fra bunden.

Man kan godt gå til fastfood-klassikeren fra pizzeriaet på en fredag aften efter en lang arbejdsdag eller til at pleje sine tømmermænd købe en hurtig sag fra den lokale pizzamand. Her snakker vi jo dåseananas og skinkestrimler.

Men hvis man skal lave en hjemmelavet ananas-pizza, så skal der lidt mere kærlighed på bordet.

Jeg har lavet en opskrift på en klassisk Hawaii-pizza herunder, hvor man får en kogt, røget skinke skåret i strimler sammen med en god, hjemmelavet tomatsauce og selvfølgelig toppet af med lidt revet mozzarella og til sidst frisk ananas.

Frisk ananas skåret direkte fra frugten giver bare meget mere modspild og smag til din pizza, da den også giver syre og en anderledes sødme.

Det er en nem og enkelt pizza til hverdagen, som frisker konceptet lidt op og ikke desto mindre kan give lidt diskussion ved bordet til aftensmad, hvis man sætter den uanmeldt på bordet til gæsterne!

En hawaii-pizza er ofte også en favorit og et kæmpe hit hos børn og unge - den smager jo dejlig sødt og har et simpelt fyld.

Det er den slags pizza, der er rigtig sjov at tage børnene med i køkkenet til en hyggelig stund ved kogegryderne.

Her finder du min opskrift på følgende ingredienser, du kan bruge til en hawaii-pizza:

Hjemmelavet tomatsauce

Hjemmelavet pizzadej

ANNONCE
Udskriv opskriften

Hawaii-pizza

Med ananas og skinke!

4 portioner 1 time, 7 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 45 minutter
Tilberedning: 12 minutter
Ca. 450 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1 stk pizzadej (fang min opskrift længere oppe i artiklen)
  • 2½ dl tomatsauce (se længere oppe i artiklen for opskrift)
  • 1 stk ananas
  • 200 gram mozzarella
  • 1 håndfuld laurbær + peberkorn + salt
  • 600 gram røget skinke

Fremgangsmåde

  1. Start med at følge opskrifterne på pizzadej og tomatsauce længere oppe, da pizzadejen skal hæve og tomatsaucen skal koge ind og afkøle. Denne opskrift giver ca. 3 pizzaer i almindelig størrelse.
  2. Herefter skal din skinke koges - fjern eventuel net omkring skinken og læg den i en stor gryde. Hæld koldt vand i, så det blot lige dækker skinken. Smid 3-4 laurbær og 10 peberkorn i vandet.
  3. Læg låg på og bring det i kog - ofte står der på en skinke, hvor længe den skal koge alt efter, hvor stor vægt den har - men ellers går man efter en huskeregel med 40-45 minutter på kilo skinke.
  4. Skum eventuelle urenheder væk fra vandoverfladen i gryden og lad den herefter køle af efter kogning.
  5. Lige inden tiden er kommet til at samle pizzaerne, forbereder du ingredienserne og forvarmer ovnen på 240 grader varmluft - skær skrællen af din ananas, flæk den på midten og skær stammen ud. Skær små, trekanter ud af ananassen og læg dem i en skål.
  6. Skær ligeledes din skinke ud i stykker efter præferencer - jeg elsker, når de er helt tynde, så jeg skærer altid skinken ud i mindre tern og snitter dem som kål og få tynde skinkestrimler.
  7. Rul pizzadejen ud, fordel tomatsaucen og læg skinkestrimler og ananas på - top af med frisk mozzarella og bag den i ovnen ca. 12-14 minutter. Hold den gerne på varmluft, men skru ned på almindelig varme, hvis din ovn branker toppen af pizzaen for hurtigt.
Del

Seneste nyt