Kartoffelkærlighed - 3 geniale opskrifter med kartoffel
Kartoflen skal tilbage på bordet!
Hvor tit får du kartofler i hverdagen?
Jeg har i samarbejde med Madkulturen og kampagnen 'Kartoffelkærlighed' forsøgt at kaste lidt ekstra kærlighed på den ædle kartoffel for at inspirere folk til at hive grøntsagen tilbage på hverdagsbordet.
Den hører ikke kun hjemme, når man hiver bedstemors opskriftsbog frem fra gemmeren og skal trylle med en omgang kogte kartofler og brun sovs.
Eller til 'nye kartofler'-sæsonen, hvor alle er klar til at smage de nærmest nøddeagtige, små kartofler til sommertiden.
Den kan så meget mere!
Her er nogle af de vigtigste grunde - foruden smagen - til, hvorfor vi bør hive flere kartofler ind på tilbehørsfronten:
- Kartoflen er yderst klimavenlig – også mere end pasta og ris
- Kartoflen er en lokal råvare og giver kort vej fra jord til bord
- Kartoflen er fyldt med vitaminer og mineraler og ikke kun stivelse, som rygtet ellers lyder
- Money value - kartoflen giver meget mad, sundhed og mæthed for få penge
Så hvis du mangler inspiration til at kaste lidt kærlighed på kartoflerne i hverdagen, så har jeg her i første runde kreeret tre forskellige opskrifter, som passer til forskellige aspekter af hverdagen.
Se med herunder og få inspiration!
Fang desuden også lige en klassisk opskrift på Hasselback-kartofler i bunden!
Spaghetti Fries
- den til tømmermændene
(2 pers.)
4 bagekartofler
500 ml rapsolie
1 tsk. salt
2 tsk. timian
Fremgangsmåde:
Hvis du mangler en nem snack til dine tømmermænd, så kan du på en simpelt måde skabe en fantastisk kartoffel-oplevelse.
Du skal blot bruge en spirelli, eller andet rivejern, som kan lave 'spaghetti' af dine kartofler.
Varm olien op til ca. 180 grader. Skræl kartoflerne og riv spaghetti-tråde af dem. Tag en håndfuld i den varme olie og vær forsigtig, da det sprutter ret meget.
Giv dem ca. 30-45 sekunder, eller indtil overfladen er let gylden.
Læg dem på fedtsugende papir. Servér dem med salt, timian og din yndlingsdyppelse!
Saltbagte kartofler
- den nemme til hverdagen
(2 pers.)
500 g små kartofler
1 spsk. olivenolie
2 tsk. groft salt
1 bundt hvidløg
Fremgangsmåde:
Der er dage, hvor tingene bare går lidt for hurtigt, arbejdsdagen har været lidt for lang eller du bare ikke er i humør til at lave mad. Så handler det om stadigvæk at få god mad ind i disse 'krisesituationer' uden at gå på kompromis!
Her er saltbagte kartofler eksempelvis en sikker vinder. Det kræver ingen forberedelse, passer sig selv og kan bruges som tilbehør til alt fra et stykke stegt kød på panden eller til at pifte en kedelig rugbrødsmad op.
Skyl kartoflerne hurtigt, de skal ikke skrælles. Hæld dem i en skål og tilsæt olivenolie og salt. Kast indholdet i skålen sammen og vælt det ud på en bradepande. Smid også en bundt hvidløg med i puljen for lidt ekstra smag (og så bliver hvidløgene desuden søde og karamelliseret, og kan nærmest smøres ud på et stykke brød!).
Bag dem 40-45 minutter ved 190 grader varmluft.
Kartoflerne får en sprød, lækker overflade på grund af saltet, og selve smagen minder lidt om bagtea kastanjer!
Pommes Anna med bacon
- den til selvforkælelse
(2 pers.)
2 bagekartofler
1,5 tsk. timian
50 g smør
8 skiver bacon
Fremgangsmåde:
Pommes Anna er en gammel fransk opfindelse, hvor man lag på lag lader lækre stykker kartoffel bage i smeltet smør og krydderurter. Vi har toppet den med lidt bacon - det har tit en evne til at gøre ting bedre!
Steg bacon rigtig sprødt i ovnen. Lad fedtet dryppe af og knæk dem i mindre stykker. Skær meget tynde skiver kartoffel ud - enten på et mandolin-jern eller på gammeldags tålmodigheds-manér. Find forme, som passer til to serveringer, eller lav det i et mindre fad, hvoraf du kan skære dem ud senere.
Smelt smørret og smør formene grundigt. Læg lag på lag af kartoffel, og pensl med den smeltede smør mellem hvert lag. Hver 3. lag lægger du skiver af bacon samt et drys af timian. Sådan fortsætter du indtil den ønskede højde, eller det slipper op med kartofler!
Hæld eventuelt resterende smør over kartoflerne.
Pres det godt sammen og bag det i en forvarmet ovn på 190 grader varmluft i 40 minutter.
Lad det køle af - du kan også spise det med det samme, men så hænger det ikke nær så godt sammen.
Når det er kølet af og serveringen skal finde sted, så kan du skære forme ud af kartoflerne og give dem en lille stegeskorpe på en middelvarm pande.
Hasselback-kartofler
Klassikeren!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 40 minutter
Ingredienser
- 1000 gram kartofler
- ½ dl olivenolie
- 2 tsk salt
Fremgangsmåde
- Skræl kartoflerne. Læg kartoflen på bordet og læg herefter to skærebrætter på hver side af den.
- Læg kniven på kartoflen, så skærret rammer begge skærebrætter - på den måde får du lagt det perfekte snit UDEN at skære helt i gennem.
- Pensl hver enkelt kartoffel grundigt med olivenolie efter snitteriet - og krydr med salt og eventuelt andre krydderier.
- Bag dem i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 40 minutter.