Mandekogebogen

Pommes Ratatouille

Sovsevenlig kartoffel-sidedish!

Kartofler er bare en fantastisk spise - de kan bruges til så mange forskellige formål og til mange forskellige tilberedninger.

Kogte, stegte, friterede, moste, bagte, syltede og meget mere - og nu har jeg eksperimenteret med endnu en lille lækker kartoffelsnack.

Tidligere har jeg haft stor succes med resultatet på Hasselback Pommes Frites og mine Pommes Anna-fritter.

Denne gang har jeg eksperimenteret med lidt af et kærlighedsbarn mellem Pommes Anna og en klassisk kartoffelrose.

Kartoffelroser er navnet på de små hapsere, hvor man lægger en 10-12 skiver kartofler sammen for at danne en rose, som pynter på tallerkenen.

Men denne mellemting - som jeg har valgt at kalde Pommes Ratatouille - går all-in med ca. 80-100 tynde skiver kartoffel!

Det danner en fin cirkel med små riller, som peger tankerne henimod den klassiske provencalske ret, ratatouille.

De tynde skiver af kartoffel lægges i en bagering eller kageudstikker, hvorefter de overhældes med smeltet smør og bages i ovnen.

Det er nemt, enkelt og lækkert - og så laver man dem i portionsstørelser, så de lige passer til en tallerken hver.

Hvor stor skal bageringen være?

Jeg vil anbefale at bruge en bagering/udstikker på 8-10 centimeter i diameter og en højde på 4-5 centimeter, som passer til 1 kuvert - jeg havde en bagering på 9 centimeter, som jeg brugte til den på billedet, og det fungerede perfekt. 

Denne opskrift giver dig teknikken til én Pommes Ratatouille, og så skal du bare bruge denne fremgangsmåde til de antal bageringe, du ønsker.

Kartoflerne bliver sprøde på toppen og bløde, cremede i midten - og så er smørret med til nærmest at karamellisere siderne og bunden. Det gør, foruden at de kommer til at hænge sammen til én lækker sag, at du får nuancer af brunet smør og en lækker 'skorpe'.

Og nå ja - så er alle de mange riller ideelle til at drukne i sovs!

Fang opskriften herunder:

ANNONCE
Kartoffelskiver i bageringen - klar til smørbad og en tur i ovnen! - Pommes Ratatouille Kartoffelskiver i bageringen - klar til smørbad og en tur i ovnen!
Udskriv opskriften

Pommes Ratatouille - luksus-udgaven af kartoffelroser

Sprøde snacks til sovs!

1 portion 45 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 35 minutter
Ca. 150 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 5 stk kartofler
  • 1½ tsk groft salt
  • 50 gram smør
  • 1 spsk. eventuelt yderligere smagsgivere til smørret (revet hvidløg, timian, oregano etc.)

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen på 210 grader varmluft. Find kartofler, der er nogenlunde ens i størrelsen, så dine skiver kommer til at have nogenlunde samme form - skræl dine kartofler.
  2. Smør en bagering på ca. 8-10 centimeter med smør og stil den på en bageplade med bagepapir.
  3. Brug et mandolin-jern til at få næsten gennemsigtige tynde skiver af kartoffel - udstikkeren passer ca. med at kunne rumme 80-100 skiver tynde kartofler. Pres dem godt sammen og sæt dem i spænd i formen, så de danner en spiral. De behøver ikke at blive skyllet, tørret eller lignende inden.
  4. Smelt smørret i en gryde - tilsæt eventuelle smagsgivere til smørret, hvis du ønsker flere krydderier - hæld smørret godt udover kartoffel-formen, så det langsomt siver ned i mellem alle folderne. Det kommer til at sive ud i bunden, og det er 'meningen' - det er med til at karamellisere bunden. Drys et godt lag salt udover.
  5. Smid kartoffel-ringen i ovnen og steg den i ca. 35 minutter - den skal blive mørk på toppen. Bager du 3-4 af gangen på én plade, skal du nok regne med 35-40 minutter.
  6. Lad den køle let af i 5-6 minutter, så den holder på formen og vrist den forsigtigt ud af ringen- hvis den sidder lidt fast i kanten, kan du bruge en skarp kniv langs kanten. Top af med lidt mere salt og så er de klar til servering.
Del

Seneste nyt

Annonce