Mandekogebogen

Sådan laver du gløgg-is

Den varme drik forvandlet til en kølig snack!

I den søde juletid er der altid nogle traditioner, som holdes ved lige år efter år - alt fra pebernødder og honningkager til gløgg og andesteg.

I år udfordrer vi lidt!

Jeg har i samarbejde med Dansukker Danmark gået eksperimenterende til værks på den klassiske forståelse af Gløgg.

Normalt forbinder man det med en varm rødvin, som er tilsat forskellige krydderier og smage efter behag - og selvfølgelig en røvfuld rosiner og mandelsplitter.

Hvorfor ikke lave den som en is?

Jeg gik i krig med rødvin i gryden og et glas i hånden, og det kom der en ret interessant opskrift ud af.

Den er ganske nem - flødeisen smager meget af gløgg og varme krydderier, og så har jeg lige 'druknet' rosinerne i en god, mørk rom, så man også lige får lidt kant!

Se med herunder:

ANNONCE

Hjemmelavet gløgg-is

Den varme drik forvandlet til dessert!

10 portioner 30 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 10 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 450 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 4 dl rødvin
  • 100 gram bagesukker
  • 300 ml sødmælk
  • 300 ml piskefløde
  • 1 stk appelsin, økologisk
  • 1 stk citron, økologisk
  • 1 stk stjerneanis
  • ½ stk vaniljestang
  • ½ tsk nelliker
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk kardemomme
  • 1½ dl rosiner
  • 1 dl mandelsplitter
  • 6 stk æggeblomme
  • 2 spsk. glukosesirup
  • 2 spsk. mørk rom

Fremgangsmåde

  1. Hæld rødvinen i en tykbundet gryde og bring det i kog med halvdelen af sukkeret. Det skal reduceres til ca. halvdelen og stilles til side.
  2. Varm fløde og sødmælk op i en gryde. Det skal ikke helt op på kogepunktet i denne omgang, men må gerne varmes igennem.
  3. Skær skallen af halvdelen af den økologiske appelsin og citron, og læg dem i en skål. Tilsæt krydderierne (Den halve vaniljestang skal flækkes og stjernanis skal knuses i lidt mindre stykker).
  4. Hæld krydderiblandingen i den varme mælk og lad den trække i minimum 30 minutter - smag lidt til undervejs, hvilken grad af krydret is, du foretrækker, da det fungerer lidt ligesom med the.
  5. Si mælkeblandingen og varm den næsten op på kogepunktet.
  6. Tag den af varmen og pisk i mellemtiden æggeblommer luftigt sammen med halvdelen af sukkeret og glukosesiruppen.
  7. Bland rødvinssiruppen sammen med mælkeblandingen.
  8. Pisk den varme mælk ind i æggemassen i en tynd stråle, indtil masserne er samlet.
  9. Varm langsomt massen op til ca. 85 grader, så isen legeres. Herefter skal den køles helt ned og hældes på en ismaskine.
  10. I ventetiden overhældes rosinerne med en smule mørk rom, og trækker indtil isen er færdig.
  11. Når isen er som en softice, vendes rosinerne og mandelsplitterne i - herefter sættes isen på køl i ca. 1-2 timer, indtil den er klar til servering!
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad og mandemad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt