Mandekogebogen

Sådan laver du kartoffelmos

Tricket til den perfekte kartoffelmos.

Kartoffelmos er et fantastisk alsidigt tilbehør, som kan bruges til alt fra sidedish til gryderetter, som bund til brændende kærlighed eller måske bagt i ovnen til en tærte, et fad eller lignende.

Kartoffelmosen kan bruges til mange ting og det er en ganske simpel ting at lave - nemt, enkelt og billigt.

Og de vigtigste ting, man skal være opmærksom på, når man laver den perfekte kartoffelmos er følgende:

1) Vælg gerne sorter, som er beregnet til kartoffelmos (du kan dog sagtens bruge almindelige, økologiske kartofler - de skal bare have lidt ekstra tæsk!)

2) Kog kartofler til kartoffelmos længere, end hvad du ville til almindelige kogte kartofler

3) Kog UDEN salt, og smag til med salt bagefter

4) Pisk endelig ikke for længe i din kartoffelmos, så bliver den lang og klistret

Herunder får du en nem og sikker opskrift på kartoffelmos, som kan justeres efter behov - skal der rigtig forkæles igennem, kan du tilsætte så meget smør, at man kalder sin kartoffelmos på pund-til-pund.

Vi snakker 50/50 smør og kartofler!

Men denne opskrift herunder er en klassiker til hverdag og kan bruges til mange formål.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Kartoffelmos

Cremet og lækker!

4 portioner 22 minutter
Forberedelse: 2 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 600 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1 kilo kartofler
  • 70 gram smør
  • 1½ tsk salt
  • 1 dl mælk
  • ½ tsk friskkværnet peber
  • 0,2 tsk revet muskatnød, kan undlades

Fremgangsmåde

  1. Skræl kartoflerne og skær dem i mindre tern - hæld dem i en gryde og hæld koldt vand på. Hæld vandet fra igen, da meget stivelse siver ud i vandet, efter du har skåret kartoflerne.
  2. Fyld koldt vand på igen, indtil det dækker og kog kartoflerne i 20 minutter - hæld vandet fra og tilsæt smørret. Sæt låg på og lad det smelte et par minutter.
  3. Mos kartoflerne enten en kartoffelmoser, kartoffelpresser eller håndmixer - hvis du bruger håndmikser, skal kartoflerne lige knuses lidt først.
  4. Tricket er at få så lidt klumper i kartoffelmosen som muligt SAMTIDIG med at den ikke på blive lang - så derfor, hvis du elektriske værktøjer, skal du sørge for, at kartoflerne er most godt ud, før du kører det til en jævn masse.
  5. Tilsæt de resterende krydderier og rør den sammen - varm den eventuelt let op på kogepladen igen inden servering.
Del

Seneste nyt

Annonce