Det lette
Vitello Tonnato
Italiensk klassiker med kalv og tun.
Vitello Tonnato er en klassisk italiensk ret, der består af skiver af kogt eller stegt kalvekød, serveret med en cremet tunsovs.
Retten er populær i hele Italien og er blevet kendt internationalt som en delikat og elegant forret.
Oprindelsen af Vitello Tonnato kan spores tilbage til Piemonte-regionen i det nordvestlige Italien. Retten menes at have opstået i midten af det 19. århundrede og blev først dokumenteret i en italiensk kogebog fra 1863.
Navnet "Vitello Tonnato" betyder bogstaveligt talt "kalv med tun" på italiensk.
Den traditionelle tilberedning af Vitello Tonnato begynder med kalvekød, typisk af inderlår eller mørbrad. Kødet koges forsigtigt i en bouillon, der er smagt til med forskellige aromatiske ingredienser som løg, gulerødder, selleri og urter – eller steges i ovn.
Når kødet er mørt, skæres det i tynde skiver og arrangeres på et serveringsfad.
Tunsovsen, der er hjertet i retten, fremstilles ved at blande tunfisk i olie med mayonnaise, kapers, ansjos og citronsaft. Ingredienserne blendes sammen, indtil de danner en glat og cremet sauce med en intens smag.
Nogle variationer af opskriften kan også inkludere olivenolie, hvidløg eller sardeller for at tilføje ekstra smagsnuancer.
Når retten serveres, hældes tunsovsen jævnt over de skivede kalvekød, og den pyntes ofte med kapers, skiver af citron og friske urter som persille eller basilikum og rucola.
Den kølige og cremede tunsovs supplerer den delikate smag af kalvekødet og skaber en harmonisk kombination af teksturer og smagsoplevelser.
Vitello Tonnato serveres typisk som en forret og kan nydes alene eller med brød.
Retten er især populær om sommeren på grund af sin kølige og forfriskende karakter. Den er blevet en klassiker i det italienske køkken og findes nu også i variationer og fortolkninger i mange andre dele af verden.
Vi har samarbejdet med Dyrbar og forvandlet deres udskæring Kalvefilet til en lækker omgang Vitello Tonnato – hvis du vil stege kødet, kan du følge vores guide til Kalvefilet i ovn lige her.
Hvis den skal koges, skal den blot simres i en times tid i bouillon og aromatiske urter, indtil den har en kernetemperatur på 56-57 grader.
Fang vores version herunder:
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Opskrift
Ingredienser
Kalvefilet, stegt eller kogt
300 gram
Tun, dåse
1 stk
God mayonnaise (hjemmelavet eller købt)
1.50 dl
Kapers
2 spsk.
Rucola
2 håndfuld
Læs også: