Mandekogebogen

Whiskysovs

Smagfuld sovs med whisky.

Whiskysovs er en vaskeægte klassiker på sovsefronten, som står utroligt godt til mange ting.

Det er nok en sovs, som mange for tid tilbage blev introduceret til på eksempelvis Jensens Bøfhus eller i de små flasker med færdig-sovs til grillmad - men hvis man lige bruger tid på at lave den selv, så får man endnu mere smæk for skillingen på smag, konsistens og sovse-kvalitet.

En whiskysovs eller whiskysauce er utroligt nemt at lave selv og kræver hverken særlig mange ingredienser eller lang tilberedningstid - den er simpel, smagfuld og god til mange forskellige udskæringer.

En hjemmelavet whiskysovs egner sig særdeles godt til oksekød og svinekød, men kan også sagtens serveres til en kylling - men den er perfekt til eksempelvis en god bøf, mørbrad eller lignende.

Whiskysauce er tilpas krydret med en subtil whiskysmag og masser af power.

Når det kommer til at udvælge whisky, så skal du finde en god all-around whisky af god kvalitet - du behøver ikke hive de helt dyre single malt ned fra hylden, men en god fyldig, parfumeret blended whisky fungerer også til formålet.

Uanset om du vælger whiskey eller whisky.

Herunder får du en god grundopskrift på hjemmelavet whiskysovs:

ANNONCE
Tips og tricks til hjemmelavet whisky sovs

Hvilken whisky skal man bruge?

Som når du bruger rødvin i eksempelvis en Boeuf Bourguignon, så handler det om et produkt af høj kvalitet - bare fordi den skal i gryden, skal den ikke være billig. Men vælg din favorit, en god all-around whisky, som ikke er for sprittet eller røget. Eksempelvis en Tullamore eller Johnnie Walker.

Kan man spise whiskysovs som gravid?

Ja, man skal blot lade det simre lidt længere for en sikkerheds skyld - alkohol fordamper ret hurtigt i en brandvarm gryde, så 6-10 minutters simretid efter tilføjelse af whisky er nok.

Hvad kan man servere whiskysovsen til?

Kød, steg, bøffer, pommes frites, ølben - the sky is the limit!

Kan man lave whiskysovs på forhånd?

Du kan lave det 1-2 dage før servering og lade det stå på køl i køleskabet. Du kan også fryse den ned og lune den langsomt inden servering.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Whiskysovs

Cremet og lækker sauce!

4 portioner 20 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 50 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 3 spsk. koncentreret tomat
  • 80 gram smør
  • 5 cl whisky
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk rosmarin, tørret
  • 1 tsk timian, tørret
  • 5 dl piskefløde (el. madlavningsfløde)
  • 1 tsk salt + peber

Fremgangsmåde

  1. Start med at smelte smørret i en gryde - når det bruser op, tilføjer du koncentreret tomat. Lad det stege og brune lidt af i 4-5 minutter, hvorefter du tilføjer krydderier og sukker.
  2. Tilføj nu whisky og lad alkolholen koge af i 5-10 minutter. Skru derefter ned for varmen og tilføj piskefløde. Rør det grundigt sammen og lad det koge op under omrøring - lad det simre i 5-6 minutter, indtil den er tyknet let og smag til. Klar til servering!
Del

Seneste nyt

Annonce