Det lette

Aloo Tikki

Sprøde kartoffel-frikadeller!

Aloo Tikki
Aloo Tikki
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 11. marts 2021

Aloo Tikki er en lækker, nem og sprød snack i form af sprødstegte, cremede kartoffel-frikadeller eller potato cakes.

Aloo Tikki er en populær og traditionel snack fra det Nordindien, hvor man blander kogte kartofler sammen med en masse krydderier og steger dem på panden som kartoffel-frikadeller.

Navnet Aloo Tikki er fra sproget hindi, hvor aloo betyder kartofler og tikki groft oversat betyder bøffer, kager eller frikadeller.

Kartoffel-frikadeller!

De er utroligt nemme at lave og minder lidt om en indisk udgave af den famøse hash brown eller rosti. 

Traditionelt bruger man almindelige kartofler til formålet, men du kan sagtens bruge eksempelvis sød kartoffel, som giver en lidt mere cremet og luftig konsistens. 

Aloo Tikki serveres oftest sammen med en række dips, saucer og chutney, eksempelvis mangochutney eller måske en yoghurt-dressing.

Du kan selv justere, hvor stærke dine snacks skal være og du kan helt springe chili over, hvis det skal være familievenlig. 

Det er en super velsmagende og vegetarisk snack, som kan laves på under 30 minutter. 

Det som binder kartofler og krydderier sammen, er en blanding af majsstivelse og brødkrummer/rasp – hvis du ikke har rasp, kan du bruge hvedemel, indtil du får den rette konsistens.

Hvis du gerne vil holde det glutenfri, så kan du udskifte rasp med eksempelvis boghvedemel, kikærtemel eller lignende. 

Aloo tikki er den perfekte snack, forret, appetizer eller bare nem indisk aftensmad – det eneste, som egentlig tager tid, er at få afkølet kartoflerne. 

Tricket til perfekt Aloo Tikki er en god sjat olivenolie og middelhøj varme med en stegetid på ca. 5 minutter på hver side – det afhænger selvfølgelig af komfur og pande, så hold øje.

Men denne tilgang giver dig sprød overflade og ydre, mens det indre forbliver varmt og cremet. 

Du kan endda også bruge dem i en burger – en Aloo Tikki Burger, hvor man kører vegetarisk og stadigvæk får dyb smag.

Fang min opskrift på traditionel Aloo Tikki herunder:

 

2128436 scaled

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 20 min
Tilberedningstid 10 min
Antal 8 pers.

Ingredienser

Kartofler - søde eller almindelige 400 gram
Hvidløg 2 fed
Ingefær, revet 1 spsk.
Garam Masala 1 tsk
Koriander, stødt 0.50 tsk
Chiliflager, kan undlades 1 tsk
Limesaft 2 tsk
Majsstivelse 2 spsk.
Rasp (kan erstattes af forskellige meltyper) 3 spsk.
Salt 0.80 tsk

Fremgangsmåde