Mandekogebogen

Cranachan: Skotsk hindbærdessert med whisky

Skotsk dessert med whisky!

Når man tænker på Skotland, så falder tankerne ofte på sublim whisky af øverste skuffe - så naturligvis har landet også en tradition for at bruge whisky i madlavning.

En traditionel skotsk dessert er den famøse Cranachan. En meget simpel men utroligt velsmagende opskrift med hindbær, flødeskum, knas og whisky, som oprindeligt blev opfundet som en fejring af årets høstsæson i Skotland - som altid landede omkring det tidspunkt, hvor sommerhindbærrene dukker frem i juni.

I gamle dage brugte man hyppigt ‘crowdie’, som er en slags skotsk friskost, hvor man i dag oftest bruger flødeskum.

Cranachan er en nem og simpel dessert og sommermad, som smager helt fantastisk og tager ingen tid at lave.

Man skal blot piske fløden let, smørriste lidt havregryn og nødder og så kombinerer det med friske hindbær og whisky - jeg har lige toppet opskriften en smule ved lige at lave en hurtig hindbærkompot smagt til med endnu mere whisky.

Det er den slags opskrifter på dessert, man lige kan bikse sammen på ingen tid og til uventede gæster - og så passer Cranachan perfekt som dessert om sommeren til en sommeraften på terrassen, hvor man skal have lidt let efter grillmad.

Perfekt til både sommerens hindbær såvel som efterårshindbær - en dessert, der egentlig bare en sublim året rundt!

Jeg har i samarbejde med det skotske whiskybrand Highland Park kreeret min egen version af den klassiske skotske dessert - og til formålet har jeg brugt whisky af den øverste skuffe.

Normalt definerer man det jo lidt som helligbrøde, hvis man bruger en god whisky til madlavning - men der er undtagelser, ligesom at man får en bedre Boeuf Bourguignon, hvis man bruger en god Bourgogne.

Og her skal man altså bruge kvalitetsdråber! Derfor har jeg brugt deres komplekse single malt VIKING HEART.

Årsagen til at bruge denne i sammenhæng med en Cranachan er, at den er meget intens i smagen og har mange krydrede undernoter, som bevæger sig over i det søde køkken - lidt nuancer af nyslynget honning og vanilje, mens den samtidig har en friskhed, der vækker associationer til eksotiske frugter og citrusaromaer.

Godt tip: En Cranachan er ikke ked af at blive akkompagneret af en dram whisky i et glas ved siden af!

Fang opskriften på en hjemmelavet Cranachan herunder, samt et par tips til at lave den perfekte skotske dessert:

ANNONCE
Cranachan og Highland Park Viking Heart. - Cranachan: Skotsk hindbærdessert med whisky Cranachan og Highland Park Viking Heart.
Lidt om Viking Heart:

Viking Heart er en 15-års Single Malt, som er lagret på både europæiske og amerikanske sherryfade.

Foruden den komplekse smag og årelange modning, brillerer Viking Heart også på udseendet - den er nemlig hældt på en keramisk karaffel. Det er en historisk hyldest til håndværket og traditionen, som er overleveret fra generation til generation i whiskymiljøet - spoler man et par århundrede tilbage, så ville whisky være opbevaret i lerkar.

Nu i en moderne version i et bæredygtigt materiale, som både sikrer whiskyens aromaer og står skarpt i barskabet!

Highland Park har lavet whisky på Highland Park Distillery i Kirkwall, Orkney siden 1798 og har lige siden været i toppen af folk i branchen, der formår at trylle deres afgrøder om til noget af markedets bedste dråber i whiskyglasset.

ANNONCE
Cranachan og Highland Park Viking Heart. - Cranachan: Skotsk hindbærdessert med whisky Cranachan og Highland Park Viking Heart.

Kan en Cranachan laves uden whisky?

Ja og nej. Den smager stadig skønt, hvis du springer whisky over - så kan den også spises af børn og gravide. Men så er det mere bare en god hindbærdessert og ikke længere en Cranachan.

Hvor meget whisky skal man bruge?

Det er en smagssag. Man tilføje whisky både i de ristede havregryn, i kompotten og i flødeskummen.

Hvilken slags whisky skal jeg bruge?

Highland Park har mange komplekse smage i deres sortiment, som ville fungere godt til formålet - det er en dessert, hvor whiskysmagen ikke bare ligger som en underlæggende smagsnuance som eksempelvis i et par lagkagebunde stænket med portvin. Her kan man rent faktisk smage whiskyen, så lad det være en god én af slagsen!

Kan jeg bruge frosne hindbær?

Ja, det kan du sagtens. Men desserten er bedst med friske frugter - frosne frugter vil jeg anbefale lige at opkoge til en kompot inden brug. 

Kan man putte andre ting i en Cranachan?

Du kan godt udskifte eller supplere fløden med mascarpone - og du kan eksempelvis lave en crumble eller en rasp-blanding med sukker som knas-elementet i stedet for nødder og havregryn. 

ANNONCE
Cranachan og Highland Park Viking Heart. - Cranachan: Skotsk hindbærdessert med whisky Cranachan og Highland Park Viking Heart.
Udskriv opskriften

Cranachan: Skotsk dessert med whisky

Friske hindbær og whisky!

2 portioner 10 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 5 minutter
Ca. 1000 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 100 gram hindbær
 • 1 dl havregryn
 • 2 spsk. mandler (el. evt. hasselnødder)
 • 30 gram smør
 • 2 dl piskefløde
 • 4 spsk. whisky (gerne highland park viking heart)
 • 1 håndfuld makroner

Fremgangsmåde

 1. Hvis du også ønsker at lave lidt hindbærkompot, så brug 1/3 af hindbærrene og bring dem i kog i en gryde med lidt vaniljesukker - kun en smule, så hindbærrene bevarer deres syre. Lad det småsimre lidt i nogle minutter og mos det sammen. Lad det herefter afkøle helt og smag til med whisky.
 2. Smelt smørret på panden og brus det op - hak mandlerne groft og smid dem på panden med havregryn. Rist det ved middelhøj varme i 3-4 minutter, indtil det bruner. Læg til side og afkøl - stænk evt. med lidt whisky, som havregrynene kan absorbere.
 3. Pisk piskefløden let - vend 1-2 spsk. whisky i fløden, indtil den har den ønskede styrke.
 4. Brug 2 høje glas eller små dessertglas og anret desserten i lag som en trifli - knas(smørristet havregryn/mandler og makroner), flødeskum, friske bær og kompot. Gentag indtil du ikke har mere fyld. Stænk evt. whisky let udover desserten til sidst. Serveres med det samme.
Del

Seneste nyt

Annonce