Den søde tand

Risalamande

Juledessert – men den kan spises året rundt!

Risalamande
Hjemmelavet Risalamande med kiresbærsovs
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 1. marts 2022

Danskernes absolutte dessert, når kalenderen melder december og jul, er selvfølgelig – risalamande.

En skøn opskrift på en dessert lavet på kold risengrød, som man rører op med vanilje og flødeskum – naturligvis toppet med kirsebærsauce.

En opskrift, du i øvrigt finder en hjemmelavet opskrift på lige her: Hjemmelavet kirsebærsauce.

Mange danske familier bruger risalamande som den traditionelle dessert til juleaften – og her kæmper familier i interne krige om at vinde den famøse mandel.

Man putter nemlig en hel mandel i skålen med risengrød, som den heldige finder i sin skål med risalamande, og dermed ofte vinder en lille præmie – også kaldet mandelgaven.

Det lyder fransk, men det er dansk

Det lyder som en fransk ret, når man hører det udtalt og ser det på skrift – risalamande el. ris a la mande.

Det er jo lidt en sammentrækning af dansk og vrøvlefransk, så det bliver ris med mandler.

De tidligste eksempler på tradition og juletradition om risalamande stammer tilbage fra omkring 1900, hvor borgerlige køkkener serverede det som en luksusvare til jul i stedet for risengrød.

Kanel var lidt pebret i sin tid, så det kunne svare sig at lave den til risalamande i stedet.

Mens vi i dag putter pisket flødeskum i retten for at gøre den cremet og lækker, var det tilbage under og efter 2. verdenskrig noget man puttede ud for at få den til at strække til flere mennesker.

Fløde var dog en mangelvare under krigen, så det blev nærmere noget erstatningsfløde. Man gik endda så langt, at man puttede en knap i grøden, da mandler var en mangelvare og man ikke ville snydes for mandelgaven!

Danskernes juledessert

Heldigvis er det ikke et problem i dagens Danmark, hvor ingredienserne er nemme at få fingrene i.

En risalamande-dessert består blot af ris, mælk, vanilje, flødeskum, mandler og sukker – og så bliver den heller ikke dårligere af, hvis du lige giver den et skvæt mørk rom.

Og det er en meget simpel opskrift. Man koger mælk og vand op, hvorefter man tilsætter grødris.

Dette skal blot simre ved svag varme, indtil du har en tyk grød – vi plejer lige at smide vaniljestangen med i puljen, så den kan trække smag af vanilje, mens grøden køler af.

Dernæst røres der sukker og hakkede smuttede mandler i blandingen og let pisket flødeskum.

Voila. Juledesserten over dem alle!

Herunder får du min version af en hjemmelavet risalamande, som er den helt rigtige måde at gøre det på – den klassiske opskrift med risalamande på risengrød, som står godt som afslutter efter en voldsom mængde mad med flæskesteg og andesteg.

Opskriften er beregnet til omkring 5-6 personer og laves altid på sødmælk for at få den rigtige luftighed og cremethed i ris a la mande.

Du kan uden problemer lave risalamande et par dage før tid – den holder sig frisk og lækker i 2-3 dage i køleskabet og trækker rigtig meget smag. Den er selvfølgelig allerbedst på dagen, men der er bestemt ikke noget i vejen med lige at snige sig til en portion, når man står op d. 25, am I right?

Skal kirsebærsaucen være lun eller kold?

Der er (heldigvis) ingen deciderede regler om, hvordan du serverer din kirsebærsauce til ris a la mande – det skal blot afstemmes med gæsterne og så afhænger det af traditioner. Spørger du mig? så skal en risalamande altid have LUN kirsebærsovs.

Det er den perfekte dessert til efter julemiddagen for hele familien – smækfyldt med lækre vaniljekorn, cremet fløde og masser af bløde ris.

Fang den klassiske opskrift på hjemmelavet risalamande herunder:

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 10 min
Ventetid 50 min
Tilberedningstid 10 min
Antal 6 pers.

Ingredienser

Grødris 2.50 dl
Vand 2 dl
Sødmælk 1 l
Vaniljestang 1 stk
Piskefløde 0.50 l
Mørk rom, kan undlades 1.50 tsk
Sukker (el. flormelis) 60 gram
Mandler 120 gram

Fremgangsmåde

Den søde tand

Se flere artikler