Mandekogebogen

Tyggegummi-is 2.0

Smagen af barndom.

Ah, de herlige 90'ere.

Slik fyldt med E-numre og alle mulige vanvittige smagsnuancer, som ikke ligefrem var gået ind under økologi og bæredygtighed i dag.

Men E-numre har jo også en dårligt ry for at være dårligt for vores helbred - så hvordan er det lige, man opnår den rette smag uden at gå på kompromis med tilsætningsstofferne?

En af de helt store klassikere er selvfølgelig tyggegummi/bubblegum, som gav smag til slik, tyggegummi og diverse is-kugler ved den lokale kiosk.

Og mit første forsøg på at genoplive den skete på denne opskrift - blå Tyggegummi-is.

Det er i al sin enkelthed bare en mælkemasse, som er infuseret med tyggegummi-kugler med Bubblegum-smag. Den helt rigtige smag, men stadig fyldt med E-stoffer.

Nu har jeg fundet nøglen!

I hvert fald hvis du var typen, som godt kunne lide det klassiske 90'er-tyggegummi: JENKA.

Den med isbjørnen og pebermyntesmagen!

Der findes nemlig en lille lavtliggende busk, som går under navnet Bjerg-te - den bruges i dekorationer og som havepynt henover vinteren, da den forbliver grøn.

Desuden giver den nogle røde, parfumerede bær.

OG de kan faktisk spises!

De smager FULD-stændigt som Jenka-tyggegummiet. Og det har jeg besluttet mig for at hive med ind i køkkenet (efter grundig research som cementerede det faktum, at de ikke er giftige!)

Så jeg har givet mig i kast med: TYGGEGUMMI-IS 2.0.

Og det er faktisk en lokal niche-delikatesse i den amerikanske delstat Pennsylvania, hvor man serverer isen ud fra Bjerg-te-ekstrakt.

Den har jeg valgt at lave på bunden med min egen opskrift!

- en is med smag af barndom, som ovenikøbet er økologisk og UDEN e-numre.

Ikke et øje tørt!

Se med herunder:

ANNONCE

Tyggegummi-is på Bjerg-Te

Vanvidskreation!

4 portioner 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 550 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 2 dl piskefløde
  • 2 dl sødmælk
  • 20 stk bær fra bjerg-te
  • 4 stk æggeblomme, pasteuriseret
  • 1½ dl sukker
  • ½ dl vand

Fremgangsmåde

  1. Hæld 10 bær sammen med 1/2 dl sukker og 1/2 dl vand i en gryde til en smags-sirup.
  2. Lad det simre i 5-10 minutter, indtil sukkeret er opløst og bærrene koger ud.
  3. Lad siruppen køle en smule af, hvorefter du tilføjer resten af bærrene. Alt efter hvor kraftig pebermynte-smag du ønsker, kan du tilføje flere eller mindre - smag til, men husk! den giver mere smag senere, når det har stået lidt.
  4. Blend de friske bær i siruppen grundigt og lad det køle af i køleskabet.
  5. Imens pisker du æggeblommer og 1 dl sukker til en luftig æggesnaps - pisk langsomt fløde og sødmælk i blandingen og hæld den samlede masse i en tykbundet gryde.
  6. Ved middelvarme varmer du mælkemassen op, mens du hele tiden rører - brug et sukkertermometer og lad massen varme op til ca. 82-83 grader, indtil væsken begynder at tykne en smule. Så bliver massen legeret og cremet. Tip: Dyp en ske i massen og træk et spor gennem flødemassen på midten med fingeren - hvis sporet forbliver og massen ikke flyder sammen på skeen, så er den legeret!
  7. Bland siruppen i den varme masse og stil på køl. Når massen er kølet helt ned (hvilket tager lidt tid, som gør, at smagen trækker godt ud i mælkemassen), sier du væsken fri for bærrene.
  8. Kør på ismaskine, indtil den har en lækker, cremet konsistens og sæt i fryseren i 1-2 timer - så er den klar til servering!
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt