Tyggegummi-is 2.0
Smagen af barndom.
Ah, de herlige 90'ere.
Slik fyldt med E-numre og alle mulige vanvittige smagsnuancer, som ikke ligefrem var gået ind under økologi og bæredygtighed i dag.
Men E-numre har jo også en dårligt ry for at være dårligt for vores helbred - så hvordan er det lige, man opnår den rette smag uden at gå på kompromis med tilsætningsstofferne?
En af de helt store klassikere er selvfølgelig tyggegummi/bubblegum, som gav smag til slik, tyggegummi og diverse is-kugler ved den lokale kiosk.
Og mit første forsøg på at genoplive den skete på denne opskrift - blå Tyggegummi-is.
Det er i al sin enkelthed bare en mælkemasse, som er infuseret med tyggegummi-kugler med Bubblegum-smag. Den helt rigtige smag, men stadig fyldt med E-stoffer.
Nu har jeg fundet nøglen!
I hvert fald hvis du var typen, som godt kunne lide det klassiske 90'er-tyggegummi: JENKA.
Den med isbjørnen og pebermyntesmagen!
Der findes nemlig en lille lavtliggende busk, som går under navnet Bjerg-te - den bruges i dekorationer og som havepynt henover vinteren, da den forbliver grøn.
Desuden giver den nogle røde, parfumerede bær.
OG de kan faktisk spises!
De smager FULD-stændigt som Jenka-tyggegummiet. Og det har jeg besluttet mig for at hive med ind i køkkenet (efter grundig research som cementerede det faktum, at de ikke er giftige!)
Så jeg har givet mig i kast med: TYGGEGUMMI-IS 2.0.
Og det er faktisk en lokal niche-delikatesse i den amerikanske delstat Pennsylvania, hvor man serverer isen ud fra Bjerg-te-ekstrakt.
Den har jeg valgt at lave på bunden med min egen opskrift!
- en is med smag af barndom, som ovenikøbet er økologisk og UDEN e-numre.
Ikke et øje tørt!
Se med herunder:
Tyggegummi-is på Bjerg-Te
Vanvidskreation!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 1 time
Ingredienser
- 2 dl piskefløde
- 2 dl sødmælk
- 20 stk bær fra bjerg-te
- 4 stk æggeblomme, pasteuriseret
- 1½ dl sukker
- ½ dl vand
Fremgangsmåde
- Hæld 10 bær sammen med 1/2 dl sukker og 1/2 dl vand i en gryde til en smags-sirup.
- Lad det simre i 5-10 minutter, indtil sukkeret er opløst og bærrene koger ud.
- Lad siruppen køle en smule af, hvorefter du tilføjer resten af bærrene. Alt efter hvor kraftig pebermynte-smag du ønsker, kan du tilføje flere eller mindre - smag til, men husk! den giver mere smag senere, når det har stået lidt.
- Blend de friske bær i siruppen grundigt og lad det køle af i køleskabet.
- Imens pisker du æggeblommer og 1 dl sukker til en luftig æggesnaps - pisk langsomt fløde og sødmælk i blandingen og hæld den samlede masse i en tykbundet gryde.
- Ved middelvarme varmer du mælkemassen op, mens du hele tiden rører - brug et sukkertermometer og lad massen varme op til ca. 82-83 grader, indtil væsken begynder at tykne en smule. Så bliver massen legeret og cremet. Tip: Dyp en ske i massen og træk et spor gennem flødemassen på midten med fingeren - hvis sporet forbliver og massen ikke flyder sammen på skeen, så er den legeret!
- Bland siruppen i den varme masse og stil på køl. Når massen er kølet helt ned (hvilket tager lidt tid, som gør, at smagen trækker godt ud i mælkemassen), sier du væsken fri for bærrene.
- Kør på ismaskine, indtil den har en lækker, cremet konsistens og sæt i fryseren i 1-2 timer - så er den klar til servering!