Smørrebrød: Opskrifter og inspiration
Inspiration og opskrifter til hjemmelavet smørrebrød.
Smørrebrød er en spise, vi danskere er meget glade for - hvad enten vi snakker en hurtig håndmad, 3 stk. smørrebrød i køledisken hos slagteren eller i supermarkedet eller hjemmelavet smørrebrød.
Det blev udviklet i Danmark omkring 1800-tallet som enten et festmåltid eller et hurtigt mellemmåltid - det højtbelagte smørrebrød var et fyrsteligt måltid, mens et klassisk smørrebrød kommer sig af ordene smør og brød.
Det var blot skiver af brød, som man smurte med enten fedt eller smør, så man havde et billigt og hurtigt mellemmåltid i fattige kår. I dag forbinder vi smørrebrød med skiver af rugbrød med pålæg, som er blevet toppet og pyntet med ting, der passer godt sammen med det kolde pålæg.
Faktisk er smørrebrød og højtbelagt smørrebrød en af de ting fra Danmark og dansk mad, som er blevet populært ude i verden - her går smørrebrød under navnet open-faced sandwich.
Smørrebrød ynder vi også at spise til højtider - eksempelvis til jul og påske, hvor julefrokosten eller påskebordet prydes med smørrebrød med alskens lækre former for fyld.
Smørrebrød er så populært i Danmark, at man næsten skulle tro, at den gnider albuer med Danmarks Nationalret, stegt flæsk med persillesovs.
Den er i hvert fald vinderen, når vi snakker danskernes frokost-favorit.
En smørrebrødsjomfru ved lige, hvordan et smørrebrød skal bygges op - rugbrød, smør, grønt, pålæg, tilbehør, sylt, pynt og springere (skiver af citron, appelsin eller agurk, som gives et snit og bøjes på toppen) - og det gør også, at du betaler lidt ekstra end hvis du selv skulle ud og købe råvarer ind.
Det er meget nemmere, men det kan godt svare sig at lave sine egne smørrebrød, hvis du får mange gæster.
Det tager lang tid at smøre op og pynte dine smørrebrød, men ved at lave hjemmelavet smørrebrød, så kan du eksperimentere lidt mere end de klassiske versioner.
I denne artikel får du en hurtig gennemgang og opskrift af de mest gængse sammensætninger af smørrebrød, som vi kender dem - og et par bud på alternative og anderledes smørrebrød.
Hjemmesmurte smørrebrød med det hele!
Opskrifter på smørrebrød: de klassiske smørrebrød
Smørrebrød: Dyrlægens Natmad
Ingredienser: 1 skive rugbrød, smør, 2. spsk. leverpostej, 2 skiver saltkød, 1 spsk. sky og 3-4 ringe friskskåret rødløg.
Smørrebrød: Flæskesteg
Ingredienser: 1 skive rugbrød, smør, 2-3 skiver kold flæskesteg med svær, 2 spsk. rødkål, evt. et par svesker, appelsinspringere.
Smørrebrød: Æg og rejer
Ingredienser: 1 skive rugbrød, smør, 5-6 skiver hårdkogt æg, 2 spsk. rejer, mayonnaise, appelsin- og citronspringere, tomat, karse.
Smørrebrød: Kartoffelmad
Ingredienser: 1 skive rugbrød, smør, 2 nykogte, afkølede kartofler i skiver (gerne nye kartofler!), mayo, syltede rødløg, evt. friterede, ristede løg og purløg.
Smørrebrød: Sol over Gudhjem
Ingredienser: 1 skive rugbrød, smør, røgede fileter af sild, purløg, løg, friske radiser og en rå æggeblomme.
Smørrebrød: Røget laks
Ingredienser: 1 skive franskbrød, smør, 2-3 skiver koldrøget laks, evt. rævedressing/sauce, rejer, dild og citronspringer.
Smørrebrød: Hamburgerryg
Ingredienser: 1 skive rugbrød, smør, 2-3 skiver hamburgerryg, 1 spsk. italiensk salat (mayo med ærter og gulerødder), peberfrugt i skiver, evt. mere grønt.
Smørrebrød: Rullepølse
Ingredienser: 1 skive rugbrød, smør, 2-3 skiver rullepølse, 1 spsk. sky, 1. spsk. italiensk salat/mayo, 3-4 skiver rødløg, karse.
Smørrebrød: Tatar
Ingredienser: 1 skive rugbrød, smør, rørt/ikke rørt oksefars, salt + peber, revet peberod, 3-4 rå løgringe, 1 æggeblomme på toppen.
Smørrebrød: Leverpostej
Ingredienser: 1 skive rugbrød, lun leverpostej, 2 spsk. sauterede champignon, 2 skiver sprød bacon.
Smørrebrød: Roastbeef
Ingredienser: 1 skive rugbrød, smør, 3 skiver roastbeef, 2 spsk. remoulade, revet peberrod, pickles/sylt og ristede løg.
Smørrebrød: Fiskefilet (med rejer)
Ingredienser: 1 skive rugbrød, smør, salatblade, sprødstegt rødspættefilet, remoulade, (evt. rejer), tomat, agurk, citron-springere.
Smørrebrød: Pariserbøf
Ingredienser: 1 skive smørristet rugbrød, hakkebøf, løg, æggeblomme, revet peberrod, rødbeder, kapers og pickles.
Smørrebrød: Fedtemad
Ingredienser: 1 skive rugbrød, krydderfedt, løgringe (evt. lidt ristet bacon).
Smørrebrød: Røget ål med æg
Ingredienser: 1 skive rugbrød, røget ål i skiver, æggestand/røræg, friske krydderurter og citronspringer.
Smørrebrød: ny inspiration
Tips og tricks til det perfekte smørrebrød
Hvilket brød skal jeg bruge til smørrebrød?
Langt de fleste gange er det klassisk rugbrød, man bruger til smørrebrød - enten klassisk eller kerneholdigt - men der er også mulighed for at bruge en skive franskbrød. Det skal blot være ‘blødt’ pålæg, så vi er ovre i konceptet ‘pålægskagemand’ - men det er absolut rugbrød, som er den sikre vinder. Skal det være ekstra lækkert? Så kan du lige smørstege brødet!
Hvad er forskellen på smørrebrød og håndmadder?
Håndmadder bliver ofte lavet med en halv skive rugbrød, hvor almindeligt smørrebrød bygges op på en hel skive rugbrød. Grunden til forskellen er, at man stadigvæk kan lave højtbelagte måltider med en halv skive - på den måde kan man spise flere og smage flere variationer!
Hvor meget fyld skal der på et smørrebrød?
Der er faktisk ingen grænser, når vi snakker højtbelagt! Det skal dog være overkommeligt og kunne balancere på tallerken, når du løfter den fra fadet og over til din eller dine gæster tallerken.
Hvor mange smørrebrød pr. mand - hvor mange smørrebrød pr. person?
Det er meget, meget forskelligt og derfor svært at give den helt præcist. Alt efter hvor mange gæster, ville vi satse på minimum 3 højtbelagte smørrebrød pr. person - det vil sige inkludér både børn og ældre, så du har et gennemsnit på 3 per person. Sultne teenagere kan måske spise 5-6, mens ældre måske kan spise omkring 2. Så ca. 3-4 smørrebrød pr. person er en god regel.
Smørrebrød: Opskrift og inspiration
Smørrebrødsklassikerne!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ingredienser
- 2 stk brød (ofte rugbrød, el. franskbrød)
- 2½ stk pålæg (afhænger af typen af smørrebrød)
- 2 spsk. smørelse (mayo, italiensk salat, remoulade, etc.)
- 2 spsk. topping (springere, grønt, krydderurter, sylt, pickles, etc.)
Fremgangsmåde
- Fang guiden længere oppe til, hvordan du konstruerer de klassiske smørrebrød - og finder inspiration til både klassiske såvel som nytænkende smørrebrød!