Mandekogebogen

5 alternative smørrebrød

- og snapsen, der hører sig til!

Jeg er altid fan af at holde traditioner i live, så længe man husker at forny sig en gang i mellem - og det kan være i form af en ny ret eller nogle nye smage i spil til det klassiske måltid.

Jeg har i samarbejde Aalborg Akvavit kigget på den danske klassiker, smørrebrød, og fundet nogle alternativer til, hvordan man kan variere sit måltid. 

Og så kommer man jo selvfølgelig heller ikke uden om det faktum, at snapsen hører sig til.

Snaps er så småt ved at genvinde folks hjerter til højtider og måltider - hvad enten vi snakker de årlige julefrokoster eller en familie-komsammen på en søndag. Og det er et budskab, jeg gerne vil være med til at støtte op om.

Snapsen er ikke bare det spirituøse element, som skal skylles ned for traditionen skyld - det skal den den selvfølgelig også, når man er på den onde herretur! Men snapsen skal derimod anses som en nydelse, der kan fremhæve smagen af maden eller komplimentere i samme grad som en god vin.

I samspil med snapse-connoisseur Lars Kragelund og Aalborg Akvavit har jeg prøvesmagt lidt forskellige og fundet en række interessante kombinationer.

Derfor har jeg fundet 5 alternative smørrebrød - og snapsen, der hører til!

ANNONCE
5 alternative smørrebrød
5 alternative smørrebrød

Bagte sweet-potatoes med spidskommen og lime, avokadocreme, lynsyltede rødløg, rugbrød

- et anderledes take på den klassiske kartoffelmad - her får man lidt mere sødme og cremethed i spil, mens krydderierne giver et lille kick og den syltede rødløg frisker op. 

Fremgangsmåde (2 smørrebrød):

Skræl en stor sød kartoffel og skær den i tynde skiver. Bland den sammen med saften af 1/2 lime, 1 tsk. spidskommen, lidt olivenolie samt salt og peber. Bag skiverne ved 200 grader i ca. 10-12 minutter. Lad dem køle lidt af.

Hæld 2 dl eddike og 1,5 dl sukker sammen i en gryde og kog det op. Skær et rødløg i skiver og tilsæt det til den varme eddikeblanding. Lad det trække i minimum 1 time.

Skrab kødet ud af en avokado og blend det til en ensformig masse med salt, peber og lidt af limesaften. Rist et par skiver rugbrød sprødt i noget smør på en pande. Læg kartoffelskiverne på, læg små dutter af cremen på og top af med den syltede rødløg.

Snaps: Aalborg Dild Akvavit

Hertil hører sig en mild snaps, der med små friske noter af dild og citronskal komplimenterer den søde, cremede smag af kartoflerne. Dildsnapsen bliver ofte parret med fiskemaden, men egner sig især til kartoffelmaden ved blot at tilføre lidt skarphed og friskhed uden at overdøve de lidt sarte smagsnoter i maden. 

ANNONCE
5 alternative smørrebrød

Rosa-stegt steak, estragon-mayo, friterede løg

- vi har dyrlægens natmad. Men hvad spiser kokken? Jeg tænker en stor, saftig bøf!

Fremgangsmåde (2 smørrebrød):

Hæld en æggeblomme i en skål og tilsæt et par teskefulde eddike og en teskefuld sennep, lidt salt og lidt peber. Pisk det sammen. Hæld nu rapsolie i en tynd stråle ned i blommen og pisk konstant, indtil du har en hvidlig, cremet mayonnaise. Tilsæt herefter enten en håndfuld friskhakket estragon eller 1-2 teskefulde tørret estragon. Hvis du bruger den tørrede estragon, skal mayonnaisen trække i minimum nogle timer. 

Steg en tykstegsbøf i olie på en brandvarm pande i nogle minutter på hver side (kommer an på størrelsen, selvfølgelig), krydr med salt og peber og steg den medium-rare eller rare - så er den nemmere at spise som smørrebrødsudgave, da kødet er mere medgørligt. Lad bøffen trække i 10 minutter.

Varm i mellemtiden en gryde op med rapsolie. Hæld en deciliter mel i en skål og tilsæt 1 tsk salt og lidt friskkværnet peber. Skær et løg halv over og snit i skiver - vend dem grundigt i melskålen. Når olien har en temperatur på 170-180 grader, lægger du løgene i og steger dem gyldne.

Smørrist dit rugbrød et par minutter på hver side og skær bøffen ud i tynde skiver. Læg skiverne på brødet, fordel dutter af estragon-mayonnaisen og top af med de friterede løg. 

Snaps: Aalborg Grill Akvavit

Lagret på sherryfade i 6 måneder er denne snaps idéel til den stegte bøf med sine skarpe, krydrede og sødlige noter på én gang. Den er også tilpas krads i smagen til, at den kan klare nogle tunge kødsmage og fede cremer. En sikker vinder til stegt (eller grillet) bøf!

ANNONCE
5 alternative smørrebrød

Friteret torsk i øldej, urtecreme, kartoffelchips

- rødspætten er lidt en hellig fætter til de tradtionsrige måltider, men hvis man gemmer den til julefrokosten, så er en friteret torsk vejen frem.
 
 
Fremgangsmåde (2 smørrebrød):
Bland 2 dl mel, 1 tsk. paprika, 1 tsk. løgpulver og lidt friskkværnet peber sammen. Tilsæt en frisk hvedeøl, indtil dejen er lind, men stadig tyktflydende. Skær din torskefilet i mundrette stykker.
 
Varm rapsolie op i en gryde til ca. 175 grader. Dyp torsken i øldejen og friter fisken, indtil den er gyldenbrun. Lad den suge lidt fedt på et stykke køkkenrulle efterfølgende. Skær nu en kartoffel i helt tynde skiver og friter dem i den allerede varme olie, indtil de er gyldne. Krydr med lidt salt.
 
Hak et bundt dild og en håndfuld purløg fint og pisk det sammen med en 2 dl fed cremefraiche. Smag til med lidt citronsaft, salt og peber. Smørsteg dit rugbrød på panden. Skær den friterede torsk i skiver og læg på brødet. Læg små dutter af urtecremen på og top af med friterede chips.
 
Snaps: Aalborg Jubilæums Akvavit
En klassiker fra 1946, som blev lanceret som fejring af Aalborg Akvavits 100 års fødselsdag - smagen bygger på et miks af koriander og dild, som komplimenterer fisken helt eminent. Den skærer igennem frituresmagen, men bibeholder saften, kraften og smagen i den sarte torsk. 
ANNONCE
5 alternative smørrebrød

Scotch egg, dijon-mayonnaise, forårsløg

- mens en æggemad med rejer altid er en sikker vinder, så kan lidt ekstra kærlighed til selve ægget gøre spiseoplevelsen endnu bedre!

Fremgangsmåde (2 smørrebrød):

Pisk en æggeblomme med et par teskefulde eddike, lidt salt og lidt peber. Hæld rapsolie i en tynd stråle ned i blommen og pisk konstant, indtil du har en hvidlig, cremet mayonnaise. Tilsæt nu ca. 1-1,5 tsk. dijon-honningsennep og pisk sammen. Smag til med salt samt evt. citronsaft og stil til side.

Bland en svinefars (ca. 200 g til 4 skotske æg) med lidt salt, peber og muskatnød. Blend et halvt løg i en smule mælk, så du får en 'løgmælk' - det er en god måde at undgå stykker af løg i farsen! Bland det hele sammen, så du får en let fars. 

Kog 4 æg i ca. 5-5 1/2 minut, hvorefter de med det samme skal over i isvand eller iskoldt vand. Lad dem ligge et stykke tid og pil dem så forsigtigt. De er stadig meget rå. Form nu en lille cirkel af farsen, hvori du ligger ægget - 'masser' farsen forsigtigt rundt om ægget, indtil den når hele vejen rundt. Rul kuglen i et sammenpisket æg og efterfølgende i en hvederasp. 

Varm olien op til ca. 170 grader. Steg kuglerne gyldne og lad dem dryppe af. 

Når de har kølet lidt af, skærer du dem i tynde skiver og lægger dem på et stykke smørristet rugbrød. Læg små dutter af honningdijon-mayonnaisen på og top af med lidt finthakket forårsløg. 

Snaps: Aalborg Nordguld Akvavit

Verdens første snaps, som har inkorporeret smagen af op til 30 millioner år gammelt rav. En genialitet til de lidt salte og kompakte smage, hvor de sagte noter af harpiks og grannåle komplimenterer det saftige svinekød og den cremede honningsennep. Den er kraftig og robust, men har en blid eftersmag, som bryder frituresmagen. 

ANNONCE
5 alternative smørrebrød

Grov marmorkage, flødeskum, vanilje, kaffe, jordbær
 
- et smørrebrød i dessertverdenen var lidt en svær nød at knække, men ikke desto mindre et must i mine øjne. Derfor dukkede idéen op med en anderledes form for et stykke lagkage til kaffebordet. 
 
Frengangsmåde (2 smørrebrød):
Pisk 50 g smør og 50 g rørsukker grundigt sammen. Tilsæt 50 g grahamsmel, 1 tsk. vaniljesukker og 1/2 tsk. bagepulver - pisk det hele grundigt sammen. Grahamsmelen er med til at give den en lidt mere fast konsistens, så man opnår en lidt mere brødagtig fornemmelse.
 
Fordel nu dejen til skåle - den ene forbliver det samme, mens du tilsætter 1 tsk. kakaopulver til den anden. Jeg brugte to mini-rugbrødsforme smurt med smør for at få 'rugbrødsformen'. Tilsæt de to deje skiftevis fra den ene ende til den anden. Bag dem i ovnen ved 12-14 minutter ved 180 grader. Lad dem køle af på en rist.
 
Læg en håndfuld jordbær i en tykbundet gryde med et par spiseskefulde sukker og lad det simre sammen i 10 minutter. Tilsæt lidt limesaft, hvis jordbærrene er meget søde. Blend massen og stil den til afkøling. Pisk to deciliter piskefløde stift og fordel den i tre skåle. Den ene skål får 1 teskefuld vaniljesukker, mens den anden vendes sammen med et par spiseskefulde af den afkølede jordbærmasse og den tredje vendes sammen med en spiseskefuld kold espresso og lidt kakaopulver. 
 
Læg små dutter af flødeskummet på kagebrødet og servér med frisk frugt.
 
Snaps: Aalborg 1/2
Snapsen er ikke blot af mindre størrelse men også mildere i smagen - hvilket gør den til snapseverdenens bedste bud på en dessertvin. Den har en mindsket alkoholprocent, så den ikke går ind og fjerner al den sødme, vi gerne vil bevare i desserten - derimod byder den ind med sarte noter af citrusfrugter, som både frisker mundfornemmelsen op og sørger for, at det sødmefulde smørrebrød ikke falder for tungt. 
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce