Aftensmad
Surdejspizza: Sådan bager du hjemmelavet pizza med surdej
Sprød, luftig og saftig krumme!
Surdejspizza.
Så snakker vi altså hjemmelavet pizza af højeste skuffe!
Surdejspizza og surdejspizzadej giver den sprødeste pizza med store lufthuller og en dejlig sej og luftig krumme – og så er den meget nem at håndtere og forme, når pizzaerne skal have fyld på og ind i ovnen.
Normalt bruger jeg gær i hverdagen, når jeg lavede hjemmelavet pizza, da det på mange punkter er nemmere og giver et rigtig godt resultat, hvis du kender et par teknikker – eksempelvis grundideen med en langstidshævet pizzadej eller den famøse 72-timers pizzadej.
Men surdejspizza med surdejsbund er altså noget helt magisk.
Det kræver egentlig ikke så meget arbejde, så længe du har nogenlunde styr på, hvordan din surdej fungerer – hvornår din surdej er aktiv, hvornår den er klar til at bage med og alt det der.
Min opskrift på hjemmelavet surdejspizza er et videre eksperiment fra mine sysler med surdejsbrød, hvor jeg efterhånden har foldeteknikkerne og hævetiderne på rygraden – og nu er jeg klar til at dele en opskrift på surdejspizza.
Pizza med surdej giver foruden en sprød krumme og en lækker, luftig skorpe også en dybere smag til pizzaen.
Og en hjemmelavet surdejspizza kan rumme alskens lækre sager af fyld – perfekt til blandt andet kartoffelpizza.
Pizzadej med surdej er naturligvis uden gær, og hvis du følger min opskrift herunder, så er der dømt tynde, sprøde bunde klar til pizzanight!
Foldning af pizzadej med surdej
Selve opstramningen og æltningen af min surdejspizza-dej er en forsimplet udgave af min foldeteknik til et klassisk hjemmebagt surdejsbrød – det skyldes, at det ikke er nær så krakilsk at have den helt perfekte dej for at lave den perfekte surdejspizza. Pizza kræver en tynd og luftig bund og selv hvis du ved et uheld får ødelagt nogle af luftboblerne, så er der stadig masser tilbage – det er samme princip, som hvis du kan se, at din dejbase til et surdejsbrød ikke helt vil samarbejde? Så kan man altid hakke den ud til surdejsboller og stadigvæk få et godt resultat!
Se min foldeteknik i denne video herunder, som har samme 'opstramning', som når jeg folder min pizzadej:
Formning af pizza med surdej
Med min opskrift er det overraskende let at forme din surdejspizza – du behøver hverken at lege pizzamand og jonglere med dejen i luften eller noget avanceret. Det kræver blot, at du med lidt forsigtighed ‘klemmer’ dejen ud til sin cirkulære form på et meldrysset bord – ved at gøre det forsigtigt og med godt med mel på fingrene, kan du spotte, hvor luftboblerne er, og langsomt ‘massere’ dem ud til kanten – her er det vigtigt, at de ikke bliver ‘prikket’, da den dermed mister luftigheden.
Formning af pizzadej med surdej – små luftbobler!
Afbagning
Jeg sværger altid til bagestål, når vi snakker hjemmelavet pizza. Altid.
Det kan sagtens lade sig gøre på anden vis med opvarmet bageplade og meget andet, men et bagestål giver bare et mere stabilt resultat – eller en pizza-ovn, hvis du har mod på at gå all-in på pizzanights! Med almindelig ovn vil jeg anbefale et bagestål og så ca. 270-280 grader varmluft, alt efter hvad din ovn kan trække på varmefronten.
Hævning
Jeg bruger små frysebøtter på 300 ml til at koldhæve min pizzadej. Se dem herunder. De kan opbevares i 2-3 i køleskabet, så du kan planlægge din pizzanight i god tid!
Luftig, saftig og sprød krumme!
Mini-bøtter til hver enkelt pizzadejkugle er praktisk og sparer plads i køleskabet til mange pizzaer!
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Opskrift
Ingredienser
Hvedemel
150 gram
Durummel
50 gram
Vand
120 gram
Fint salt
5 gram
Aktiv surdej
60 gram
Fremgangsmåde
Læs også: