Mandekogebogen

Derfor bliver nogle oste pakket ind i voks

Smart opbevaring.

De fleste har stiftet bekendtskab med de små, røde Babybel-oste – den slags, der er dækket af en tyk voksskal, som skal fjernes, før man kan komme ind til den cremede kerne af Edam-ost. Men voksindpakning er ikke kun forbeholdt de små oste-snacks. Mange større oste findes også med en vokshinde, der spænder i farver fra rød til sort eller grøn. Men hvorfor bruger man voks til ost? Det viser sig, at denne metode er lige dele funktionel og praktisk.

Læs også: Sådan får du hjemmelave plantebøf til at hænge bedre sammen 

Voks: Beskyttelse mod tørhed og mug

For hårde og halvhårde oste har voks en vigtig rolle i at bevare ostens kvalitet. En vokshinde hjælper osten med at holde på fugten, så den ikke tørrer ud, og samtidig skaber den en barriere mod mug, som kan være svær at fjerne fra ostens overflade.

Derudover er voks robust nok til at beskytte osten under transport og opbevaring, men stadig blød nok til, at man kan skære igennem den med en kniv, når osten skal nydes.

Voks bliver faktisk brugt i mange former for fødevareemballage. Eksempelvis behandles det papir, der bruges til sandwiches eller under pizzaer, ofte med voks for at gøre det både hygiejnisk og ikke-klæbende.

Sådan påføres ostevoks

At vokse ost er ikke så kompliceret, som det måske lyder, og det er en teknik, du kan prøve derhjemme, hvis du laver dine egne oste.

Processen indebærer, at voks smeltes og enten pensles på ostens overflade eller påføres ved at dyppe osten direkte i den varme voks. Man skal dog være forsigtig – den smeltede voks er varm.

Farverne på voksen kan i nogle tilfælde fungere som en slags kode:

  • Rød bruges ofte til hårde oste som Edam.
  • Sort kan indikere lagret ost.
  • Grøn bruges sommetider til krydderurteoste.

Men farverne er ikke standardiserede, så de skal ikke altid tages for mere end en visuel detalje.

Hvad gør du med voksresterne?

Når du har spist osten, er det fristende bare at smide voksen ud. Men det er faktisk bedre at genbruge den. Mange typer ostevoks indeholder paraffin, der er baseret på olieprodukter, hvilket gør det ikke-bionedbrydeligt og uegnet til kompost.

I stedet kan voks genbruges til kreative projekter:

  • Lav hjemmelavede lys.
  • Skab elegante voksforseglinger til breve eller invitationer.
  • Brug det igen til at vokse dine egne oste.

Hvis du er mere miljøbevidst, kan du kigge efter oste pakket ind i bivoks, som er en mere bæredygtig og bionedbrydelig løsning.

Voks: En simpel, men genial løsning

Oste pakket i voks er ikke bare visuelt tiltalende – de er et eksempel på, hvordan traditionelle metoder kan forlænge holdbarheden og beskytte mod skader. Så næste gang du ser en ost med en flot vokshinde, ved du, at det ikke bare er for syns skyld – det er en nøje gennemtænkt løsning, der gør osten både praktisk og holdbar.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce