Mandekogebogen

Skal du skifte til vinterdæk nu? Her er det rette tidspunkt

Her skal du skifte til vinterdæk.

I Danmark er det vigtigt at skifte til vinterdæk, når temperaturen begynder at falde. Generelt anbefales det at skifte, når temperaturen kommer under 7°C. Dette sker typisk i oktober, og derfor bør du overveje at skifte dæk i slutningen af denne måned, så du er klar til de kolde måneder. Vinterdækkene bør blive på bilen indtil april, da temperaturen ofte forbliver lav i disse måneder.

Hvorfor skifte til vinterdæk?

Selvom mange tror, at vinterdæk kun er nødvendige ved sne og is, er sandheden, at dækkenes ydeevne begynder at ændre sig ved lave temperaturer, også selvom vejene er tørre. Sommerdæk bliver stive og mister grebet, når temperaturen falder under 7°C, hvilket kan føre til længere bremselængder og dårligere styreevne. Vinterdæk er designet til at forblive fleksible ved lave temperaturer og sikre optimalt vejgreb, uanset om vejene er kolde, våde eller glatte.

Bremselængden er en væsentlig faktor for sikkerheden. Med vinterdæk kan du reducere din bremselængde markant i forhold til sommerdæk, især på glatte overflader. På isede veje kan vinterdæk bremse på halvdelen af den strækning, som sommerdæk ville bruge, hvilket kan være forskellen på en ulykke eller ej.

Hvad er forskellen på vinter- og sommerdæk?

Den største forskel mellem vinter- og sommerdæk ligger i gummiblandingen og dækmønsteret. Vinterdæk er lavet af en blødere gummiblanding, der forbliver fleksibel i kulden, mens sommerdæk bliver hårde og mister vejgrebet, når temperaturen falder. Mønsteret på vinterdæk er også dybere og designet til at bortlede sne, slud og vand, hvilket hjælper med at forhindre akvaplaning og sikrer bedre trækkraft på glatte overflader.

Derudover har vinterdæk ofte små lameller i dækmønsteret, som fungerer som små gribekanter, der forbedrer vejgrebet på is og sne. Sommerdæk er til gengæld optimeret til varme forhold, hvor de sikrer godt vejgreb på tørre og våde veje, men de er ikke egnede til vinterlige forhold.

I Danmark er der ingen lov, der kræver, at du skal køre med vinterdæk. Men selvom det ikke er et lovkrav, er det en kraftigt anbefalet praksis af hensyn til din egen og andres sikkerhed. I flere af vores nabolande, såsom Sverige, Norge og Tyskland, er vinterdæk imidlertid lovpligtige i vintermånederne eller ved vintervejr, som sne og is. Hvis du planlægger at køre til disse lande i vinterperioden, skal du sørge for, at dine vinterdæk opfylder deres krav.

Hvornår bør du skifte?

Den anbefalede periode for at køre med vinterdæk i Danmark er fra oktober til april. Du bør dog ikke blot følge kalenderen; hold også øje med de aktuelle vejrforhold. Hvis der for eksempel kommer en tidlig frostperiode i september, kan det være nødvendigt at skifte tidligere. På samme måde kan du måske vente lidt med dækskiftet, hvis oktober er usædvanligt mild.

Vinterdæk og helårsdæk

Nogle vælger at køre med helårsdæk som en praktisk løsning, da de er designet til både sommer- og vinterforhold. Dog er helårsdæk en kompromisløsning. De er som regel ikke lige så gode som vinterdæk i sne og is, og de præsterer heller ikke lige så godt som sommerdæk i varmere vejr. Hvis du bor i en del af Danmark, hvor der ofte er sne eller is om vinteren, er det klart sikrest at investere i et sæt vinterdæk til de kolde måneder.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce