Mandekogebogen

10 frikadeller fra hele verden

Frikadeller på verdenskortet.

Frikadeller er en klassiker i det danske køkken, men det viser sig, at næsten alle kulturer har deres egen version af de små, lækre kugler. Fra krydrede kødboller i Asien til tomatsovs-overtrukne deller i Italien – her er 10 frikadeller fra hele verden, der vil give dig lyst til at udvide din opskriftsbog.

Læs også: Norske klejner med citron-glasur

ANNONCE
10 verdens-frikadeller

. Danske frikadeller (Danmark)

Ingredienser: Svinekød, løg, æg, mælk, mel og krydderier.
De danske frikadeller er saftige og bløde, typisk serveret med kartofler, brun sovs og rødkål. De laves ved at blande fars med revet løg og æg for at skabe en perfekt konsistens.


2. Köttbullar (Sverige)

Ingredienser: Blandingskød, rasp, løg, fløde og krydderier.
Svenske köttbullar er verdensberømte, især takket være IKEA. De små kugler serveres ofte med flødesovs, lingonsylt (tyttebærsyltetøj) og kartoffelmos.


3. Albondigas (Spanien og Mexico)

Ingredienser: Oksekød eller svinekød, ris, løg, hvidløg og koriander.
Albondigas er en spansk/mexicansk klassiker, ofte kogt i en tomatbaseret suppe. Smagen er krydret og aromatisk, og de små kødboller er perfekte til at varme sig på.


4. Polpette (Italien)

Ingredienser: Oksekød, rasp, parmesan, persille og hvidløg.
De italienske polpette serveres ofte med en rig tomatsovs og frisk pasta. De er lidt blødere end mange andre kødboller, takket være en generøs mængde parmesan og brødkrummer.


5. Kofta (Mellemøsten og Indien)

Ingredienser: Lamme- eller oksekød, krydderier som spidskommen, koriander og kanel.
Kofta er en krydret version af frikadeller, der ofte serveres på spyd eller i en cremet karrysovs. De intense smage gør dem til en favorit i mange mellemøstlige og indiske køkkener.


6. Boulettes (Belgien)

Ingredienser: Blandingskød, løg, hvidløg og krydderier.
Belgiske boulettes serveres ofte med en mørk ølsovs eller som en del af et simpelt måltid med kartofler og grøntsager. De er solide og rustikke i smagen.


7. Tsukune (Japan)

Ingredienser: Kyllingefars, panko-rasp, sojasovs, sake og ingefær.
Japanske tsukune er små, saftige kyllingefrikadeller, der typisk serveres på spyd og grilles med en sød soyabaseret glaze. Perfekt som street food eller til sushi.


8. Faggots (England)

Ingredienser: Svinekød, lever, krydderurter og brødkrummer.
Denne traditionelle ret er lidt anderledes end de fleste frikadeller, da den også indeholder organisk kød. Faggots serveres ofte med kartoffelmos og løgsovs i Storbritannien.


9. Cevapcici (Balkan)

Ingredienser: Blandingskød, paprika, hvidløg og løg.
Disse aflange kødboller fra Balkan-regionen er rige på smag og serveres ofte med fladbrød, ajvar (paprikadip) og yoghurt.


10. Lion’s Head Meatballs (Kina)

Ingredienser: Svinekød, ingefær, løg og kinesiske krydderier.
Disse store, saftige frikadeller stammer fra det kinesiske køkken og er ofte kogt i en bouillon med kål og nudler. De er bløde og smelter nærmest i munden.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce