Mandekogebogen

Disse 7 ting skal du forspire i maj

Få styr på køkkenhaven.

Maj er måneden, hvor mange tror, at alt bare skal direkte i jorden – men hvis du gerne vil have fart på grøntsagerne og forlænge din høstsæson, så er det stadig oplagt at forspire en række afgrøder. Det giver stærkere planter, bedre rodnet og en god start, især for dem, der ikke kan lide kolde nætter.

Læs også: Tosca-snitter

Her får du en liste over 7 afgrøder, der med fordel kan forspires i maj – enten indendørs eller i drivhus, alt efter hvor meget plads (og sol) du har.

1. Majs

Majs elsker varme og trives bedst, hvis den får et forspring. I Danmark er maj måned lige på grænsen til, at man kan så den direkte, men du får hurtigere og mere pålidelige planter ved at forspire dem i potter. Brug dybe beholdere – rødderne vokser hurtigt og langt.

Udplantning: Når der er stabilt over 10 grader om natten.

2. Squash og courgetter

De her grovædere vokser hurtigt, men de kan være sarte i starten. Forspirer du dem i maj, har du store planter klar til udplantning i slutningen af måneden, og de vil give tidligere frugt.

Husk: De vil gerne have meget plads i potten – gerne 9-11 cm diameter.

3. Agurker

Agurker til drivhus? Så er det NU, du skal i gang med forspiringen. De spirer hurtigt, men hader kolde rødder, så vent med udplantning til jorden er godt lun. Drivhusagurker trives ekstra godt, hvis de får 2-3 uger i en varm vindueskarm først.

Tip: Plant dem ikke dybt – agurker vil helst have stilken fri.

4. Græskar

Især hokkaido og butternut bliver bedre med forspiring. Græskarplanter tager lang tid om at modne, så et par ugers forspring i maj kan gøre hele forskellen for din efterårshøst.

Udplantning: Efter sidste nattefrost – gerne midt/slut maj.

5. Bønner

Stangbønner og pralbønner kan forspires i rootrainers eller mælkekartoner. Det giver stærkere planter og tidligere høst, end hvis du sår dem direkte. Bønner bryder sig ikke om at få forstyrret rødderne – plant dem derfor ud med hele klumpen.

Godt tip: Stil dem lunt og fugtigt – og beskyt dem mod fugle efter udplantning.

6. Bladselleri

En lidt overset grøntsag, men virkelig god i supper, gryderetter og som snack. Den kræver lang tid, så forspiring i maj giver dig planter, der er klar til sensommeren. Bladselleri kan være lidt langsom i væksten, så tålmodighed er vigtigt.

Bonus: Den elsker fugtig jord og halvskygge.

7. Kåltyper som rosenkål og grønkål

Vil du høste kål i efteråret og vinteren, så er maj et godt tidspunkt at forspire på. Grønkål og rosenkål kræver en lang sæson, og forspiring giver dig robuste planter, der klarer sig bedre mod skadedyr og vejr.

Udplantning: Når de har 4-6 rigtige blade – og jorden er lun.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce